Π. Δουδωνής: Ανησυχώ ότι ενώ ο κόσμος μας λέει ασχοληθείτε μαζί μας, εμείς θα ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας

Π. Δουδωνής: Ανησυχώ ότι ενώ ο κόσμος μας λέει ασχοληθείτε μαζί μας, εμείς θα ασχοληθούμε με τους εαυτούς μας

Για την εσωκομματική συζήτηση περί ηγεσίας, που έχουν εκκινήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μίλησε ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος και συνταγματολόγος Παναγιώτης Δουδωνής

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εσωκομματική συζήτηση περί ηγεσίας, που έχουν εκκινήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μίλησε ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος και συνταγματολόγος Παναγιώτης Δουδωνής.

«Ο κομματικός στόχος ήταν η αύξηση των ποσοστών, ο εθνικά και κοινωνικά σημαντικός ήταν μια δεύτερη θέση η οποία θα έδινε κατά τα τότε δεδομένα τη δυνατότητα να κάνουμε τις κινήσεις για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τι ήρθε; Ηρθε ένα εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο δεν υπάρχει κανένας προφανής νικητή» είπε ο βουλευτής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ο ίδιος εκτίμησε πως, μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναδεικνύει κάποιον νικητή. «Αυτό τι σημαίνει; Ότι ενώ οι άλλοι έχουν απώλεια ποσοστών, εμείς είχαμε μια μικρή αύξηση, έχει μια σημασία σε σχέση άλλους, και δεύτερον ότι καθώς δεν έχει κάποιο προφανή νικητή ούτε και στο χώρο της κεντροαριστεράς, εξακολουθούμε να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις πρωτοβουλίες για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη», συνέχιση.

Ο κ. Δουδωνής συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με το υψηλό ποσοστό της αποχής: «Το μήνυμα της κάλπης ήταν ότι ο κόσμος ζητάει να ασχοληθούμε μαζί του, ο κόσμος μας λέει ασχοληθείτε με εμένα, γιατί αισθάνομαι ότι μου έχετε γυρίσει την πλάτη και σας τη γυρνώ και εγώ προσωρινά στις ευρωεκλογές που δεν κρίνουν και την κυβέρνηση. Φοβάμαι λοιπόν ότι η συζήτηση, όλη αυτή, περί προσώπων και ηγεσιών στο ΠΑΣΟΚ, είναι σαν, αντί να λέμε ότι ασχολούμαστε με τον κόσμο, να ασχολούμαστε με εμάς.

Οπως είπε, «πρώτα είναι οι πολιτικές και μετά τα πρόσωπα τα οποία υπηρετούν τις πολιτικές, «Τι πρέπει να κάνουμε, να προτείνουμε, ποιες πολιτικές πρέπει να συζητήσουμε για να φτιάξουμε και αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, να φτιαχτεί και ένας πόλος απέναντι στην κυβέρνηση που αν αργήσουμε και άλλο θα είναι η ακροδεξιά και δεν θα είναι η κεντροαριστερά».

Ο ίδιος επέμεινε πως αυτός ο κομματικός χώρος «δεν πάσχει προσώπων, ούτε προσωπικοτήτων, πάσχει φορέα, πάσχει δεύτερου πόλου», ο οποίος «στην ουσία στην κεντροαριστερά θα είναι και ο ένας πόλος για να είναι ο άλλος η κεντροδεξιά. Αυτή λοιπόν η συζήτηση πρέπει να είναι ανοιχτή και να είναι με όλους, αλλά να είναι πολιτική πρωτίστως και κυρίαρχα, γιατί άμα γίνει συζήτηση προσωπική όλοι θα θεωρήσουν, οι πολίτες, ξαναλέω προσπαθώ να σκεφτώ σαν ένας λογικός 34 χρόνος, ότι αυτό αφορά σε προσωπικές φιλοδοξίες και αυτό είναι κάτι που, αν θέλετε, είναι ένα από αυτά τα πράγματα που έχουν πληγώσει τον κόσμο.

Σας θυμίζω ότι την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, βάφτηκε κάπως πράσινο ο χάρτης, έτσι είχαμε δύο εκλογικές περιφέρεις που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί όλα αυτά τα 12 χρόνια πέρασαν αυτή την περιδίνηση, γιατί ο κόσμος μας δοκιμάζει και εμάς, και επειδή μας δοκιμάζει και τα μάτια του είναι στραμμένα προς εμάς, παρότι δεν ήρθε σε πολύ μεγάλο βαθμό να ψηφίσει. 

Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ

Σε σχέση με την αποτίμηση της πορείας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Δουδωνής σημείωσε «εχουμε πια ένα κόμμα το οποίο είναι υπαρκτό, πάρα πολύ σημαντικό, αυτόνομο, πάρα πολύ σημαντικό, δεν απορροφήθηκε από τα δύο κόμματα, του τότε ισχυρού, μικρού, αλλά ισχυρού δικομματισμού, και το έχει φτάσει αυτή τη στιγμή σε ένα σημείο να κερδίζει εκλογικές περιφέρειες, να είναι όχι απλώς διψήφιο, αλλά να είναι στο 13% και δύο μονάδες από τον δεύτερο, δηλαδή μια ανάσα από τη δεύτερη θέση, το οποίο έχει μια οργανωτική ανασυγκρότηση, έχει κερδίσει δήμους, έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στη Νέα Δημοκρατία. Είναι το πρώτο κόμμα στη μεταπολίτευση που έκανε πρόταση Μομφής χωρίς να έχει 50 ψήφους, έχει καταγάγει σημαντικές νίκες κατά της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης δηλαδή και από την άλλη έχει αναδιοργανωθεί και έχει σταθεί στα πόδια του ως κόμμα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσφορά και νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου σε αυτή τη συζήτηση. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν και τα επόμενα βήματα, αυτός είναι ο σχεδιασμός, αυτή ήταν η λογική όταν εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης το 21: η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πολιτικών συμπράξεων, ο κ. Δουδωνής σημείωσε πως δεν προτείνει συμφωνίες κορυφής και πρόσθεσε ότι ερήμην της βάσης, «υπάρχει μεγάλο θέμα, με την ακρίβεια και την καθημερινότητα υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την παιδεία, το ζήτημα της υγείας».

Μας έλεγαν όλη την προεκλογική περίοδο, «το ΠΑΣΟΚ έχασε το κέντρο γιατί έστρεψε προς τα αριστερά». Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο στο χώρο του κέντρου, πήρε πάνω από 30%, άρα δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα».

Κατά τον ίδιο, «δεν πήγαν οι κεντρώοι και οι κεντροαριστεροί να ψηφίσουν, άρα

οι πολιτικές πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές, όχι απαραίτητα να αλλάξουμε ριζικά, μια γραμμή πλεύσης, αν και ούτε το σενάριο πολιτικής διαφωνίας ακούω (…) Ξέρετε όταν ο Κώστας Σημίτης κέρδισε το 1996 την εσωκομματική διαδικασία μίλησε για τον εκσυγχρονισμό, συμφωνεί ή διαφωνεί κανένας, ήταν μια πλατφόρμα ιδεών έτσι δεν είναι; Απέναντι στον μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου και κατέστρωνε πάρα πολύ καιρό την ιδεολογική του πορεία, Δεν ακούω ιδεολογική συζήτηση αυτή τη στιγμή και εμένα αυτό με προβληματίζει, ακούω για πρόσωπα. Η ιδεολογία όμως και η πολιτική και οι προτάσεις που είναι; Μπορεί να είμαι πολύ ρομαντικός ή ίσως είμαι πολύ πρακτικός θα δείξει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT