Τσίπρας – Ζάεφ: «Υπαρξιακό ζήτημα οι Πρέσπες για τα Σκόπια»

Τσίπρας – Ζάεφ: «Υπαρξιακό ζήτημα οι Πρέσπες για τα Σκόπια»

«Η διένεξη αυτή θα έπρεπε να είχε λυθεί πολύ πιο πριν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία της γείτονος να εγκαταλείψει την αρνητική ρητορική

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία των Πρεσπών, ως επιλογή ειρήνης και συνεργασίας στον εξαιρετικά ταραγμένο σημερινό κόσμο και σε μια συγκυρία κατά την οποία η ευρύτερη γειτονιά μας φλέγεται από δύο εν εξελίξει συρράξεις, καθώς και από απειλές για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, βρίσκεται από χθες στο επίκεντρο της πρώτης διήμερης διεθνούς διάσκεψης «για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», την οποία συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Iδρυμα Ζόραν Ζάεφ και κατά τη διάρκεια του οποίου ομιλούν και συζητούν περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες.

Κορυφαίες στιγμές της χθεσινής ημέρας ήταν αφενός η συζήτηση των δύο πρώην πρωθυπουργών, καθώς και η βράβευση του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, για τις υπηρεσίες που προσέφερε προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι αν και ήταν «δύσκολες οι ημέρες» που προηγήθηκαν της συμφωνίας των Πρεσπών, η εξέλιξη των πραγμάτων στην περιοχή και στον κόσμο έκτοτε καταδεικνύει πως ήταν μια επιτυχημένη επιλογή: «Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι πολιτική “βολική” για τις κυβερνήσεις, αλλά δεν είναι προς όφελος των λαών και της σταθερότητας». «Η διένεξη αυτή θα έπρεπε να είχε λυθεί πολύ πιο πριν», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως και τώρα είναι αναγκαίο αφενός να προχωρήσει η κύρωση των τριών μνημονίων από την ελληνική Βουλή και αφετέρου να εγκαταλειφθεί η αρνητική ρητορική από την ηγεσία της γείτονος.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε όχι μόνο στις συγκρούσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη γειτονιά (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), αλλά και σε άλλες συνιστώσες, όπως η επιθυμία χωρών σαν την Τουρκία και τη Ρωσία να έχουν παρεμβατική πολιτική στα Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα και με αφορμή σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία τού να διαδραματίζει η Ελλάδα ρόλο γέφυρας φιλίας και ειρήνης. «Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει και διαμεσολαβητικό ρόλο στις κρίσεις» είπε, για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Ισως θα ήταν χρήσιμο να αναλάβει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης», κάνοντας έτσι σαφή αναφορά στις εν εξελίξει διεργασίες για τα αξιώματα στην Ε.Ε., στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε μήνυμα στη νέα ηγεσία των Σκοπίων πως θα πρέπει να σεβαστεί το σύνταγμα, αποφεύγοντας την επιθετική ρητορική, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Η Ε.Ε. μάς υποσχέθηκε και αθέτησε την υπόσχεση. Υποσχέθηκε ότι με την επίτευξη της συμφωνίας και όταν αλλάξουμε το σύνταγμα, θα έχουμε άμεσα πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν μας προσκάλεσε όμως. Ετσι, πολλοί στράφηκαν στον εθνικισμό στη χώρα μου. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι πιο αποφασιστική».

Αμφότεροι, πάντως, Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν πως πέραν όλων των άλλων, η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά υπαρξιακό ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο βραβευθείς Μάθιου Νίμιτς, στη δική του τοποθέτηση υπογράμμισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική και πολύ σοβαρή για τις δύο χώρες, πολύ σημαντική για όλη την περιοχή, αλλά και πέρα από αυτή». Για να συνεχίσει: «Είναι ένας συμβιβασμός. Οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Και όλοι οι συμβιβασμοί είναι ατελείς». Και ο κ. Νίμιτς πρόσθεσε: «Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερους κινδύνους. Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Και αν υπάρχουν σημεία στη συμφωνία τα οποία χρειάζονται εργασία, τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT