A. Τσίπρας: «Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”»

A. Τσίπρας: «Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”»

Παρέμβαση με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά – Θετικό το 83% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή πρόταση – παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, με αναλόγου πολιτικού στίγματος αναφορές και στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αποτελεί τόσο η καταληκτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στο κλείσιμο των εργασιών του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αρκετά από τα κύρια σημεία των εργασιών του συνεδρίου αυτού.

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας προοδευτικής συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis, μεταξύ άλλων καταγράφηκε το εύρημα πως το 69% των πολιτών θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των κομμάτων του χώρου προς ένα ενιαίο σχήμα, με μόνο το 27% να θεωρεί πως θα πρέπει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Στο ερώτημα «αν θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», μάλιστα, το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να απαντούν θετικά.

Στα αξιοσημείωτα των παρατηρήσεων Τσίπρα αναφορικά με τα εντός συνόρων πολιτικά δρώμενα είναι και η αναφορά –που θεωρήθηκε αιχμή για τον διάδοχό του στην Κουμουνδούρου και τον τρόπο που εκείνος πολιτεύεται– πως για το γεγονός ότι «οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα», φταίει –μεταξύ άλλων– η εξουδετέρωση «της ουσίας από την επικοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφυλίους. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

Επανερχόμενος, τέλος, στα της Ευρώπης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του Ευρωκοινοβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT