Εντός και Εκτός: Η ελληνική σημαία ξανά στην Ερυθρά Θάλασσα

Εντός και Εκτός: Η ελληνική σημαία ξανά στην Ερυθρά Θάλασσα

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Τα στελέχη της φρεγάτας «Ψαρά», η οποία χθες απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα, ξεπροβόδισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο οποίος επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΝ Δημήτριο Κατάρα και τον αρχηγό Στόλου Πολυχρόνη Κουλούρη. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την αποστολή της Ε.Ε. «Aspides» για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν και μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν παραχωρήσει μονάδες για τον σκοπό αυτό. «Η αποστολή σας δεν είναι “αποστολή κρουαζιέρας”. Είναι αποστολή στην οποία εκτίθεστε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς σε κίνδυνο. Το κάνετε επιτελώντας το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε μεταξύ άλλων στο πλήρωμα ο κ. Δένδιας.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Γύρω από την υπόθεση του ποινικολόγου που κακοποιούσε τη σύζυγό του και έχει παρουσιαστεί εκτενώς στο ρεπορτάζ της «Κ», έχει ανακύψει μία ακόμη παράλληλη συζήτηση, η οποία τροφοδοτείται με διάφορους τρόπους από τηλεπερσόνες, αλλά και τον τοξικό οχετό που λυμαίνεται τα κοινωνικά δίκτυα. Η ηθικά χωλή αυτή συζήτηση έχει σκοπό την αντιστροφή των ρόλων του θύματος και του θύτη και, δυστυχώς, συνδέεται με τη μισανθρωπική ατζέντα που προωθείται και έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Στη σύγκρουση ανάμεσα σε δήθεν «πολιτισμικά» πρότυπα τα οποία προωθούνται, κυρίως από την άκρα Δεξιά, κατακτήσεις όπως είναι η δυνατότητα μιας γυναίκας να καταγγείλει την κακοποίησή της στην αστυνομία προκειμένου να γλιτώσει τη ζωή της, περιγράφονται περίπου ως νίκες της «woke» ατζέντας. Πέρα από το προφανές ψεύδος που περικλείει αυτός ο ισχυρισμός, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος διότι περιγράφει έναν κόσμο ο οποίος είναι χωρισμένος σε άσπρο και μαύρο, δίχως αποχρώσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του μισανθρωπικού λαϊκισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον τρόπο που είδαμε τις τελευταίες ημέρες: τη γραφειοκρατική και επαγγελματική λειτουργία των βραχιόνων του κράτους. Χωρίς εκπτώσεις.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε χθες τη Λευκωσία, σε μια συνάντηση η οποία ανακοινώθηκε από την Αθήνα με κάποια καθυστέρηση, εγείροντας κάποια ερωτήματα. Εκεί είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, αλλά και την υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Μαριλένα Ραουνά. Η επίσκεψη, η οποία συμφωνήθηκε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του κ. Κόμπου από την Ουάσιγκτον, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε σε θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, είχε βασικό σκοπό να υπάρξει ένας κάποιος συντονισμός για μια σειρά από θέματα. Κύριο είναι, βέβαια, η επικείμενη παράδοση (τον Ιούλιο) της έκθεσης από την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία ενδέχεται να κάνει έναν τελευταίο γύρο επισκέψεων στα εμπλεκόμενα μέρη τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά της Τουρκίας επικρατεί επιμονή στην ανάγκη για κυριαρχική ισότητα (δηλαδή δύο κράτη), γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και πιθανή ανανέωση της εντολής της κ. Ολγκίν μετά τον Ιούλιο, έχει πολύ συγκεκριμένο περιθώριο επιτυχίας. Ειδικά ενώ η τουρκική πλευρά προχωράει σε προετοιμασίες ώστε να γιορτάσει τα 50 χρόνια από τον Αττίλα…

Ο ΤΟΠΟΣ

Διέρρευσαν χθες και οι πρώτες φωτογραφίες από την πρώτη συνεδρίαση της ευρωομάδας της Ν.Δ., στην οποία ο Φρέντης Μπελέρης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην πρώτη της ευρωομάδας της Ν.Δ. συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, που αναμένει την εκδίκαση της έφεσής του στις 25 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπελέρης θα πρέπει να ορκιστεί (με κάποιον τρόπο) στα μέσα Ιουλίου, δίχως αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για τη δεδομένη θέση του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, η ανάδειξή του σε ευρωβουλευτή πρακτικά λύνει με αυτόν τον τρόπο τον γόρδιο δεσμό του Δήμου της Χειμάρρας, ως εκ τούτου ανοίγει και τον δρόμο για τις τοπικές εκλογές, τις οποίες η παράταξη Ράμα αυτή τη φορά θέλει να κερδίσει. Δύσκολη η εξίσωση.

Η ΑΤΑΚΑ

Σας περιέγραφα χθες τη δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά από το Τορόντο του Καναδά όπου βρέθηκε. Από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, μου λένε ότι ο κ. Χαρδαλιάς προέβη μεν στη δήλωση που αναπαρήχθη για το κύρος και τον δυναμισμό της ομογένειας, ωστόσο η ατάκα «η Αττική είναι ο λόγος που είμαι στην πολιτική» αποτελεί τίτλο της συνέντευξής του στον «Εθνικό Κήρυκα», καθώς αυτός δεν το είπε ακριβώς έτσι, ώστε να κάνει ρίμα. Ποιητική αδεία λοιπόν ο τίτλος, ποιητική αδεία και η επιλογή της στήλης για τον πάντα έτοιμο κ. Χαρδαλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT