Εντός και Εκτός: Ο Μακρόν εις αναζήτηση Γαμβέτα

Εντός και Εκτός: Ο Μακρόν εις αναζήτηση Γαμβέτα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Υπάρχουν οι σοβαρές χώρες, υπάρχει και το Πακιστάν, το οποίο τελευταία φορά που κοίταξα στον χάρτη είχε ακτογραμμή στην Αραβική Θάλασσα. Πληροφορούμαι ότι πριν από λίγες ημέρες η πακιστανική κορβέτα (τουρκικής ναυπήγησης) «Babur», που είχε σταλεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά για κάποια άσκηση με το τουρκικό ναυτικό, εξήλθε στο Αιγαίο και από τα Δαρδανέλια έως τον ναύσταθμο του Ακσάζ (νοτιοανατολικό Αιγαίο) έπλευσε τόσο σε διεθνή όσο και σε ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια, ήτοι δίχως να κάνει τη συνήθη αβλαβή διέλευση που συχνά κάνουν, για παράδειγμα, και τα τουρκικά πλοία. Από την Αθήνα έγιναν επανειλημμένες κλήσεις στο πλήρωμα της πακιστανικής κορβέτας, το οποίο απάντησε τυπικά μόνο σε μία. Η κορβέτα δεν συνοδευόταν από κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο και εκτιμάται ότι, όπως άλλες φορές στο παρελθόν έχουν κάνει οι Πακιστανοί, η στάση αυτή είχε μοναδικό στόχο να προκληθεί ενόχληση στην ελληνική πλευρά.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Είναι γνωστή ευρύτερα η στάση που τηρεί το Μπακού έναντι του Παρισιού στο ζήτημα των ταραχών στη Γαλλική Πολυνησία. Με πρόσχημα τη στήριξη της Γαλλίας στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν έχει προβεί σε κάποιες κινήσεις κάπως ενοχλητικές, όπως παλιότερα η φιλοξενία Πολυνησίων αυτονομιστών στη χώρα του Καυκάσου. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο ΝΑΤΟ (NAC) και ενώ γινόταν συζήτηση για τις υβριδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον των συμμαχικών χωρών, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας, Μιριέλ Ντομενάχ, προχώρησε σε ενημέρωση για τις επίσης υβριδικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία. Οπως πληροφορούμαι, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Ζεκί Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, διέκοψε τη Γαλλίδα ομόλογό του και κατηγόρησε τη Γαλλία για μονομερή και περιπτωσιολογική αντιμετώπιση του Αζερμπαϊτζάν. Διέψευσε μάλιστα τους «ισχυρισμούς» των Γάλλων ως αβάσιμους, όπως είπε. Είναι, αν μη τι άλλο, πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες πηγαίνουν στο NAC προετοιμασμένοι να διαψεύσουν τους συμμάχους τους, μάλιστα για θέματα κυριαρχίας επί εδάφους τους.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως και τόσοι άλλοι πριν από αυτόν, στην προσπάθεια να αναστρέψει την αρνητική ατμόσφαιρα των ευρωεκλογών προχώρησε, όπως είναι γνωστό, στην κήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών. Τόσο ο Μακρόν όσο και άλλοι πριν από αυτόν προσπαθούν «να βγάλουν έναν Ντε Γκωλ» από το μανίκι, μήπως και αναστρέψουν την πολιτική ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα για τον κ. Μακρόν, όπως φαίνεται από το μπάχαλο που έχει προκύψει στο κόμμα του, καθώς από ορισμένους ξεκίνησε ήδη το «φλερτ» με την παράταξη της Λεπέν, έναντι του ενιαίου μετώπου της Αριστεράς, είναι ότι η πρωτοβουλία του μοιάζει περισσότερο με κάτι που θα έκανε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος περιφέρεται αυτή την περίοδο σε εκδηλώσεις και παρελάσεις, όπως πολλοί πρώην –όχι πολύ επιτυχημένοι– πολιτικοί. Στην πραγματικότητα ο Μακρόν δεν ψάχνει ούτε αυτό. Εναν Λέοντα Γαμβέτα ψάχνει να ανεβάσει λίγο το ηθικό, αυτή τη φορά όχι έναντι των Πρώσων, αλλά ενός ανερχόμενου κόμματος, η ισχυρή γυναίκα του οποίου, η Μαρίν Λεπέν, έχει δημόσια παραδεχθεί ότι έχει χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία αλλά, παρ’ όλα αυτά, η υποστήριξη προς την Εθνική Συσπείρωση δεν περιορίζεται, μάλλον αυξάνεται. Ο δύσμοιρος Γαμβέτας έμεινε, βέβαια, στην Ιστορία ως υπόδειγμα άσπιλου και αμόλυντου πατριώτη, ωστόσο τώρα ο εχθρός είναι εντός των πυλών του Παρισιού και όχι στις Βερσαλλίες…

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο ναύσταθμος Σαλαμίνας, όπου χθες εντάχθηκε και επισήμως ένα ακόμη πλοίο –δωρεά του εφοπλιστή και υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη– στον στόλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το πλοίο γενικής υποστήριξης – ειδικών επιχειρήσεων «Περσέας» έχει μεγάλες δυνατότητες, καθώς μπορεί να μεταφέρει σημαντικές δυνάμεις ανά πάσα στιγμή, είτε για στρατιωτικούς είτε για πολιτικούς σκοπούς. Ο «Περσέας» είναι το τέταρτο πλοίο που δωρίζει ο κ. Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό την τελευταία τετραετία. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, που ήταν επίσης παρών, εξήρε με θερμά λόγια το παράδειγμα του κ. Λασκαρίδη.

Η ΑΤΑΚΑ

Την ώρα που από τη λεωφόρο Αμαλίας έφευγε η πρόσκληση προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 17-18 Ιουνίου το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα και δινόταν στη δημοσιότητα το λογότυπο του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού, έγινε γνωστό και από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη πως θα δημιουργήσει το δικό του ίδρυμα. Ετοίμαζε «απάντηση» ο νυν πρόεδρος στον πρώην; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, ενώ το ίδρυμα θα διαθέτει γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Νέα Υόρκη. Η δράση του φέρεται πως θα είναι εστιασμένη σε κατεύθυνση προοδευτική, ενώ ρόλο έπαιξε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Center for European Progress αναμένεται να είναι το όνομά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT