Εντός και Εκτός: Δεξιά ή Κέντρο; Ιδού η απορία

Εντός και Εκτός: Δεξιά ή Κέντρο; Ιδού η απορία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο βουλευτής Τόμας Ράχελ, πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων Μέρκελ, μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων, ωστόσο αποτελεί πρόσωπο που δεν σταματά ποτέ να προωθεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ως ομοσπονδιακός υφυπουργός Παιδείας είχε προωθήσει τα δύο πρώτα προγράμματα ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας, ενώ είναι κυρίως γνωστός για τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που ειδικά την περίοδο μετά το 2012-13 είχαν μεγάλη επιτυχία. Τώρα ακολουθεί το τρίτο σχετικό πρόγραμμα, το οποίο έχει στο επίκεντρό του την από κοινού έρευνα στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Ενημερώνοντας τους –πολλούς εν Ελλάδι– φίλους του ο κ. Ράχελ σημειώνει ότι η συνεργασία στον τομέα του υδρογόνου είναι πολύ σημαντική και για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Το παράδειγμα Ράχελ είναι, αν μη τι άλλο, άξιο μίμησης, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ευρώπη.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Γαλλία για τη Διεθνή Εκθεση Αμυνας και Ασφάλειας Εurosatory 2024 στο Παρίσι, την οποία και εγκαινίασε μαζί με τον ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνού. «Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μια κατανόηση για τη βοήθεια της Ελλάδας προς τη Γαλλία σε ορισμένα ζητήματα, είναι κάτι το συμφωνημένο, εγώ αυτό που είχα την ευκαιρία να ευχηθώ στη Γαλλία ήταν καλή επιτυχία σε αυτή την πολύ σημαντική και για την Ελλάδα διοργάνωση», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Εκείνο που, βασικά, εννοούσε είναι ότι τελικά η Ελλάδα δεν παραχωρεί στη Γαλλία αντιαεροπορικό τύπου Crotale (είχατε ενημερωθεί για το σχετικό αίτημα του Παρισιού), αλλά βλήματα που χρησιμοποιούνται από αυτό το σύστημα, τα οποία, όπως φαίνεται, θα μείνουν στη συμμαχική χώρα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά, πάντως, είναι τα εύκολα για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος επιστρέφοντας στην Αθήνα θα πρέπει να ασχοληθεί με διάφορες εκκρεμότητες που έχουν κυρίως οικονομική διάσταση, όπως είναι η «κολλημένη» αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (φωτογραφία) έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, καθώς, με βάση την ανάγνωση που τείνει να επικρατήσει, σημαντικό μέρος της υποχώρησης της Ν.Δ. ήταν η στροφή τμήματος του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά. «Εχουμε μπροστά μας τρία χρόνια να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση», είπε χθες (ΣΚΑΪ) ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά έχει ηττηθεί ιδεολογικά και στη χώρα και στην Ευρώπη σε μια σειρά ζητημάτων όπως στη μετανάστευση και στη φορολογία. Αυτό είναι το θέμα, όχι το να τα βρουν ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη. Και να τα βρουν δηλαδή, πρέπει να μας πουν τι θα κάνουν, διότι η ατζέντα τους πλέον δεν αρέσει». Ούτε δέκα ημέρες από τις εκλογές είναι δύσκολο να υπολογίσει κάποιος αν σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ εντός της Ν.Δ. θα κερδίσουν οι δεξιοί ή οι κεντρώοι, αλλά με απόλυτη βεβαιότητα είναι πολύ σκληρό και μέχρι τελικής πτώσεως.

Ο ΤΟΠΟΣ

Σήμερα το απόγευμα, στην Αίθουσα Κρανιδιώτη του υπουργείου Εξωτερικών, ο Σύνδεσμος Αφυπηρετησάντων Ελλήνων Διπλωματικών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Συνθήκη της Λωζάννης και μειονότητες», με βασικό ομιλητή τον Θάνο Βερέμη, έναν από τους πλέον σημαντικούς ιστορικούς της σύγχρονης περιόδου. Τον κ. Βερέμη θα πλαισιώνουν ο πρέσβης ε.τ. Θεόδωρος Θεοδώρου και η πρέσβειρα ε.τ. Ντιάνα Ζαγοριανού-Πρίφτη από τον σύνδεσμο που διοργανώνει την εκδήλωση. Θα είναι μια ευκαιρία για τους παρόντες σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας αλλά και εκπροσώπους των βασικών think tanks (ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΔΙΣ, ΕΛΙΣΜΕ) να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, δηλαδή από έναν ιστορικό που έχει μελετήσει σε βάθος τη νεοελληνική περιπέτεια και βεβαίως από διπλωμάτες καριέρας οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν κομμάτια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από διάφορα πόστα. Οι σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας είχαν επίσης την τύχη να ακούσουν χθες έναν ακόμη γνώστη όλων όσων συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η αναζήτηση που κάνουν τα μέλη της Ε.Ε. για εναλλακτικές λύσεις άμυνας εκτός της ομπρέλας ασφαλείας του ΝΑΤΟ θα βλάψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και είναι απίθανο να πετύχει. Το ΝΑΤΟ είναι η μόνη πλατφόρμα για την άμυνα και την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Οι προσπάθειες της Ε.Ε. θα είναι ωφέλιμες μόνο εάν είναι συμπληρωματικές προς το ΝΑΤΟ και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέρος». Αυτά είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος εξέφρασε την αντίδραση της Αγκυρας στις συζητήσεις εντός της Ε.Ε. για τον αντιαεροπορικό θόλο. Μαντέψτε γιατί: διότι σε περίπτωση κοινού συστήματος, τότε αυτό θα τοποθετηθεί και στην Ελλάδα και όχι στη –συμμαχική σε κάθε περίπτωση στο ΝΑΤΟ– Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT