Γ. Στουρνάρας: Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και το στοίχημα του ανταγωνισμού

Γ. Στουρνάρας: Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και το στοίχημα του ανταγωνισμού

Τι δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του διεθνούς διήμερου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο» για πληθωρισμό, χρέος, φορολογία και κλιματική αλλαγή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει μία καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, παρότρυνε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, υποδεικνύοντας ως κυρίαρχες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη, στην αγορά εργασίας, και στο «τρίγωνο», όπως είπε της γνώσης, δηλαδή «παιδεία, καινοτομία, έρευνα».

Συζητώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά στο πλαίσιο του διεθνούς διήμερου συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το εισόδημα των Ελλήνων», συνιστώντας στην κυβέρνηση να πάρει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε κατά της υπαναχώρησης σε θέματα όπως το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Είναι δυνατόν να πληρώνουν μόνο οι άλλοι»; αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει: «Και σιγά τον φόρο που μπήκε ως τεκμαρτό εισόδημα. Πρόκειται για το ελάχιστο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη».

«Αυτά πρέπει να χτυπήσουμε», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, χαρακτηρίζοντας τη φοροδιαφυγή τεράστιο πρόβλημα, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τάχθηκε υπέρ ρηξικέλευθων, όπως είπε, λύσεων, όπως η ενσωμάτωση των Ρομά.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός, ναυτιλία και ότι οι επενδύσεις γίνονται μόνο σε ακίνητα δεν ισχύει, διότι αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έλυσαν πολλά προβλήματα, μέσω των οποίων προωθήθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση του χρέους. «Να είναι καλά τα μνημόνια» είπε με έμφαση ο Γιάννης Στουρνάρας συμπληρώνοντας ότι «έχω το θάρρος να το λέω», υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα θέματα που είχαμε όταν μπήκαμε στην κρίση ήταν ότι η ελίτ τότε δεν μίλησε». Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επισήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι είναι κατά 80% εισαγόμενη, αλλά ότι υπάρχει και ένα 20% που οφείλεται σε ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. «Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», επισήμανε, προαναγγέλλοντας ότι η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων. Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις και την αποταμίευση, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα που κρατά σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων στη χώρα μας.

Για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του πλανήτη και της ανθρωπότητας. «Είναι ύπουλος, κινείται κάτω από τα ραντάρ και εμείς αντί να συντονιστούμε νομίζουμε ότι θα το κάνει ο άλλος», επισήμανε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ως χώρα του Νότου έχει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι η εξασφάλιση «μαξιλαριών»: δημοσιονομικών από την πλευρά του κράτους, προβλέψεων από την πλευρά των τραπεζών και ασφάλισης από την πλευρά των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η οποία είχε, όπως είπε, επαρκείς προβλέψεις και για αυτό κατάφερε να βοηθήσει τους αγρότες της Θεσσαλίας μετά το Daniel, παρέχοντάς τους στήριξη για να ανακάμψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT