Εντός και Εκτός: Το Βατερλώ των Γαλατών του Μακρόν

Εντός και Εκτός: Το Βατερλώ των Γαλατών του Μακρόν

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αύριο το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει δείπνο εργασίας με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε., η οποία δεν είναι ακριβώς κάτι χειροπιαστό. Μια συλλογική και αποτελεσματική λειτουργία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με την Αθήνα ως οργανικό μέρος της, αποτελεί για την Ελλάδα πραγματική σωτηρία, καθώς η συμμετοχή σε κοινά προγράμματα (από την αντιαεροπορική «ομπρέλα» μέχρι την ευρωκορβέτα ή, γιατί όχι, το ευρωπαϊκό αεροσκάφος) μπορεί να μετατραπεί στην πιο μακροπρόθεσμη εγγύηση ενίσχυσης του οπλοστασίου, χωρίς να εξαντληθεί η οικονομία στην προσπάθεια διατήρησης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων Ενρίκε Μανάλο, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα και, προφανώς, θα συναντηθεί και με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Για την ελληνική εξωτερική πολιτική οι Φιλιππίνες έχουν ενδιαφέρον για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τις Φιλιππίνες έναντι της Κίνας για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο έχει επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες του στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αν και η Κίνα δεν αποδέχεται (και δεν υλοποιεί) την απόφαση, το σκεπτικό έχει ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία τα οποία η Ελλάδα αναδεικνύει, προσπαθώντας παράλληλα να μην ενοχλήσει το Πεκίνο. Δεύτερον, διότι 53.000 Φιλιππινέζοι υπηρετούν ως πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία, μια διάσταση πολύ ισχυρή. Πληροφορούμαι ότι Ελλάδα και Φιλιππίνες θα υπογράψουν και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» διάφορες δυνατότητες. Ενα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί σε διάφορα επίπεδα εσχάτως είναι και η πιθανότητα πώλησης των πιο παλιών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Block 30) και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Φιλιππίνες αποτελούν μια από τις πιθανώς υποψήφιες χώρες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Το Βατερλώ, όπου καταστράφηκαν οριστικά οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, δεν είναι απλώς ένας τόπος, αλλά μια έννοια ευρύτερη, και έχει αυτές τις ημέρες την τιμητική του καθώς συμπληρώνονται 209 χρόνια από την ομώνυμη μάχη, στην οποία επικράτησαν οι δυνάμεις του Ουέλιγκτον και του Φον Μπλίχερ. Αυτό που κινδυνεύει να πάθει ο Εμανουέλ Μακρόν από την ανερχόμενη Δεξιά συνδέει, κατά κάποιον τρόπο, τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας με τον Ναπολέοντα με ένα αόρατο αλλά συνεχές νήμα. Το 2018 ο κ. Μακρόν μιλούσε για τους «Γαλάτες που αντιστέκονται στην αλλαγή», προκειμένου, στην εσωτερική πολιτική «αργκό» του γαλλικού πολιτικού συστήματος, να αναδείξει την ασυνέχεια που φιλοδοξούσε να αποτελέσει ο ίδιος. Ο Ναπολέων αναφερόταν στους Γαλάτες και δη στον Βερκιγγετόριγα (φωτογραφία), τον «ευγενή άγριο», αλλά ηττημένο από τον Ιούλιο Καίσαρα, ηγέτη, προκειμένου να δείξει τη σχέση με την αρχαία Ρώμη. Ο Πετέν για να νομιμοποιήσει το καθεστώς του Βισί, ενώ και πιο πρόσφατα ο Φρανσουά Μιτεράν αξιοποίησε τη γαλατική κληρονομιά για να επιχειρηματολογήσει για τον κεντρικό ρόλο της Γαλλίας στην οικοδομούμενη ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε. Εξι χρόνια μετά, οι ανήσυχοι Γαλάτες δεν απειλούν μόνο το αστικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, αλλά και την ίδια τη μορφή της Ε.Ε. όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η δεξιά πολυκατοικία και συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης, από την οποία ο βουλευτής Επικρατείας Παύλος Σαράκης διεγράφη χθες έπειτα από απόφαση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου. «Επειτα από ομόφωνη (πλην του κ. Σαράκη) απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Παύλος Σαράκης τίθεται εκτός της Κ.Ο. του κόμματος. Στην Ελληνική Λύση δεν συγχωρούνται η αλαζονεία, η αχαριστία, η αμετροέπεια και η υποτιμητική συμπεριφορά έναντι συναδέλφων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η σύγκρουση Βελόπουλου – Σαράκη είχε αρχίσει να διαφαίνεται τον Μάρτιο, όταν ο βουλευτής Επικρατείας τήρησε διαφορετική στάση από το κόμμα του στο νομοσχέδιο περί δικηγορικής ύλης, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του εισηγητή. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον (διαγραμμένο πλέον) βουλευτή ότι προωθεί δημοσιεύματα που τον υπονομεύουν. Ακολούθησε και συνάντηση, η οποία προφανώς δεν γεφύρωσε το χάσμα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το κύρος και ο δυναμισμός της ομογένειας είναι το θεμέλιο για να χτίσουμε τις γέφυρες που θα ενώσουν την Αττική με τον κόσμο. Μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την Ελλάδα μας. Νιώθουμε κοντά σας, είμαστε κοντά σας, για να στηρίξουμε την κοινότητα με κάθε δυνατό τρόπο». Η βαρύγδουπη δήλωση είναι του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος νωρίτερα σε συνέντευξή του («Εθνικός Κήρυκας») έκανε και ρίμα γνωστοποιώντας ότι «η Αττική είναι ο λόγος που είμαι στην πολιτική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT