Τέλος στα σενάρια για δεξιά στροφή από Μητσοτάκη

Τέλος στα σενάρια για δεξιά στροφή από Μητσοτάκη

Μήνυμα από Μητσοτάκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων – Στο τέλος της τετραετίας οι εθνικές εκλογές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θα πατήσει γκάζι και όχι φρένο στις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον Alpha. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημαίνει και πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας» και «οι εκλογές θα γίνουν το 2027», υπογραμμίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές και δεν θα πατήσουμε φρένο, αλλά θα πατήσουμε γκάζι». Εξήγησε μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχυς των προσδοκιών της κυβέρνησης» από το κακό αποτέλεσμα, που σε άλλο σημείο της συνέντευξής του το χαρακτήρισε «λυτρωτικό». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις ευρωκάλπες για το αν η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί πιο δεξιά. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το Κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε, τονίζοντας πως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και πολιτική κατεύθυνση.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα αίτια της υποχώρησης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Φορολογία και γάμος

Για τις αιτίες που οδήγησαν στο 28% των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός εστίασε στα θέματα της φορολογίας και της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών», προσθέτοντας πως θα υπάρξουν σημειακές διορθώσεις στον νόμο, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, χωρίς όμως «κινήσεις πανικού» που θα εκτροχιάσουν την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έκανε πολιτική ζημιά στη Ν.Δ. «Είμαι άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην ισότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα και γι’ αυτό εισηγήθηκα την πρωτοβουλία. Ημασταν ένα βήμα πιο μπροστά από το κόμμα», πρόσθεσε, παραδεχόμενος βέβαια πως «για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας, αυτό είναι κάτι που τους στενοχώρησε, ενδεχομένως περισσότερο από ό,τι το είχαμε εκτιμήσει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο και συγκεκριμένα στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα και στους υπουργούς του ενόψει του διαφαινόμενου ανασχηματισμού, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές της εβδομάδας. «Να σας πω και κάτι ακόμη: το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», είπε, συμπληρώνοντας πως η όποια αλαζονεία χρεωνόταν η κυβέρνηση λόγω του ποσοστού αυτού «έχει τελειώσει» και στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στους υπουργούς του, τόνισε ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά –το 41% είναι πολύ ψηλά–, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Επίσης, δεν διέψευσε, όπως έκανε παλαιότερα, τα σενάρια του ανασχηματισμού λέγοντας πάντως ότι το υπουργικό της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. Οσον αφορά τα κριτήρια των αλλαγών, επισήμανε πως υπολογίζει εάν «μία αλλαγή προσώπου έχει μεγαλύτερο όφελος ή κόστος. Για μένα το ζύγι είναι επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι», προεξοφλώντας πως το καλοκαίρι έχει πολλή δουλειά όλη η κυβέρνηση. «Οι όποιες φιλοδοξίες για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι εκ των πραγμάτων θα διαψευσθούν», υπογράμμισε, καθώς «όταν λες στους πολίτες μας στείλατε ένα μήνυμα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πρέπει να το αποδείξεις και στην πράξη. Αυτοί είναι οι ρυθμοί και αυτοί θα συνεχιστούν».

Τέλος, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, σχολίασε και την αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως η «αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων» έχει τελειώσει. «Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισ. πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT