Το «μαύρο κουτί» των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας

Το «μαύρο κουτί» των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας

Η συζήτηση ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ, δημιουργώντας μια άτυπη εσωκομματική διαμάχη. Οι κεντρώοι έσπευσαν να πουν πως οι κεντρογενείς ψηφοφόροι ήταν αυτοί που γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση, λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση ξεκίνησε από την Κυριακή το βράδυ, δημιουργώντας μια άτυπη εσωκομματική διαμάχη. Οι κεντρώοι έσπευσαν να πουν πως οι κεντρογενείς ψηφοφόροι ήταν αυτοί που γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση, λόγω καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Οι δεξιοί είχαν άλλη οπτική, λέγοντας πως αυτή που έστειλε μήνυμα ήταν η εκλογική βάση της Ν.Δ., ρίχνοντας το φταίξιμο και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το «μαύρο κουτί» των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας-1
INFOGRAPHIC: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Η «Κ» επιχειρεί μια ανάλυση του αποτελέσματος με βάση το exit poll που δείχνει τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Oι μετακινήσεις των ψηφοφόρων όπως αποτυπώθηκαν στα ερωτηματολόγια μετά την κάλπη «φωτογραφίζουν» από πού έχασε η Ν.Δ. ψηφοφόρους την περασμένη Κυριακή. Οπως μπορεί κάποιος να δει στον πίνακα, από όσους είχαν ψηφίσει Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2023 και δεν απείχαν την περασμένη Κυριακή, η Ν.Δ. ξανακέρδισε 7 στους 10. Το 12,3% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων του 2023 μετακινήθηκε την 9η Ιουνίου προς κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., ενώ το 15% «μετανάστευσε» προς την Κεντροαριστερά.

Εάν τα παραπάνω ποσοστά προβληθούν επί του 40,56% που πήρε η Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2023, δείχνουν πως η Ν.Δ. έχασε 5 μονάδες του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά, 6,1% προς το Κέντρο και 1,1% προς άλλα κόμματα.

Οι απέχοντες

Σε απόλυτο αριθμό – με το στατιστικό λάθος να είναι συν-πλην 10.000 ψηφοφόροι: Oι διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά ήταν προσεγγιστικά 200.000. Προς το Κέντρο «έφυγαν» πάνω από 250.000, ενώ προς άλλα κόμματα περίπου 50.000. Σύνολο 500.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. του 2023 πήγαν στις κάλπες και επέλεξαν άλλο κόμμα.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 η Ν.Δ. έχασε συνολικά 990.000 ψήφους. Αρα μπορούμε να πούμε πως σε απόλυτο αριθμό περίπου 490.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. επέλεξαν την αποχή. Δεν πήγαν δηλαδή στο παραβάν να αποδοκιμάσουν τη Ν.Δ. ψηφίζοντας άλλο κόμμα, αλλά προτίμησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια –ή την αδιαφορία τους– εξ αποστάσεως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT