Χ. Δούκας: Μέχρι το 2030 θέλουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια

Χ. Δούκας: Μέχρι το 2030 θέλουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια

Στον στόχο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων. Την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον στόχο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. «Μέχρι το 2030 θέλουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια. Δουλεύουμε συστηματικά, ώστε μέχρι το 2050 να οδηγηθούμε στην κλιματική ουδετερότητα», σημείωσε.

Οπως είπε, «προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε δημιουργήσει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, έχουμε ανακοινώσει την κλιματική συνέλευση νέων και συζητάμε για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στη Φυλή. Σύντομα θα παρουσιάσουμε θερμικούς χάρτες, για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε διαδρομές για φυσικό αερισμό, καθώς και σε ποια σημεία της πόλης θα φυτέψουμε νέα δένδρα. Αυτές οι μεταβάσεις είναι δύσκολες και το κλειδί είναι πώς θα είναι κοινωνικά δίκαιες», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ». «Για να μπορέσει ο δήμος να σχεδιάσει μια ενεργειακή πολιτική, χρειάζεται δομές, μηχανισμούς και εργαλεία. Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί το μέσο, για να παραχθεί καθαρή ενέργεια και να διανεμηθεί», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων. Πρόσθεσε δε πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να εντάξει στην Ενεργειακή Κοινότητα τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ στην πορεία «θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και πολίτες αν το επιθυμούν».

«Το συνολικό σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική που θα εφαρμόσει ο Δήμος Αθηναίων θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Ηδη έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε και άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Δούκας.

Εξηγώντας γιατί η αρχική φάση του «ΦΑΕΘΩΝ» θα υλοποιηθεί αποκλειστικά στον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Δούκας σημείωσε πως «ο σχεδιασμός είναι να δημιουργήσουμε αυτή τη δομή με απόλυτη ασφάλεια και στη συνέχεια να την παραχωρήσουμε και σε άλλους δήμους της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, ώστε να το εγκρίνουν μέσω των συμβουλίων τους. Θέλουμε να κάνουμε πράξη το “Η ισχύς εν τη ενώσει”, να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη οντότητα και να αιτηθούμε ρεύμα, όχι μόνο για τον Δήμο της Αθήνας, αλλά για 16 δήμους. Δηλαδή, θα μπορούσε να αφορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ακόμα και το 50% του πληθυσμού της χώρας. Και αν πει κάποιος όχι, θα το πει στο 50% του πληθυσμού».

Οι στόχοι της ενεργειακής στρατηγικής

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η Ενεργειακή Κοινότητα έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής με τους ακόλουθους στόχους:

  • Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή Υβριδικούς Σταθμούς εγκατεστημένους εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας.
  • Διαχείριση πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής, θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων.
  • Προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, της χρήσης συμβατικών καυσίμων και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας του φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.
  • Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της.
  • Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της.
  • Παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της.
  • Διαχείριση της ζήτησης για τη μείωση της τελικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και εκπροσώπηση παραγωγών και καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων ή διαχείριση μέσων βιώσιμων μεταφορών εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας.
  • Παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.
  • Εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μελών, των καταναλωτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ιδιοκτησίας της ΕΚΠ.

Η χρονική διάρκεια της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ» ορίστηκε σε 30 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT