Ευρωβουλή: «Πρωτοετείς» βουλευτές που τράβηξαν τα βλέμματα

Ευρωβουλή: «Πρωτοετείς» βουλευτές που τράβηξαν τα βλέμματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, επιδραστικούς χρήστες ψηφιακών δικτύων, έναν οδηγό αγώνων αυτοκινήτου και έναν απόστρατο Ιταλό στρατηγό ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, στην Ευρωβουλή του Στρασβούργου η κάλπη της Κυριακής. Η 35χρονη Γερμανίδα ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε, η οποία απέκτησε πολιτική φήμη στην αντιπαράθεσή της εναντίον του Ιταλού πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, κατέκτησε έδρα με την Αριστερά.

Ο Ιταλός απόστρατος στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι, που εξελέγη με τη Λέγκα στην Ευρωβουλή, εξέδωσε πέρυσι βιβλίο μανιφέστο κατά της ομοφυλοφιλίας, των μεταναστών, των μειονοτήτων και των φεμινιστριών, εισπράττοντας οξεία κριτική. Στο πόνημά του, ο Βανάτσι αναρωτιέται αν οι μαύροι και άλλα μέλη μειονοτήτων μπορούν ποτέ να γίνουν Ιταλοί, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί στη χώρα, ενώ υπερασπίζεται «το δικαίωμα στο μίσος». Ο 55χρονος πρώην αλεξιπτωτιστής αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για υπεξαίρεση κεφαλαίων ενόσω υπηρετούσε ως αμυντικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Στην Τσεχία, ο πρώην οδηγός ράλι Φίλιπ Τούρεκ εξελέγη με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Ορκος, έχοντας δεσμευθεί να ανατρέψει την πράσινη κλιματική ατζέντα της Ε.Ε. Ο 38χρονος έχτισε τη δημοτικότητά του χάρη σε βίντεο στο YouTube, στα οποία εμφανίζεται να προασπίζεται τα δικαιώματα των οδηγών αυτοκινήτων. Η αστυνομία της Τσεχίας τον ερευνά μετά τη δημοσίευση παλαιότερων φωτογραφιών του να χαιρετά ναζιστικά. Ο ίδιος μίλησε για κακόγουστο αστείο στο μακρινό παρελθόν.

Αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας προκάλεσε η εκλογή του 34χρονου Αλβίζε Πέρεθ στην Ευρωβουλή. Ο Πέρεθ είχε εργασθεί στο βρετανικό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, αλλά εξελέγη με το λαϊκιστικό κόμμα «Το Πάρτι Τελείωσε», το οποίο στερείται ιδεολογικής πλατφόρμας και αρκείται να λοιδορεί τους μετανάστες και να καλεί στην κατασκευή της μεγαλύτερης φυλακής της Ευρώπης στην Ισπανία. «Ακόμη και αν έχεις τατουάζ συμμορίας, θα πηγαίνεις φυλακή. Αν χρειαστεί θα ρίξουμε 40.000 τύπους εκεί μέσα και αν έρθει ο ΟΗΕ θα γελάσω στα μούτρα τους», είχε πει ο Πέρεθ.

Αντιθέτως, δεν εξελέγη η Κλερ Ντέιλι, η αμφιλεγόμενη Ιρλανδή ευρωβουλευτής, η οποία είχε μάλιστα αποσπάσει τη δημόσια υποστήριξη της μουσικού Ανι Λένοξ, της ηθοποιού Σούζαν Σαράντον και άλλων προσωπικοτήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η αριστερή υποψήφια είχε αποκηρύξει τον δυτικό μιλιταρισμό στη θητεία της και εμφανιζόταν συχνά σε κρατικά ΜΜΕ της Κίνας και της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT