ΠΑΣΟΚ: Τα στρατόπεδα στη μάχη της ηγεσίας

ΠΑΣΟΚ: Τα στρατόπεδα στη μάχη της ηγεσίας

Ποιοι στηρίζουν Ανδρουλάκη και ποιοι ανοίγουν τη συζήτηση περί ηγεσίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα της εκδήλωσης αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τα αντίπαλα «στρατόπεδα» στο κόμμα να μετρούν δυνάμεις και να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ενόψει της πρώτης κρίσιμης αντιπαράθεσης στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καθυστερήσει, καθώς προγραμματίζεται πλέον για την προσεχή Τετάρτη.

Πίσω από την καθυστέρηση, καθώς η αρχική πρόθεση ήταν η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου να γίνει τη Δευτέρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να οργανώσει καλύτερα την άμυνά της απέναντι στην εκδήλωση αμφισβήτησης που θα μεταφερθεί και εκεί. Αλλωστε, στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη που ήδη τοποθετήθηκαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, υπέρ τού να γίνει μια αποτίμηση για όλα, δηλαδή και για την ηγεσία, τώρα.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, των οποίων τα ονόματα μπαίνουν ήδη στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, ο Απόστολος Πάνας που τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Ευαγγελία Λιακούλη, που δημοσίως πήραν θέση για την αναγκαία συζήτηση της επόμενης μέρας και ο Χάρης Καστανίδης που έθεσε θέμα ηγεσίας.

Για την προσεχή Τετάρτη προγραμματίζεται το Π.Σ. – Δυσφορία στην Κ.Ο. για το γεγονός ότι δεν συγκαλείται για την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου επίσης διαμορφώνονται στρατόπεδα. Σημαντική μερίδα βουλευτών εκφράζει δυσαρέσκεια διότι, όπως αναφέρεται, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής υπήρξε αίτημα προς τη Χαριλάου Τρικούπη να συνεδριάσει η Κ.Ο., καθώς δεν είναι όλοι οι βουλευτές μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα. Το αίτημα απορρίφθηκε και αυτό προκάλεσε ενόχληση.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκονται στελέχη που αναδείχθηκαν από τον ίδιο σε αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Μάντζος και ο Παναγιώτης Δουδωνής, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Από μια πρώτη «χαρτογράφηση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτιμάται ότι πιθανότατα στο πλευρό του προέδρου θα βρεθούν οι βουλευτές Ρεθύμνης Μανώλης Χνάρης, Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης, Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, Λακωνίας Παναγιώτα Γρηγοράκου, Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης. Οπως αναφέρεται σχετικά, πρόκειται στην πλειονότητά τους για νέας γενιάς βουλευτές, που έχουν συνδεθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και δύσκολα θα τοποθετηθούν απέναντι.

Απέναντι από την ηγεσία, πέραν των βουλευτών που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο και προαναφέρθηκαν, έχουν τοποθετηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη. Θεωρείται πιθανό σε αυτή την πλευρά να συμπαραταχθεί η βουλευτής Ηρακλείου Ελένη Βατσινά. Πάντως, αυτή τη στιγμή οι συμμαχίες διαμορφώνονται και αν και θεωρείται ότι η πλειονότητα των βουλευτών βρίσκεται πιο κοντά στο στρατόπεδο εκείνων που θέτουν θέμα ηγεσίας, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Η δημόσια συζήτηση συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, που είναι ενδεικτικοί του κλίματος που διαμορφώνεται ενόψει συνεδρίασης των οργάνων. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια όταν έρθει η ώρα, έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για «δολοφονίες χαρακτήρων» και «ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης», ενώ σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή, που τη Δευτέρα την κατηγόρησε ότι είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε λόγο για «ανήθικη επίθεση από συνάδελφο διορισμένο βουλευτή».

Ο Χάρης Καστανίδης παρενέβη κι αυτός στη δημόσια συζήτηση δηλώνοντας, μεταξύ άλλων (ρ/σ «Παραπολιτικά»), ότι «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει ο ίδιος τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Εάν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί από άλλους το θέμα και καλώς τίθεται». Πρόσθεσε, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «ό,τι είπα για τον κ. Ανδρουλάκη, ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT