Εντός και Εκτός: Τσίπρας–Ζάεφ, ζοφερό το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χωρίς τις Πρέσπες

Εντός και Εκτός: Τσίπρας–Ζάεφ, ζοφερό το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας χωρίς τις Πρέσπες

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτά που συζητούνται δημόσια περί ανάγκης στροφής στην «καθημερινότητα» θα θυμίζουν στους λίγο παλαιότερους αντίστοιχες φάσεις ισχυρών κυβερνήσεων, όπως εκείνες του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη, δηλαδή το 2000-2004 και το 2007-2009 αντιστοίχως. Αναζητώντας καλύτερη «γείωση» με την κοινωνία, ο Κώστας Σημίτης είχε διορίσει το 2002 υφυπουργό Ανάπτυξης τον Κίμωνα Κουλούρη, ο οποίος είχε το καθήκον να επισκέπτεται τις λαϊκές. Ενώ ουδείς μπορεί να ξεχάσει τον εξέχοντα ρόλο που είχε προσπαθήσει να δώσει και ο Κώστας Καραμανλής στο σημαίνον στέλεχος της λαϊκής Δεξιάς της εποχής του, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, εκ των πρωτεργατών της κοπιώδους εναλλαγής στα πρωινάδικα. Αν και οι ιστορικές αναλογίες περιορίζονται εδώ, καθώς τότε και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. είχαν αντίπαλο (το ένα το άλλο), να υπενθυμιστεί ότι αυτές οι κινήσεις μάλλον δεν ωφέλησαν.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η επιβεβαίωση της συνέχισης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κορυφή της Επιτροπής έχει και ελληνικό χρώμα. Στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα φαίνεται ότι θα υπάρξει επί της αρχής συμφωνία των «27» στο πρόσωπό της, όμως η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στο Κοινοβούλιο για τη συγκέντρωση 361 ψήφων, που δεν είναι δεδομένες. Πάντως, η ίδια έδωσε τη δική της ψήφο «εμπιστοσύνης», ευχαριστώντας τον γ.γ. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάση Μπακόλα για τη στήριξή του στη διάρκεια του προεκλογικού «μαραθωνίου» – και μάλιστα τρεις φορές κατά την εκλογική βραδιά που διοργάνωσε το ΕΛΚ την περασμένη Κυριακή στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τους ηγέτες της πολιτικής της «οικογένειας», αλλά και στη διάρκεια σύσκεψης του συντονιστικού γκρουπ με τη συμμετοχή και των κεντροδεξιών επιτρόπων. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπακόλας «έτρεξε» σε αρκετές σημαντικές πρωτεύουσες τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ είχε τον κεντρικό συντονισμό της σύνταξης του μανιφέστου του ΕΛΚ, που θα αποτελέσει τη «βάση» για τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν και της πλατφόρμας συνεργασίας με σοσιαλιστές και φιλελεύθερους στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελούν και τους «γονείς» της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών, στέλνουν με κοινό άρθρο τους (Euraktiv) μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων «ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση». Φυσικά, το μήνυμα Τσίπρα – Ζάεφ έχει στο επίκεντρο όλα όσα συμβαίνουν από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία στη γειτονική χώρα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Η παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρουν, «θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή και θα οδηγήσει σε μια υπαρξιακή πρόκληση, όχι μόνο το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά το μέλλον της συνολικά». Και τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε σταθεροί στις ευρωπαϊκές αξίες, στον σημερινό κόσμο, είναι να είμαστε ενεργητικοί στη λήψη των αποφάσεων που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες, παρά το πολιτικό τους κόστος». Η κοινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν τα Ιδρύματα Τσίπρα και Ζάεφ είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Σκόπια. Εκεί θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – SEECP. Προφανώς η κατάσταση στο εσωτερικό δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβεί έως τα Σκόπια για κάτι που αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα, γι’ αυτό και επελέγη η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών και όχι ηγέτη. Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ το πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη ήταν θολό. Καθώς ο ενεργός υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί από εκείνον που θα επιλέξει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία προβλέπονται προβληματικές επί μακρόν, καθώς οι εθνικιστές του VMRO που ανέλαβαν την εξουσία φαίνεται να θέλουν να υπονομεύσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΑΤΑΚΑ

Φάνηκε και από τη χθεσινή ανάρτηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η τάση. Χθες, από τη Γερμανία όπου βρέθηκε, έκανε την εξής ανάρτηση: «Συνάντηση με τη μακεδονική διασπορά στη Γερμανία. Τους ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη διαρκή βελτίωση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Γερμανία». Οπως συνηθίζει, η «Βόρεια Μακεδονία» στις προτάσεις της δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι εθνικιστές των Σκοπίων είναι απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον «κλεφτοπόλεμο» το επόμενο χρονικό διάστημα και το μοναδικό πραγματικό ερώτημα που μπορεί να καταγράψει κάποιος είναι, με ποιον τρόπο η Αθήνα θα κινηθεί απέναντι σ’ αυτή τη συμπεριφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT