Στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον η Λευκωσία

Στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον η Λευκωσία

Μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Κόμπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Eνα ακόμη βήμα για την πιο στενή και ολοκληρωμένη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση για τη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο στρατηγικός διάλογος ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Aντονι Μπλίνκεν και Κωνσταντίνος Κόμπος. Η εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργία ενός πλαισίου για την εμβάθυνση και εδραίωση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, ενώ θεσμοθετείται επίσης η διενέργεια ετήσιων διαλόγων υψηλού επιπέδου στη βάση κοινών θεματικών και προτεραιοτήτων.

Η θεσμοθέτηση του στρατηγικού διαλόγου αναμενόταν, καθώς –ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες– η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία αναβαθμίστηκε λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία κατ’ αρχάς ελέω γεωγραφίας. Η συνεργασία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου και η πλαισίωσή του με ένα γενικότερο σχέδιο, την «Αμάλθεια», λειτούργησε ως δίαυλος πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και, κυρίως, έδωσε σε αρκετούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια απτή απόδειξη για τη χρησιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν υπάρχει ενεργή κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Λευκωσία, παρά τη στρατηγική σχέση που διατηρεί με το Ισραήλ, κατορθώνει να ισορροπεί και με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Και, βεβαίως, η χρήση των κυπριακών λιμανιών από το αμερικανικό ναυτικό τους τελευταίους επτά μήνες έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την Ουάσιγκτον.

Είχε προηγηθεί, βέβαια, το επιτυχημένο παράδειγμα του εκπαιδευτικού κέντρου Cyclops, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022 και έχει χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Λάρνακα. Από το 2018 –όταν οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας– και έκτοτε είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να οικοδομήσει ένα πλαίσιο διμερούς σχέσης, προκειμένου να παρακάμψει τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα που αποδεικνύουν ότι επιθυμεί την ενίσχυση αυτής της σχέσης, όπως προκύπτει από διάφορες πρωτοβουλίες και στον οικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή απεξάρτηση από οπλικά συστήματα ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT