Πολλά «αγκάθια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Πού εστιάζουν τα στελέχη του κόμματος την κριτική τους προς τον Κασσελάκη

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κάλπη της προηγούμενης Κυριακής ήταν ήδη «συμπιεσμένος». Το γεγονός ότι μείωσε τα ποσοστά του σχεδόν κατά τρεις μονάδες σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι και έπεσε κάτω από τις 600.000 ψήφους ήταν ο λόγος που μια σειρά από ζητήματα έχουν βγει στην επιφάνεια και ήδη συζητούνται δημοσίως, αλλά και στο παρασκήνιο.

Δυσφορία από τα μέλη της Κ.Ο. για την επιλογή του προέδρου να αποχωρήσει αμέσως μετά την ομιλία του στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Η μη σύγκληση των οργάνων ήταν για πολλά στελέχη η «αχίλλειος πτέρνα» του κόμματος από την εποχή Κασσελάκη και μετά. Εχει περάσει ήδη μια εβδομάδα από τις ευρωεκλογές και δεν έχει συνεδριάσει ούτε η Πολιτική Γραμματεία, αλλά ούτε και το Εκτελεστικό Γραφείο, που είναι ένα ευέλικτο όργανο και στο οποίο δεν συμμετέχουν επικριτές του προέδρου. Κατά πολλούς, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τις προθέσεις του την Πέμπτη, όταν κατά τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έφυγε μετά την ομιλία του. Η μουρμούρα ήταν έντονη, με τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούν επανάληψη της συνεδρίασης παρουσία του προέδρου –και όχι μόνο του Σωκράτη Φάμελλου– την εβδομάδα που έρχεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε πάντα σε διαφορετικούς ρυθμούς και η «απομόνωση» του Στέφανου Κασσελάκη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ακόμη και από πρόσωπα που δεν έχουν βρεθεί απέναντί του.

Το άλλο «αγκάθι» που απασχολεί έντονα τις τάξεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι οι συνεργασίες. Αν και δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο, φαίνεται πως αναπτύσσεται μια δυναμική με στόχο να βρεθεί κυβερνητική απάντηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη εσωκομματική «μάχη» θα δοθεί στις 30 Ιουνίου στην Κεντρική Επιτροπή, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει προϊδεάσει από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. πως δεν χαρίζει σε κανέναν το «τιμόνι». Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μιας πιθανής συμπόρευσης προοδευτικών δυνάμεων, που θα ξεκινήσει από τη βάση. Αναμένεται να παραμείνει πιστός στην αυτόνομη πορεία του κόμματος μέχρι το 2027, ωστόσο είναι φανερό πως πλέον δεν κλείνει όλες τις «πόρτες», θεωρώντας πιθανές και άλλου τύπου πολιτικές εξελίξεις. Ολα τα φώτα μέχρι στιγμής συγκεντρώνει η πρόταση των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε η βάση να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Και γι’ αυτή την πρωτοβουλία έχει προκύψει «μουρμούρα», κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα ήταν ευκαιρία για τον Στέφανο Κασσελάκη να βάλει και άλλα ερωτήματα προς τη βάση του κόμματος.

Το άλλο πεδίο συζήτησης αφορά τις επιλογές που έγιναν προεκλογικά. Πόσο επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα η παρουσίαση του «πόθεν έσχες» από τη Θεσσαλονίκη; Αρκετά στελέχη ψάχνουν απαντήσεις, όπως και πόσο έπαιξε ρόλο η προβολή των σπιτιών σε Νέα Υόρκη, Σπέτσες και Αθήνα. Είναι προφανές πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προετοιμαστεί να κάνει αυτή την κουβέντα ακόμη και στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς έχει προχωρήσει ήδη σε αυτοκριτική. Ανησυχία υπάρχει και για τις καταστατικές αλλαγές που ετοιμάζονται, με αρκετούς να ανησυχούν για αιφνιδιασμό και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται στελέχη να του ζητήσουν να ανοίξει τα χαρτιά του μέσα στα όργανα. Η κουβέντα που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα θα αφορά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο προσώπων. Κυρίως για τις προσθήκες που απαιτούνται προκειμένου να διαφοροποιηθεί η «βιτρίνα» της Κουμουνδούρου. Δεν είναι αποφάσεις, ωστόσο, που θα βιαστεί να πάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT