Πρόταση για δημοψήφισμα ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για δημοψήφισμα ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοκριτική από τον Στέφανο Κασσελάκη για την προβολή των σπιτιών του κατά την προεκλογική περίοδο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 14,9% των ευρωεκλογών μόνο ανέφελο δεν ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητικότητα είναι μεγάλη, με δυνάμεις που είχαν αδρανήσει μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου να «ξυπνούν» και να ζητούν πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν σε σύντομο χρόνο μια δυναμική νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό το έχει αντιληφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, που κάνει ελιγμούς για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση. Ετσι ερμηνεύεται το ξαφνικό «διπλό φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που είναι γνωστή η «πολεμική» που έχει αναπτυχθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM» έκανε κοινοβουλευτικό άνοιγμα στο «πράσινο στρατόπεδο» δηλώνοντας: «Προσκαλώ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου για τις οποίες συμφωνούμε… Κάνω δημόσια την πρόσκληση, νομίζω ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου». Μπορεί να ξεκαθάρισε πως δεν τείνει χείρα φιλίας γενικά, ωστόσο η διαφορετική αντιμετώπιση φάνηκε και από μια ακόμη κίνηση.

Στην επιστολή του προς τους προέδρους των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για κοινή δράση κατά του ακροδεξιού κινδύνου, ζητεί και από την ηγεσία και την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν. Τις παραμονές της διεθνούς διάσκεψης του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί –μετά την ανακοίνωση του ιδρύματός του– με μια σειρά από εξωστρεφείς δράσεις να παραμείνει στο προσκήνιο, αλλά και να απεγκλωβιστεί από ένα αποτέλεσμα που τελικά προκάλεσε σκεπτικισμό.

Κεντροαριστερά

Είναι σε εξέλιξη, άλλωστε, ένα συνεχές πρέσινγκ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, με βασικό ερώτημα πώς ένα ενιαίο ρεύμα θα μπορέσει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη και από στελέχη που δεν βρέθηκαν έως τώρα απέναντί του. Η πρωτοβουλία των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, που ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, «τάραξε τα νερά».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος στο Talk Radio ανέφερε: «Οταν θα συνεδριάσουν τα όργανα θα προτείνουμε τη διενέργεια εσωτερικού δημοψηφίσματος έτσι ώστε να αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος αν θα συμμετέχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου κόμματος της Κεντροαριστεράς». Από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεκαθαρίσει προεκλογικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει η κεντρική και αυτόνομη δύναμη του χώρου, ανοιχτή στις συνεργασίες.

Οι συγκρούσεις είναι καθημερινές στην Κουμουνδούρου, με κορυφαία αυτή που εξελίσσεται από τη Δευτέρα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Διονύση Τεμπονέρα. Αφορμή η πρόταση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας για τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκτός από το ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. «Οποια φωνή αναφέρει Νέα Αριστερά με ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρομαι στον κ. Τεμπονέρα, αλλά γενικά. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Κασσελάκης. Το γάντι σήκωσε ο κ. Τεμπονέρας μιλώντας στο Naftemporiki TV: «Ημουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ». Υπάρχει περίπτωση οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ να αγγίξουν και την Κουμουνδούρου και να τεθεί θέμα αμφισβήτησης του προέδρου; Δεν φαίνεται έως τώρα κάτι τέτοιο, κυρίως από το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος συγκροτημένος πόλος στις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής που έχει ξεκινήσει να κάνει, ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχθηκε πως έκανε λάθος με το θέμα των σπιτιών προεκλογικά και δεσμεύτηκε πως σύντομα θα συγκροτηθεί μια ομάδα που θα τον πλαισιώνει.

Απαραίτητη η πλειοψηφία της Κ.Ε.

Σχετικά με τα δημοψηφίσματα, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές. «Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του κόμματος». Αυτό σημαίνει πως η πρόταση των Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλου μπορεί να απευθυνθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό. Για να ληφθεί η απόφαση απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αναμένεται να συγκληθεί στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με το καταστατικό, «οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά», ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT