Γκρίνια, αλλά όχι «μομφή» στον ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνια, αλλά όχι «μομφή» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οσοι πιέζουν για ανοίγματα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν τον Κασσελάκη

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη «βρέχει», στην Κουμουνδούρου έχει «συννεφιά». Στο ΠΑΣΟΚ, στελέχη και βουλευτές αμφισβητούν κατά πόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του κινήματος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ –σε πιο χαμηλά «ντεσιμπέλ»– με τις προτάσεις για την ενωμένη Κεντροαριστερά δεν πιστεύουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει μόνος του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, όλα δείχνουν πως το πρέσινγκ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεχές και εντεινόμενο. Ο «ιός» της ευθείας αμφισβήτησης δεν φαίνεται να είναι μεταδοτικός. Η «Κ» συνομίλησε με πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν είδε –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– να εξυφαίνονται σενάρια διαδοχής ή «μομφής» με στόχο τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Το σίγουρο είναι ότι ουδείς αυτή τη στιγμή στο κόμμα θέλει να ξαναπεράσει ένα συνέδριο σαν αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Διάσπαρτες «πλατφόρμες»

Συγκροτημένος πόλος στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Παρουσιάζονται μεμονωμένες προτάσεις, όπως του Διονύση Τεμπονέρα για τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, αλλά και των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει το πράσινο φως από τη βάση για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Ενδεχομένως να υπάρξουν σύντομα και νέες σκέψεις για το πώς η πολύ δύσκολη εξίσωση της ενοποίησης μπορεί να γίνει πράξη. Oλο και περισσότερα στελέχη μιλούν για αυτή την ανάγκη. Η Oλγα Γεροβασίλη ανέφερε στην «Κ» πως «έχουμε την ευθύνη να δώσουμε προοδευτική διέξοδο. Η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων είναι πολιτική αναγκαιότητα και κοινωνική απαίτηση. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός».

Η πολυφωνία στην εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ως τρίτο μέλος της ομάδας (μαζί με τους Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο) που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να «μετακομίσει» από την Ευρωαριστερά στους Σοσιαλιστές, δεν ακολούθησε τους δύο συντρόφους του. Oπως ο ίδιος εξηγεί, συμφωνεί με την πρόταση, θεωρεί όμως ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της λειτουργίας και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής των συμμαχιών. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα από τη λειτουργία των οργάνων του. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία δεν είναι ό,τι αγαπάει πιο πολύ ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, αλλά και η βασική εξήγηση γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πέμπτης έληξε χωρίς κανείς να πάρει τον λόγο. Για πρώτη φορά στην αίθουσα της Γερουσίας στήθηκε σύστημα autocue προκειμένου ο πρόεδρος να μη διαβάζει από τα χαρτιά του, με τους βουλευτές να αποτελούν μέρος του «ντεκόρ», όπως αρκετοί δήλωσαν. Θα ακολουθήσει βέβαια νέα συνεδρίαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τα «φάλτσα». Στα «ραντάρ» της «Κ» έφθασαν πληροφορίες για προσωπικά τηλεφωνήματα σε λίγους βουλευτές που εξέπεμψαν σε διαφορετική συχνότητα.

Ο απολογισμός

Στην προεκλογική περίοδο όλοι έψαχναν τα 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να δώσουν μια δυναμική στο κόμμα. Δεν υπήρχαν πουθενά. Η περιφέρεια αποδείχθηκε αποδυναμωμένη και οι μηχανισμοί του κόμματος ανύπαρκτοι. Ο Στέφανος Κασσελάκης αισθάνεται πλέον με το 14,9% την ανάσα του ΠΑΣΟΚ και ακούει τα καμπανάκια που χτυπούν ορισμένα στελέχη να μην απομονωθεί και ρίξει κι άλλο τα ποσοστά. Κάποιοι σπεύδουν να εκτιμήσουν πως το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι το «ταβάνι» της προσωπικής του απήχησης. Ο ίδιος από την ομιλία του στην Κ.Ο. εμφανίστηκε σίγουρος πως θα τους διαψεύσει. Από τη «μάχη των ιδρυμάτων» που εκτυλίχθηκε μέσα στην εβδομάδα και από τη «φωτογραφική» αναφορά πως δεν υπάρχει «από μηχανής θεός» έδειξε να καταλαβαίνει πως πλέον θα έχει απέναντί του έναν πιο «απελευθερωμένο» Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά το τέλος των εκλογών θα παρεμβαίνει και στα εσωτερικά δρώμενα. Στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα δεν θα μετρήσει μόνο τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποια στελέχη – βουλευτές του κόμματος θα επιλέξουν να παραστούν στο Ωδείο. Με καλεσμένους, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Παπανδρέου, Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Αλέξη Χαρίτση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ωδείου, οργανώνεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη άτυπη μετεκλογική συνάντηση της Κεντροαριστεράς. Ακόμη και οι απουσίες θα μετρήσουν.

Oλα αυτά φαίνεται να έγειραν τη ζυγαριά και το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει λίγο νερό στο κρασί του. Η λογική των πολιτικών ελιγμών υπερνικά το πείσμα, που στο παρελθόν δεν τον είχε ωφελήσει. Oσοι διάβασαν λέξη προς λέξη την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είδαν πως μίλησε για το «μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς» και όχι για τη «σύγχρονη Αριστερά», όπως τόνιζε προεκλογικά. Στο Mega ανέφερε πως είναι διαφορετική η συζήτηση περί συνεργασιών αν η κοινωνία αποφασίσει πως θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη Δεξιά. Στις «μετατοπίσεις» μπορεί να υπολογιστεί και η κοινοβουλευτική συμπόρευση που προκρίνει με το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας πως εκτός από το ότι είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ενδεχομένως να του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει χρόνο απέναντι σε όσους τον πιέζουν να «διαπραγματευτεί» με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκτός και αν περιμένει το κοινοβουλευτικό «λάθος» από το «πράσινο στρατόπεδο», προκειμένου να δείξει τους λόγους για τους οποίους αυτός ο «γάμος» δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να προκρίνει την αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτή την πόρτα των συνεργασιών.

Αυτό που θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει είναι τα «φάλτσα» σε σχέση με τη γραμμή που έχει χαράξει. Στα «ραντάρ» της «Κ» έφθασαν πληροφορίες για προσωπικά τηλεφωνήματα σε λίγους βουλευτές που εξέπεμψαν σε διαφορετική συχνότητα. Για τα επόμενα βήματά του ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να μη λειτουργήσει «εν θερμώ». Εκανε σαφές άλλωστε πως το «τιμόνι» του προοδευτικού κόμματος που θα συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2027 δεν σκοπεύει να το αφήσει. Οπως και αν λέγεται.

Γκρίνια, αλλά όχι «μομφή» στον ΣΥΡΙΖΑ-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT