ΚΚΕ: Ενισχύεται η αμφισβήτηση έναντι της Ε.Ε.

ΚΚΕ: Ενισχύεται η αμφισβήτηση έναντι της Ε.Ε.

«Η μεγάλη αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.», εκτιμά η Κ.Ε. του κόμματος στην πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της Κυριακής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για τη νέα άνοδο των δυνάμεών του, αλλά με άρωμα προβληματισμού για το περιορισμένο εύρος της, καθώς διαπιστώνεται πως παραμένει ο «συνολικά αρνητικός πολιτικός συσχετισμός», εκπέμπει ο Περισσός.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασής της προχώρησε σε μια πρώτη συλλογική αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, με το κατ’ αρχάς συμπέρασμά της να εστιάζει στο ότι η «νέα εκλογική άνοδος» του κόμματος «επιβεβαιώνει τις θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς και τους «δεσμούς του ΚΚΕ με λαϊκές δυνάμεις που το ψήφισαν» στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, πάντως, σημειώνεται ότι «το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΚΚΕ επιτεύχθηκε σε συνθήκες ενός πρωτοφανούς αποπροσανατολισμού που τροφοδοτούσε η αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων», αλλά και «σε συνθήκες μιας συστηματικής προσπάθειας από ΜΜΕ και άλλους μηχανισμούς να αποκρύψουν τη δυναμική και τις δυνατότητες ανόδου του ΚΚΕ».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως «σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της Ε.Ε.» τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, με την προσθήκη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «εκφράζει σε έναν βαθμό τη δυσαρέσκεια ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων απέναντι στις πολιτικές της Ε.Ε.». Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά και στο φαινόμενο της αποχής: «Η μεγάλη αποχή περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και απαξίωσης απέναντι τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του όσο και απέναντι στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της, όπως το Ευρωκοινοβούλιο», τονίζεται χαρακτηριστικά, για να προστεθεί: «Η αποχή, την οποία προφανώς το ΚΚΕ δεν επικροτεί, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα αν εκφράζεται με έναν τρόπο που μπορεί να παρερμηνευτεί, να εγκλωβιστεί ή να αφομοιωθεί. Ζητούμενο είναι να εκφραστεί με την ενεργό συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ».

Η τελευταία αυτή αναφορά μπορεί να ερμηνευθεί και ως αυτοκριτική της ηγεσίας του ΚΚΕ για το γεγονός ότι η εν λόγω «συνάντηση» δεν επιτεύχθηκε σ’ αυτή την ευρωεκλογική αναμέτρηση. Δεν περνάει απαρατήρητη, ωστόσο, και η κριτική για το ίδιο ζήτημα που ασκείται από τον Περισσό και σε άλλα κόμματα και σχήματα του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει «τροφοδότες» της Ακροδεξιάς: «Ειδικά η στάση λεγόμενων “αριστερών” κομμάτων ως υμνητών της Ε.Ε. σε διάφορες χώρες, αφήνει εργατικές – λαϊκές μάζες εκτεθειμένες στην ψευδεπίγραφη “αντισυστημική” και “αντι-Ε.Ε.” ρητορεία ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων», επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT