Ελληνοτουρκικά: Ερευνες από την Αγκυρα στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Ερευνες από την Αγκυρα στο Αιγαίο

Σε εννέα περιοχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, θα πραγματοποιήσει έρευνες έπειτα από κρατική άδεια η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαϊκών Ερευνών

Εν αναμονή του τρόπου με τον οποίο θα κινηθούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, τα πλοία της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών (ΤPAO) βρίσκεται η Αθήνα.

Στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι συντεταγμένες για εννέα περιοχές, οι οποίες βρίσκονται βορείως και νοτίως της Ιμβρου, σε διάφορα σημεία στον Κόλπο του Ξηρού, ενώ έχει δεσμευθεί και έκταση στο Αιγαίο λίγα μίλια ανατολικώς των εκβολών του Εβρου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλείων και Πετρελαιοειδών του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για πετρέλαιο. Είναι προφανές ότι οι έρευνες της ΤΡΑΟ εντός τουρκικών υδάτων δεν απασχολούν την Αθήνα, καθώς θα διεξαχθούν σε περιοχές απόλυτης δικαιοδοσίας της.

Ωστόσο, έπειτα από πολλούς μήνες πλήρους νηνεμίας, η Αγκυρα ανακινεί ζήτημα ερευνών στο Αιγαίο, συζήτηση η οποία στην πραγματικότητα είχε τεθεί στο περιθώριο, παρά τις κατά καιρούς εξόδους, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, κάποιων ερευνητικών πλοίων. Ενώ υπενθυμίζεται ότι, με διάφορους τρόπους, έχει τεθεί η τουρκική άποψη περί δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και μέσα από τη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή ενεργοποιήθηκε μετά τη σύγκρουση για τα θαλάσσια πάρκα.

Αποτελεί, πάντως, διακηρυγμένη πολιτική της Αγκυρας η εξάντληση κάθε μέσου για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που μπορεί να βρίσκονται εντός των ζωνών δικαιοδοσίας της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο.

Θα αναζητηθούν κοιτάσματα πετρελαίου βορείως και νοτίως της Ιμβρου, σε διάφορα σημεία στον Κόλπο του Ξηρού, ενώ έχει δεσμευθεί και έκταση λίγα μίλια ανατολικώς των εκβολών του Εβρου.

Οι έρευνες στο βορειοανατολικό Αιγαίο δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά την τουρκική NAVTEX, με την οποία κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά η θέση της Αγκυρας ότι στις εκβολές του Εβρου δεν υπάρχει από κοινού συμφωνημένη οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αντίδραση αφορά έρευνες του σκάφους «Alkyon», το έργο του οποίου αφορά κυρίως μετρήσεις για τη δυνατότητα ανάπτυξης ανεμογεννητριών, φυσικά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ολες αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν συνθήκη ικανή να σταματήσει τη διαδικασία αποκρυστάλλωσης της νηνεμίας στο πεδίο, που είναι και η διακηρυγμένη βούληση Αθήνας και Αγκυρας, αποτελούν, ωστόσο, ένδειξη των ορίων που έχουν οι ελληνοτουρκικές επαφές των τελευταίων 16 ετών, όπως αυτές προέκυψαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία και οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν σε πλήρη αναθεώρηση της προς δυσμάς τακτικής της.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας είναι εκείνη που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πάντως, παρά τις τριβές των τελευταίων ημερών, χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, δεν κατόρθωσε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ρωτήθηκε για την τύχη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πολιτικού κουρδικής καταγωγής που κρατείται στις τουρκικές φυλακές από το 2016. «Το γεγονός ότι κάνετε αυτές τις ερωτήσεις μάς βάζει σε σκέψεις. Κυρίως μας στενοχωρεί το γεγονός ότι ένα μέλος του Τύπου υπερασπίζεται αυτούς τους τρομοκράτες», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT