Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών με βάση το φύλο, την ηλικία, τις σπουδές, το επάγγελμα, την προηγούμενη εκλογή και θητεία των υποψήφιων ευρωβουλευτών και όσων τελικά πήραν το χρίσμα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτίμηση στους άνδρες πολιτικούς άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και έχουν φτάσει μέχρι τον προπτυχιακό τίτλο σπουδών έδειξε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2024.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει μετά από έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, το οποίο συνέκρινε τα βιογραφικά των 1.168 υποψηφίων όλων των κομμάτων, ως προς το φύλο, την ηλικία, τις σπουδές, το επάγγελμα, την προηγούμενη εκλογή και την προηγούμενη πολιτική θέση και κατέληξε σε βασικά συμπεράσματα χαρτογραφώντας την ελληνική ψήφο.

Αναλυτικά, οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές στην Ελλάδα είναι κατά 71% άνδρες, παρότι αποτελούσαν το 58% των συνολικών υποψηφίων. Οι γυναίκες που εκλέχθηκαν αποτελούν το 29% του συνόλου, τη στιγμή που οι συνολικές υποψήφιες άγγιζαν το 42%.

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-1
Περισσότεροι άνδρες εκλέχτηκαν στις ευρωεκλογές 2024.

Η μέση ηλικία των νεοεκλεγέντων είναι τα 54,4 έτη ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των υποψηφίων απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Σαραβάκο, συντονιστή Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, το γεγονός πως οι περισσότεροι επέλεξαν να ψηφίσουν μεγαλύτερους σε ηλικία ευρωβουλευτές δείχνει μία τάση, καθώς, παρότι ο μέσος όρος ήταν τα 52 έτη στα βιογραφικά των υποψηφίων, εντέλει τον ξεπεράσαμε επιλέγοντας ουσιαστικά τους/τις μεγαλύτερους/ες σε ηλικία.

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-2
Η μέση ηλικία των ευρωβουλευτών είναι 54,4 έτη.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των εκλεγέντων, οι περισσότεροι (64,7%) έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Μεταπτυχιακό τίτλο κατέχει μόλις το 17,6% και διδακτορικό επίσης το 17,6%. 

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-3
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλεγέντων έχει μόνο πτυχίο ΑΕΙ.

Το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ακολουθούν οι νομικοί δικηγόροι (14%) και οι πανεπιστημιακοί (10%)

Ως προς την προτίμηση των ψηφοφόρων με βάση το επάγγελμα των υποψηφίων, το 24% των εκλεγέντων είναι δημοσιογράφοι, ποσοστό που όπως αναφέρει και ο κ. Σαραβάκος αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν μόλις το 7,48% των συνολικών υποψηφίων. Ακολουθούν οι νομικοί-δικηγόροι (14%) και οι πανεπιστημιακοί (10%).

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-4
Οι δημοσιογράφοι κυριάρχησαν στην ψήφο. 

Το 66,7% είχε επανεκλεγεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές 

Οι ψηφοφόροι έδειξαν την προτίμησή τους σε όσους είχαν θέσει υποψηφιότητα και στις ευρωεκλογές του 2019, καθώς το 66,7% των ευρωβουλευτών της περιόδου 2019-2024 που έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα κατάφερε να επανεκλεγεί.

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-5
Αυξημένος ο αριθμός ευρωβουλευτών που επανεκλέχθηκαν.

Εκτός από τους επανεκλεγέντες, οι περισσότεροι που κατοχύρωσαν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν και πολιτική εμπειρία. Αναλυτικά το 45% των εκλεγέντων έχει επανεκλεγεί στο παρελθόν σε δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές και το 40% είχε προηγούμενη πολιτική θέση.  

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-6
Οι ψηφοφόροι εξέλεξαν ευρωβουλευτές με πολιτική εμπειρία. 

Το 66,7% των ευρωβουλευτών της περιόδου 2019-2024 που έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα κατάφερε να επανεκλεγεί

Αναλύοντας το ποσοστό των ευρωβουλευτών της περιόδου 2019-2024 που επανεκλέχθηκαν και στις ευρωεκλογές του 2024, διαπιστώνεται πως όσοι τελικά επανεκλέχθηκαν είχαν χαμηλότερη μέση κοινοβουλευτική δραστηριότητα από εκείνους που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Συγκεκριμένα, όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν: *Εισηγητές (Rapporteurs) 0,4 φορά κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 1,5 φορά. Επίσης, όσοι επανεκλέχθηκαν υπήρξαν **Σκιώδεις Εισηγητές (Shadow Rapporteurs) 6,3 φορές κατά μέσο όρο, ενώ όσοι δεν επανεκλέχθηκαν 11,4 φορές.

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-7
Οσοι επανεκλέχθηκαν φέτος ήταν σε χαμηλότερο ποσοστό Εισηγητές στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με όσους δεν επανεκλέχθηκαν.

«Από τα αποτελέσματα (που βασίστηκαν σε στοιχεία του Inside Story)για τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών της περιόδου 2019-2024 είναι σαφές πως υπήρξε προτίμηση σε όσους έχουν πολιτική σταδιοδρομία. Ωστόσο είναι σαφές πως οι νεοεκλεγέντες με πείρα στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν χαμηλότερη μέση κοινοβουλευτική δραστηριότητα σε σχέση με όσους δεν εκλέχθηκαν», καταλήγει ο κ. Σαραβάκος. 

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-8
Οσοι επανεκλέχθηκαν φέτος ήταν σε χαμηλότερο ποσοστό Σκιώδεις Εισηγητές στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με όσους δεν επανεκλέχθηκαν.

*Πηγή γραφημάτων: ΚΕΦΙΜ

Ευρωεκλογές: Υπερψηφίστηκαν τα πιο «φτωχά» βιογραφικά-9

 

*Ο Eισηγητής (Rapporteur) είναι ο επικεφαλής της προετοιμασίας μιας έκθεσης (report). Ο/Η ευρωβουλευτής συντάσσει ένα κείμενο το οποίο περιέχει τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σε κάποια νομοθετική πρόταση και το θέτει προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Οσο η έκθεση συντάσσεται, ο εισηγητής συζητά και διαβουλεύεται με άλλους ευρωβουλευτές και εμπειρογνώμονες, μερικές φορές μέσα από ειδικές ακροάσεις.

**Ο Σκιώδης Εισηγητής (Shadow Rapporteurs): Εκτός από την πολιτική ομάδα του εισηγητή, οι υπόλοιπες ομάδες μπορούν να ορίσουν για κάθε έκθεση από έναν σκιώδη εισηγητή, ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδο της σχετικής έκθεσης και βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις εξ ονόματος της ομάδας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT