ΠΑΣΟΚ: Απειλεί με διαγραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ: Απειλεί με διαγραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σκληρή γραμμή απέναντι σε όσους επιμείνουν σε «τοξικό λόγο»

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γραμμή έναντι των αμφισβητιών του υιοθετεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισείει την απειλή διαγραφών σε όσους επιμείνουν σε «τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια», όπως δήλωσε στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του (ΕΡΤ) από τη στιγμή που ετέθη θέμα ηγεσίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι των στελεχών του κόμματος, που μετά τις ευρωεκλογές έθεσαν ζήτημα κακού εκλογικού αποτελέσματος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία.

Μίλησε μάλιστα για κινήσεις προσχεδιασμένες και απαξιωτική στάση για την ουσία της πολιτικής, ενώ κατηγόρησε τους επικριτές του ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να πάρουν τους προβολείς από τον πραγματικά ηττημένο των εκλογών, τη Ν.Δ., και να τους ρίξουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε.

«Με σεβασμό»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έτοιμος ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, να αξιολογηθεί από τη βάση, όπως ανέφερε, ενώ είπε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για όποια λάθη έγιναν. Υπογράμμισε, όμως, ότι «δεν θα δεχθώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς, όλα θα γίνουν με σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες, στα όργανα, στο καταστατικό».

«Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του», απαντάει η εσωκομματική αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. «Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα», προσθέτουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία – «Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του», απαντάει η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας, οι αποφάσεις όσον αφορά το αίτημα για προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για την ηγεσία μεταφέρονται στην Κεντρική Επιτροπή, αφού προηγηθεί η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα αύριο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προειδοποίησε ότι όποιος δεν σεβαστεί τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, βρίσκεται αντιμέτωπος με διαγραφή.

Οπως εκτιμούν κομματικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει μέσω της Κεντρικής Επιτροπής να κερδίσει χρόνο, να μην πάει σε γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου στο διάστημα αυτό να οικοδομήσει συμμαχίες και να προετοιμαστεί για την αναπόφευκτη κάποια στιγμή αναμέτρηση στην κομματική κάλπη. «Θέλει μια απόφαση που να λέει ότι δεν πάμε σε εκλογές ή θα πάμε έπειτα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πιθανόν έπειτα από έκτακτο συνέδριο, που θα καθυστερήσει τις διαδικασίες και ίσως μας οδηγήσει στο 2025. Και προειδοποιεί ότι όποιος αμφισβητήσει αυτή την απόφαση θα φύγει», σχολιάζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, το βασικό ερώτημα είναι αν ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να έχει στην Κεντρική Επιτροπή την ισχύ που αποτυπώθηκε πριν από δύο χρόνια στην εκλογή του οργάνου. Κάποιοι από εκείνους που έχουν βγει απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές θα επιδοθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες σε σκληρή μάχη ενίσχυσης της επιρροής τους. Ακόμη κι αν καταφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πάρει από το όργανο μια απόφαση με την οποία θα κερδίζει χρόνο, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι τόσο απλό να προχωρήσει με αυτή, διότι «όλες αυτές οι διεργασίες που έχουν εκδηλωθεί χρειάζονται κάποια εκτόνωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην «Κ», μίλησε για «θεμιτές φιλοδοξίες», προσθέτοντας ότι «όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει “παρών”, αλλά θεσμικά και πολιτικά».

Το δικό του «παρών» στη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε χθες ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με κείμενο – παρέμβαση, με το οποίο τοποθετείται συνολικά για τις προκλήσεις της συγκυρίας, ενώ ζητεί άμεση εκκίνηση διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, με την επισήμανση ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT