Εντός και Εκτός: Ο Μεϊμαράκης υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Εντός και Εκτός: Ο Μεϊμαράκης υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οπως έχετε άπαντες αντιληφθεί, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο έχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες, καθώς η Βουλή θα πρέπει είτε να ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είτε να εγκρίνει κάποια νέα πρόταση στις αρχές του 2025. Τα μεγάλα ονόματα έχουν ήδη συζητηθεί δημοσίως. Υπάρχουν όμως και κάποιοι –μη πολιτικά πρόσωπα– που προωθούν εαυτούς μέσω τρίτων, λέγοντας ότι με το πρόσημο που φέρουν μπορεί να δώσουν ώθηση στην από δεξιά πολιορκούμενη κυβέρνηση. Θα ακούσουμε ακόμη πολλά.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Δεν υπήρξε ουδέποτε ψευδαίσθηση περί του αν το ΚΚΕ συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση περί συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Ο Περισσός κρατάει τη γνώριμη στάση της ανάδειξης του ΚΚΕ ως το μοναδικό κόμμα που στην πραγματικότητα έχει διακριτή ατζέντα. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη δηλώσεις όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη (ρ/σ 9,84), ότι «το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά μπορούν να συνεργαστούν με τη Ν.Δ.». Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, «όταν το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει το 93% των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ το 70% των νομοσχεδίων που έχει φέρει στη Βουλή η Ν.Δ., αντικειμενικά μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ομως, αυτό δεν συμφέρει». Μπορεί να έχετε ακούσει ξανά κάποια παρόμοια διατύπωση από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, αλλά για τον κ. Παφίλη το αστικό σύστημα «θέλει δύο κόμματα που θα ακολουθούν την ίδια πολιτική και τα οποία θα καβγαδίζουν για τις καρέκλες».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εξελέγη για ακόμη μία φορά ευρωβουλευτής, θα αποτελέσει και την πρόταση της Ν.Δ. για υποψήφιος αντιπρόεδρος τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όσο και ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποφασίστηκε, επίσης, από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επικεφαλής της ευρωομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Η ομάδα των επτά νέων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με το κέντρο στην Αθήνα, ήτοι τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος εκτός από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του είναι και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Η ευρωομάδα της Ν.Δ. είναι, βέβαια, ένα πολύ μικρό κλάσμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ωστόσο στην παρούσα φάση, με το παζάρι για τα αξιώματα στην Ε.Ε. να παραμένει ορθάνοιχτο, οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο θα αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον ασυνήθιστα υψηλότερο από το πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα Σκόπια όπου χθες βρέθηκαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οπως σας ενημέρωσα ήδη από χθες, σκοπός της παρουσίας ήταν η σύνοδος κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – SEECP. Δεδομένου ότι ο κ. Γεραπετρίτης αντικατέστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κ. Παπαδοπούλου παρέστη νωρίτερα στις επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση τα βαλκανικά μπαγκάζια της κυβέρνησης έχουν τους τελευταίους μήνες γεμίσει ξανά και αναζητούνται λύσεις τακτοποίησής τους. Η κ. Παπαδοπούλου έχει βαθιά γνώση και εμπειρία από τα Δυτικά Βαλκάνια και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τους περισσότερους τις πολύ ευαίσθητες ισορροπίες οι οποίες μπορεί να ανατραπούν από τη μια μέρα στην άλλη. Χθες, μάλιστα, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στα Σκόπια στον δημοσιογράφο Βάσκο Ποπετρέφσκι έστειλε το μήνυμα ότι «η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν είναι συνηθισμένοι πολίτες και εκφράζουν το κράτος», σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι όταν περιγράφουν τη χώρα τους προφορικά ως «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία πρόκειται περί αυτοπροσδιορισμού.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αντίπαλο, του βγήκε όμως μπροστά κάτι άλλο. Εθεσε εκβιαστικά διλήμματα, που οι πολίτες και τα απέρριψαν και του τα γύρισαν πίσω. Λέει ότι πήρε το μήνυμα αλλά δεν πήρε κανένα μήνυμα. Απέναντί του όμως έχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία σύντομα θα βρει πολιτική έκφραση και αυτοί που απείχαν θα έρθουν στην κάλπη για να δώσουν το τελικό χτύπημα σε αυτή την κυβέρνηση. Γιατί υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, έτοιμες να στηρίξουν ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους εμάς, να ανοίξουμε τον δρόμο γι’ αυτή την προοπτική». Αυτά είπε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Και ο νοών, νοείτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT