Στ. Κασσελάκης: «Δεν υπάρχει το σενάριο να αποχωρήσω»

Στ. Κασσελάκης: «Δεν υπάρχει το σενάριο να αποχωρήσω»

Ο Κασσελάκης ανέφερε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και στην περίπτωση που δημιουργηθεί ευρύτερος φορέας της Κεντροαριστεράς – Χωρίς τοποθετήσεις βουλευτών η Κ.Ο.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόντος του Αλέξη Τσίπρα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και χωρίς να γίνει διάλογος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως είθισται, ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με όλα τα σενάρια που ακούγονται περί συνεργασιών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκλείοντας συμφωνίες κορυφής, έβαλε τον εαυτό του στην προμετωπίδα ενός πιθανού εγχειρήματος. «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης, τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία». Βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σενάρια που πιθανότατα εξυφαίνονται μέσα στο κόμμα, δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα δικής του παραμονής: «Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε αντίπαλο της Ν.Δ. και της φιλοσοφίας της». Ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο κ. Κασσελάκης; Οτι όσοι στο εσωτερικό του κόμματος προσπαθούν να τον «παρακάμψουν» με τη δημιουργία ενός νέου σχήματος, θα τον βρουν και πάλι μπροστά τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως το βασικό σενάριο για τον ίδιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει αυτόνομος στις εθνικές κάλπες του 2027. Απάντησε με αυτόν τον τρόπο τόσο στον Διονύση Τεμπονέρα που πρότεινε τη δημιουργία συντονιστικού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, όσο και στους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο που προκρίνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα της ενωμένης Κεντροαριστεράς. «Πρέπει όμως να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στον δημόσιο διάλογο ακόμη και από στελέχη μας, κι αυτό δεν είναι άλλο περί μιας φαντασιακής λαϊκής εντολής να ενωθούμε με “συμφωνίες κορυφής” με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε τη δεξιά – ακροδεξιά συγκυβέρνηση της Ν.Δ. στις ερχόμενες εθνικές εκλογές… Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ήδη τα μηνύματα «μουρμούρας» που υπάρχει στο κόμμα για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Επιχειρεί να έχει ένα καθαρό πεδίο μπροστά του μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου και με την ομιλία του ουσιαστικά έκανε μια προσπάθεια να σταματήσει η «διασπορά προτάσεων» εκτός των οργάνων. Επέμεινε στην κοινοβουλευτική σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ξανά στο κάδρο των συνεργασιών και την Πλεύση Ελευθερίας. «Παροτρύνω εσάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσετε τους συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστείτε. Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με διαφάνεια και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων».

Την πόρτα του διαλόγου με άλλες δυνάμεις ανοίγουν σιγά σιγά και άλλα στελέχη. Ο Νίκος Παππάς τόνισε στο Action 24 πως «πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική σύγκλιση η οποία να έχει και ορίζοντα την εκλογική συνεργασία» και η Ολγα Γεροβασίλη στον Real FM πως «η ιστορική προοδευτική πλειοψηφία της χώρας είναι παρούσα και ζητάει μια νέα ενότητα».

Το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν πήραν καθόλου τον λόγο προκάλεσε γκρίνια στις τάξεις της Κ.Ο., ζητώντας την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί και πάλι παρουσία του προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT