Κωδικός «αποσυμπίεση» στη Νέα Δημοκρατία

Κωδικός «αποσυμπίεση» στη Νέα Δημοκρατία

Στο τραπέζι οι λόγοι που οδήγησαν στο 28%, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. - Αναμένονται τοποθετήσεις βουλευτών όλων των αποχρώσεων: από τους ήρεμους, τους δυσαρεστημένους, τους «επικίνδυνους» και τους αδιάφορους

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα την εσωκομματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μετά το πέρασμα κάτω από τον πήχυ του 33%, που έχει προκαλέσει ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό πεδίο.

Ο βασικός λόγος που κρίθηκε απαραίτητη η συνεδρίαση είναι να μεταφερθεί η συγκεκριμένη συζήτηση σε ένα πιο θεσμικό πεδίο και να σταματήσει να «σέρνεται» στο παρασκήνιο, κάτι που πάντα λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης «και αυτό αναμένεται να γίνει και τώρα», όπως έλεγε κομματική πηγή, που αναμένει τοποθετήσεις από πολλούς βουλευτές όλων των αποχρώσεων.

Οι ομάδες

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προσέρχεται χωρισμένη σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες:

  • Mια πρώτη κατηγορία είναι όσοι βρίσκονται στην κυβέρνηση και όσοι μπήκαν προσφάτως, που είναι πάντα οι πιο ευχαριστημένοι και οι πιο… ήρεμοι.
  • Μια δεύτερη κατηγορία είναι όσοι βγήκαν από την κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό, οι οποίοι είναι προφανώς δυσαρεστημένοι, αλλά δεν έχουν κατά κανόνα περιθώρια για γκρίνιες και διαφοροποιήσεις, καθώς όταν κάποιος ασκεί κριτική μόλις βγει από την κυβέρνηση έχει πολύ μειωμένη αξιοπιστία.
  • Μια τρίτη κατηγορία –και η πιο «επικίνδυνη»– είναι οι βουλευτές που δεν μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα ενώ περίμεναν στο ακουστικό τους που δεν χτύπησε ποτέ,
  • Tέλος, μια τέταρτη κατηγορία είναι οι βουλευτές που δεν περίμεναν ούτε περιμένουν ποτέ να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα και είναι μάλλον οι πιο αδιάφοροι, καθώς κατά κανόνα δεν παρεμβαίνουν ποτέ στον εσωκομματικό διάλογο.

Οπως προαναφέρθηκε, η πιο «επικίνδυνη» κατηγορία είναι οι βουλευτές που περίμεναν να μπουν στο σχήμα και δεν μπήκαν. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να πάρουν τον λόγο στη συνεδρίαση, με τις ενδείξεις πάντως που υπάρχουν να λένε πως δεν πρόκειται να δούμε κάτι ακραίο από την πλευρά τους, αλλά κυρίως ερωτήματα, κρίσεις και επικρίσεις για το γεγονός πως η Ν.Δ. δεν κατάφερε να πιάσει τον πήχυ του 33% που είχε θέσει. Στη συγκεκριμένη, πάντως, κατηγορία υπάρχουν αρκετές υποομάδες. Είναι αυτοί που θα εξακολουθήσουν να κρατάνε πιο ήπια στάση, καθώς αναμένουν την είσοδό τους στις… επόμενες αλλαγές. Υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά θέλουν να κρούσουν «καμπανάκια» και να στείλουν μηνύματα. Υπάρχει ακόμη μία υποομάδα. Είναι αυτή που ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρότι δεν ήθελε, κατόπιν προτροπής του Μαξίμου, και είδε να μπαίνουν τελικά στο σχήμα βουλευτές που τον είχαν… καταψηφίσει. «Αρα, για να μπούμε στην κυβέρνηση θα πρέπει κι εμείς να πάμε κόντρα», έλεγε ένας εξ αυτών, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί σε μια μερίδα βουλευτών. Αλλοι πάντως, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, λένε πως «το έχουμε πάρει απόφαση πως δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε στην κυβέρνηση και αυτό μας απελευθερώνει», ενώ κάποιοι άλλοι σκέπτονται να μην παραστούν στη συνεδρίαση ως «ένδειξη διαμαρτυρίας».

Απλοποίηση και επιτάχυνση για ΑΣΕΠ

Κωδικός «αποσυμπίεση» στη Νέα Δημοκρατία-1
Το σχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. [ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ]

Σύσκεψη με θέμα την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το ΑΣΕΠ, ενώ συζητήθηκε ακόμη η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το TAXISnet. Με τον τρόπο αυτό τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια, που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ. Βορίδης, Σκέρτσος, Κοντογεώργης, Μαρινάκης, Μυλωνάκης και Κουτνατζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT