Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από το Ινστιτούτο Τσίπρα και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από το Ινστιτούτο Τσίπρα και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου

Η σύναξη του «όλου ΣΥΡΙΖΑ», οι αντιδράσεις και ο «Ολαντρέου». Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για την Ειρήνη - Σήμερα η ομιλία Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν επανασύνδεση των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή σαν σύναξη της «όλης» Κεντροαριστεράς έμοιαζε η χθεσινή, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για την Ειρήνη με την οποία έκανε «πρεμιέρα» το νεοσύστατο Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας

Το «παρών» στο Ωδείο Αθηνών έδωσαν κεντρικά στελέχη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που σήμερα είτε παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχουν αποχωρήσει για τη Νέα Αριστερά, ενώ η ημέρα είχε και έντονο «άρωμα» ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο Παύλος Χρηστίδης, ο Θανάσης Γλαβίνας καθώς και οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Δούκας, οι οποίοι είναι και ομιλητές σε πάνελ του συνεδρίου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του τέως πρωθυπουργού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις χθεσινές εργασίες συμμετείχε και ο πρώην υπ. Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» της «Συμφωνίας των Πρεσπών», που είχε την τιμητική της στα πάνελ. 

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από το Ινστιτούτο Τσίπρα και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου-1
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς. [Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ]

Το «Λαϊκό Μέτωπο», ο «Ολαντρέου», οι «νυν» και οι «πρώην»

Μάλιστα, σε μια πρώτη ημέρα στην οποία στην κεντρική σκηνή των ομιλιών έλειψαν οι αναφορές στην εγχώρια πολιτική συγκυρία, ο Γιώργος Παπανδρέου με την αναφορά του στο «Λαϊκό Μέτωπο» Αριστεράς και Κεντροαριστεράς στη Γαλλία σημείωσε ότι η περίπτωση της Γαλλίας «είναι παράδειγμα για όλους». Σε ένα άλλο στιγμιότυπο, ο κ. Παπανδρέου έριξε «καρφί» στον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιώντας τη λέξη «Ολαντρέου» που είχε αναφέρει στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, κατά την περίοδο της κρίσης. «Αν ήταν εδώ ο Ολάντ, θα κάναμε ένα πάνελ Ολαντρέου, Αλέξη», είπε χαμογελαστά ο κ. Παπανδρέου, με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τον αντίχειρα, χαμογελώντας με τη σειρά του.

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από το Ινστιτούτο Τσίπρα και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου-2
«Αν ήταν εδώ ο Ολάντ, θα κάναμε ένα πάνελ Ολαντρέου, Αλέξη», είπε χαμογελαστά ο κ. Παπανδρέου, με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τον αντίχειρα, χαμογελώντας με τη σειρά του. [Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ]

Από το Ωδείο Αθηνών πέρασε για κάποια ώρα και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και διευκρινίσει ότι σε μια ενδεχόμενη σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, θα έβαζε υποψήφιος ηγέτης ακόμη και απέναντι στον κ. Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης αργά το βράδυ ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα μια κοινή φωτογραφία με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ευχόταν «καλή αρχή» στο εγχείρημά του. «Περήφανος για την Ιστορία της παράταξής μας. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια γενναία απόφαση κόντρα σε κάθε μορφή λαϊκισμού. Μια απόφαση πατριωτισμού».

Από την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρουσία των «πρώην» συντρόφων του τέως πρωθυπουργού που έχουν αποχωρήσει και στελεχώνουν σήμερα τη Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Πέττη Πέρκα και Γιώργος Σταθάκης

Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα από το Ινστιτούτο Τσίπρα και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου-3
Μεταξύ άλλων, στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου και Πέττη Πέρκα της Νέας Αριστεράς. [Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ]

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αισθητή παρουσία των «αποχωρησάντων» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ενόχλησε» μερίδα των πιο «σκληροπυρηνικών» οπαδών της νυν ηγεσίας. Σημειώνεται ότι ο Παύλος Πολάκης –σε μια επικριτική ανάρτηση συνολικά για την πρωτοβουλία Τσίπρα– είχε ήδη δώσει το σύνθημα («κάποιοι που αποχωρήσαν κρατώντας τις έδρες γιατί δεν τους άρεσε η νέα ηγεσία δεν νομίζω πως έχουν να προσφέρουν κάτι»). Ταυτόχρονα, από τους ίδιους κύκλους δεν έλειψαν σχόλια και για την κοινωνική συνύπαρξη στον χώρο της Διάσκεψης νυν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πάρει αποστάσεις από την ηγεσία Κασσελάκη με στελέχη της Νέας Αριστεράς. 

Οσον αφορά τις εργασίες της Διάσκεψης, σήμερα το βράδυ αναμένεται το «κυρίως πιάτο», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί πολιτικά στο καταληκτικό πάνελ με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι Φρανσουά Ολάντ, Γιολάντα Ντίαζ, Ζόραν Ζάεφ και Στέφαν Λέβεν.

Τσίπρας: «Να δώσουμε περισσότερο χώρο στο μαζί»

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μέσω της ΕΦΣΥΝ παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και την αντιπολιτική, ενώ ενισχύεται η εκλογική δύναμη της Ακροδεξιάς. Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν πρώτον να διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου και να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”», αναφέρει ο τέως πρωθυπουργός. 

Η πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης:

Ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και κομματικές ανακατατάξεις

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, το πρωί, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ. Το όργανο του κόμματος συγκαλείται στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, την ώρα που πυκνώνουν οι δημόσιες αναφορές και προσεγγίσεις σχετικά με το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Χθες, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε, μιλώντας στο OPEN, στην προοπτική κοινών ψηφοδελτίων και κοινού υποψήφιου πρωθυπουργού από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε προηγηθεί και η πρόταση Θεοχαρόπουλου, Ραγκούση και άλλων στελεχών περί εσωτερικού δημοψηφίσματος για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Σημειώνεται ότι χθες γνωστοποιήθηκε ότι με εντολή του Στ. Κασσελάκη τερματίζεται η συνεργασία που είχε ο κ. Θεοχαρόπουλος με την Κ.Ο. του κόμματος. Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόσο στην ανακοίνωσή του όσο και σε συνέντευξή του στο Kontra συνέδεσε την απομάκρυνσή του με την πρόταση περί εσωτερικού δημοψηφίσματος που είχε καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου προκάλεσε προβληματισμό και εκνευρισμό σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκονται στον στενό κύκλο του προέδρου.

«Περνάμε από μία περίοδο που πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές γενικά στο κόμμα μας και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στους επιστημονικούς συμβούλους που έχει για να μπορέσει να παράγει έργο κοινοβουλευτικό. Δεν σχολιάζω για τη συγκεκριμένη υπόθεση», απάντησε για το ζήτημα στον ΑΝΤ1 ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης

Πλέον στην Κουμουνδούρου τα επίδικα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί το κόμμα την επόμενη ημέρα, με τα κεντρικά ζητήματα να είναι τα ακόλουθα: Πώς θα διαμορφωθεί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο συμπράξεων και συνεργασιών εντός και εκτός Βουλής; Με τι όρους μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ; Πώς θα αντιμετωπίσει η ηγεσία τις φωνές εκείνες που επιθυμούν άνοιγμα και προς τη Νέα Αριστερά; Τι θα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την «ανανέωση» του κόμματος που είχε προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης πριν από τις ευρωεκλογές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT