Εντός και Εκτός: Εθιμοτυπική η συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στις Βρυξέλλες

Εντός και Εκτός: Εθιμοτυπική η συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ στις Βρυξέλλες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας απουσίαζε χθες τη στιγμή του ανασχηματισμού. Αφενός είχε αποφασιστεί ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί, αφετέρου ο κ. Δένδιας έπρεπε να είναι παρών στη χθεσινή σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Επρόκειτο για την τελευταία υπουργική συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον και κρίνεται ως καίριας σημασίας. Ο κ. Δένδιας είχε στο περιθώριο της συνάντησης μια σύντομη, μάλλον εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ δίχως, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, να γίνει κάποια ουσιαστική συζήτηση. Αλλωστε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ο ρόλος των υπουργείων Εθνικής Αμυνας στα ελληνοτουρκικά είναι περισσότερο συμβολικός, παρά ουσιαστικός.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σας ανέφερα χθες τις αποφάσεις σε επίπεδο Ν.Δ. για την παρουσία του κόμματος στην Ευρωβουλή, την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και την τοποθέτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην κεφαλή της ομάδας των ευρωβουλευτών του κόμματος. Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στον Κώστα Αρβανίτη να αναλάβει επικεφαλής της ομάδας των τεσσάρων ευρωβουλευτών του κόμματος που συμπληρώνουν ο Νικόλας Φαραντούρης, η Ελενα Κουντουρά και ο Νίκος Παππάς. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιθυμεί να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, μάλιστα υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο η τοποθέτηση Αρβανίτη δεν εμπνέει ακριβώς για μετριοπαθή αντιπολίτευση. Αλλωστε, δεν ήταν και ποτέ αυτός ο στόχος, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη περίοδο της Ευρωβουλής χαρακτηρίστηκε κατά κανόνα από προσωπικές στρατηγικές. Βέβαια, και οι υπόλοιπες επιλογές δεν ήταν ακριβώς ιδανικές, οπότε δει δη υποψηφίων, επελέγη ο αρχαιότερος. Είναι και αυτό ένα κριτήριο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λίγη ώρα μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δημοσιοποίησε την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με την οποία ζητά να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αντικείμενο της συζήτησης που ζητά ο κ. Χατζηδάκης είναι οι νομοθετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, αλλά και οι προτάσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και στελεχών του κόμματος για την αντιμετώπισή της που, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, έχουν «σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται στην επιστολή, «προτείνουμε να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μια αναλυτική συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των συνεπειών που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Θα είναι μια ευκαιρία να γίνει μια δημόσια αξιολόγηση των προτάσεων αυτών και από εκπροσώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος». Προτείνει, μάλιστα, η συζήτηση να έχει τη μορφή του απευθείας διαλόγου «των εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του προέδρου όπως και των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα σχετικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης, «θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί αδιαμεσολάβητα για το πραγματικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκης». Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Χατζηδάκη «καλοδεχούμενη». Σε αναμονή, λοιπόν, για τη συζήτηση.

Ο ΤΟΠΟΣ

«Κάποιες μικροαλλαγές υπουργών αφορούν πρόσωπα που είχε αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης ως αποτυχημένους. Αρα, ούτε καν αλλαγές προσώπων δεν τόλμησε ο πρωθυπουργός». Αυτά είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ. Χθες, πάντως, δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, εξέλιξη έως ένα βαθμό αναμενόμενη. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι όλοι έχουν κατά νου μια ημερομηνία και έναν τόπο: Την ερχόμενη Τετάρτη στη Χαριλάου Τρικούπη όπου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στην πολιτική πέντε ημέρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ως ώφειλα, συναντήθηκα με τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Κυριάκο Βελόπουλο και την αντιπρόεδρο του κόμματος, κ. Δήμητρα Κρητικού, προκειμένου να αποσαφηνιστούν γεγονότα που δηλητηριάζουν τους ψηφοφόρους μας». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης λίγο μετά τη συνάντηση με τον κ. Βελόπουλο, προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να γίνει διαχείριση ενός αρνητικού κλίματος που τροφοδοτήθηκε κυρίως από δημοσιεύματα. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον κ. Σαράκη να συγκεντρώνει εσωκομματική δυναμική έναντι του κ. Βελόπουλου και να εντάσσεται και ανάμεσα σε όλους όσοι επικρίνουν τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για επιλογές όπως αυτή της 76χρονης αγρότισσας από τον Εβρο Γαλάτως Αλεξανδράκη που πλέον είναι ευρωβουλευτής του κόμματος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT