Ευρωεκλογές 2024: Πώς έφτασε η κυρα-Γαλάτω στην Ευρωβουλή

Ευρωεκλογές 2024: Πώς έφτασε η κυρα-Γαλάτω στην Ευρωβουλή

Η ιστορία της από το ποιμνιοστάσιο στο Κουφόβουνο μέχρι το Στρασβούργο

ευρωεκλογές-2024-πώς-έφτασε-η-κυρα-γαλάτω-563073964

Από το βράδυ της Κυριακής οι άνθρωποι στον Εβρο ζουν στον πυρετό του μπαϊραμιού και της Γαλάτως. Την Κυριακή 16.6 ξεκινάει το «Πάσχα» των μουσουλμάνων και στην Αλεξανδρούπολη περιμένουν τα καραβάνια των Τούρκων, που αναμένεται να βουλιάξουν την πόλη. Το ενδιαφέρον της κοινωνίας θα μονοπωλούσε η επικείμενη «εισβολή» των Τούρκων επισκεπτών και η τοπική οικονομία θα έψαλλε «ευλογημένοι οι ερχόμενοι», αν δεν είχε ξεπεταχτεί από την κάλπη της Κυριακής ως ευρωβουλευτής μια αόρατη συντοπίτισσά τους, υποψήφια του Βελόπουλου. Η όλη υπόθεση παραπέμπει σε ταινία του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Βελόπουλου.

Τη γνώριζαν μόνο οι πελάτες στο χασάπικο και κάποιοι γείτονες, έλαβε όμως 51.237 σταυρούς, με κάποιους να κάνουν λόγο για «μεθοδεύσεις Βελόπουλου».

Η Γαλάτεια Αλεξανδράκη εγκαταλείπει μετά τον θάνατο του συζύγου της, τη δεκαετία του ’90, το χωριό Κουφόβουνο στην περιοχή του βόρειου Εβρου, όπου έτρεφε πρόβατα. Παίρνει τα δυο παιδιά της και κατεβαίνει στην Αλεξανδρούπολη όπου ανοίγει μαγαζί με «εντόπια αμνοερίφια». Στην πόλη τη γνώριζαν μέχρι την Κυριακή μόνο οι πελάτες και κάποιοι γείτονες, όχι όμως ως μια δυναμική και δραστήρια γυναίκα που ενδιαφέρεται και ασχολείται με τα κοινά, αλλά ως την καλοσυνάτη κυρα-Τούλα ή Γαλάτω, που διαθέτει στο χασάπικο κρέατα εγγυημένα, «παραγωγής μας». Ωσπου τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν είχαν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ως προς τα πρόσωπα που εκλέγονται στην Ευρωβουλή, έσκασε στον Εβρο η βόμβα από το ψηφοδέλτιο του κ. Βελόπουλου.

Οι πάντες άρχισαν να ψάχνονται. Κανένας δεν είχε δει την 76χρονη να μοιράζει ψηφοδέλτια, να προωθεί την υποψηφιότητά της μέσω τοπικών ΜΜΕ. Οι πιο υποψιασμένοι όμως κάτι άρχισαν να θυμούνται και το σενάριο απέκτησε σασπένς στην τοπική δημόσια σφαίρα. Η ηλικιωμένη κτηνοτρόφος βρέθηκε να είναι στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης στην Ανατολική Αττική, όπου χωρίς να πατήσει το πόδι της στην εκλογική της περιφέρεια, όπως λέγεται στον Εβρο, έλαβε 2.151 σταυρούς, 600 λιγότερους από τον βουλευτή του κόμματος που εξελέγη! Οι συζητήσεις για το τι γύρευε να πολιτευτεί στην Αθήνα η κυρία Γαλάτω από το Κουφόβουνο φούντωσαν. Δεν ήταν και μικρό πράγμα: από το ποιμνιοστάσιο στο Κουφόβουνο, παραλίγο στην ελληνική Βουλή και τώρα στο Στρασβούργο. Κάποιοι υποστήριζαν ότι διατηρεί δεσμούς με τον Βελόπουλο, καθώς πολύ κοντινό συγγενικό της πρόσωπο βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να δηλώνει μετά το σούσουρο (ΑΝΤ1) ότι ενεργοποίησε (εργαλειοποίησε) εκλογικά την Αλεξανδράκη, ύστερα από αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μόνο που στην Ανατολική Αττική όπου την κατέβασε υποψήφια δεν έχει κτηνοτρόφους ή έχει ελάχιστους, σε αντίθεση με ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, που όπως και στον Εβρο αποτελούν μετρήσιμο εκλογικό μέγεθος. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πώς η κυρα-Τούλα, χωρίς να την ξέρει η Αλεξανδρούπολη, ο Εβρος, η Θράκη, η Ελλάδα –ο βουλευτής του κόμματός της στον Εβρο, Πάρις Παπαδάκης, όπως δήλωσε, δεν την έχει δει ποτέ και δεν γνωρίζει καν αν μένει στον Εβρο– συγκέντρωσε 51.237 ψήφους στην κάλπη των ευρωεκλογών και 2.151 στις εθνικές εκλογές;

Δεδομένου ότι η διαρρέουσα εξήγηση, σύμφωνα με την οποία πήρε όλους αυτούς τους σταυρούς ως πρώτη στο ψηφοδέλτιο, μπάζει, τοπικές ιστοσελίδες μιλούν για «μεθοδεύσεις Βελόπουλου και του στενού πυρήνα των συνεργατών του» (evrosnews). Η ίδια, πιεζόμενη και σε αμηχανία βρισκόμενη, περιορίστηκε σε μια δήλωση που έλεγε ότι «ήθελα να προσφέρω». Καθώς το τέλος της «υπόθεσης Γαλάτω» πλησιάζει, αφού σε λίγο θα πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες για να ορκιστεί, πολλοί βλέπουν ως πιθανότερο να κλείσει με εθελοντική παραίτηση λόγω ασθενείας, ώστε να προωθηθεί κάποιος εκλεκτός του κ. Βελόπουλου. Ομως, επ’ αυτού εκδηλώνονται ήδη αντιδράσεις σε επίπεδο κοινωνίας, όπου έχει αρχίσει να δημιουργείται κλίμα συμπάθειας για την τέως αόρατη υποψήφια, με αίτημα «να πάει η Γαλάτω στο Στρασβούργο». «Η 76χρονη πρέπει να πάει στην Ευρωβουλή γιατί ο λαός έτσι αποφάσισε. Δεν σηκώνουμε κουβέντα και δικαιολογίες», έγραψε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα thraikinea. Oποιος κι αν είναι ο επίλογος αυτής της υπόθεσης, το βέβαιο είναι ότι μια γυναίκα κτηνοτρόφος έδωσε νόημα στις ευρωεκλογές στον Εβρο, ασχέτως αν υπήρξε προϊόν εσωκομματικής ίντριγκας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT