Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από την εισφορά στα διυλιστήρια

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα συμπεράσματα των ευρωεκλογών, την ακρίβεια, την υπόθεση Λύτρα και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επιβολή εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τα πολιτικά συμπεράσματα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μίλησε σε συνέντευξή του στον Real Fm, το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τα έσοδα από την προσωρινή συνεισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους, όπως στους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Ηταν μια προεκλογική δέσμευση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από αυτόν τον φόρο θα ανέλθουν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. 

Οσον αφορά τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική απόφαση στήριξης της μετακίνησης με ταξί».

Κληθείς να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είδαμε μειώσεις τιμών στο ράφι σε ορισμένα προϊόντα τον τελευταίο μήνα» και σημείωσε ότι «πρέπει να περάσουμε στη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης των τιμών, όχι μόνο του πληθωρισμού».

Εκτίμησε επίσης πως υπάρχει ο συσχετισμός στην Ε.Ε. για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ υποστήριξε ότι τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλη η έκρηξη της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές όπως κάποιοι προέβλεπαν, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία. 

Οσον αφορά την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα και την κριτική που εκφράζεται από ορισμένους ότι η Ν.Δ. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και στο πιο παραδοσιακό εκλογικό της ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με επίκληση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Θα έβλεπα πολύ θετικά μια συζήτηση επιστροφών στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση περί της πολιτικής ταυτότητας της Ν.Δ., λέγοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δίνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα και μας έδωσε τρεις εκλογικές νίκες με ποσοστό 40% και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μια συνταγή που “άνοιξε” τη Ν.Δ. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ν.Δ. να επιστρέψει, επί δικών μου ημερών, σε επιλογές ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές με ποσοστά πολύ μικρότερα». 

Για την υπόθεση Λύτρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου δικαιώθηκε για την παρέμβασή της στην υπόθεση και τόνισε ότι ο υπ. Δικαιοσύνης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα πρόσθετες ρυθμίσεις.

Για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αρχικά αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα» και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες. «Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα ότι “σας εμπιστευόμαστε με έναν αστερίσκο”», συμπλήρωσε και είπε ότι «οι αλλαγές προσώπων σηματοδοτούν την εκτίμηση ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει κάτι εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». 

Για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντι μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει έως τώρα» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τάση «επιστροφής στις χειρότερες ημέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας». «Δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. 

Για τις μεταναστευτικές ροές, ο πρωθυπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά» και πως «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει απόφαση να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακρογραμμής». 

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι». «Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρεθεί σε μια άβολη θέση αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα θέσω το θέμα, και πιστεύω θα έχω και πολλούς συμμάχους. Να καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα για αυτό το θέμα». 


Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT