Δούκας: Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα

Δούκας: Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα δεν είναι ουδέτερες πολιτικές, είναι πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αυτές τις πολιτικές δεν τις βλέπει ευκαιριακά, αλλά εξακολουθεί να συνεργάζεται με δυνάμεις που τις έχουν ως πρώτη προτεραιότητα.

Μιλώντας στο πάνελ της διάσκεψης του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα» με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, ο κ. Δούκας πρόσθεσε ότι ο στόχος του είναι οι προτάσεις και οι πολιτικές «να είναι συγκεκριμένες, δίκαιες, συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές». Αναφέρθηκε δε στη σύνθεση στο νέο ευρωκοινοβούλιο και συνολικά στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «βλέπουμε ότι είναι προοδευτικές αυτές οι πολιτικές, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις ταυτόχρονα υποχωρούν». «Τώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και να συζητάμε ανοιχτά για όλα τα θέματα και να έχουμε τις απόψεις μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα».

Σημείωσε δε ότι «πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί, διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια πλατφόρμα και μία ευρύτερη πολιτική, αλλά το πώς αύριο θα πάω στην Κυψέλη ή στον Αγιο Παντελεήμονα και θα έχω επιλύσει κάποιο πρόβλημα, πώς θα βελτιώσω τελικά τη ζωή των πολιτών».

Την ανάγκη να λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση χρήματα που προορίζονται για αυτήν από τα τέλη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων. Ανέφερε ότι η Αθήνα φέτος δέχεται 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι «αφήνουν στον δήμο 0,4 ευρώ συνολικά, είναι το λεγόμενο τέλος παρεπιδημούντων». «Από αυτά, τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ο δήμος μέχρι τώρα, στο ταμείο έχουν μπει μηδέν ευρώ» τόνισε.

«Υπάρχει το τέλος διαμονής, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ένα τέλος των επισκεπτών στα πεντάστερα ξενοδοχεία της τάξεως των 10 ευρώ την ημέρα. Από αυτά επιστρέφουν στην πόλη μηδέν ευρώ. Ολα πάνε στο κράτος και στον δήμο τίποτα» πρόσθεσε.

«Εμείς ζητάμε, το είπαμε και στην ΚΕΔΕ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον 50%, να επιστρέφει στην πόλη» συμπλήρωσε. «Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Υποδεχόμαστε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, όμως οι πόροι που έχω για την καθαριότητα είναι για 700.000 ανθρώπους. Με ποιον τρόπο θα μπορώ να κρατάω την πόλη καθαρή, όταν έχω 10πλάσια και 20πλάσια νούμερα να καλύψω;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT