ΠΑΣΟΚ: Παραμένουν τα μποφόρ

Το «μαύρο κουτί» της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τώρα τι; Στο ΠΑΣΟΚ ο απόηχος της προχθεσινής διαδικασίας της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει ηχηρός. Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να έχουν δει και στο παρελθόν επεισοδιακές εσωκομματικές διαδικασίες, ωστόσο όσα έγιναν μέσα σε εννέα ώρες το απόγευμα της Τετάρτης αφήνουν έντονη σφραγίδα στο κόμμα, με βασικό ερώτημα τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε στο κλείσιμο της διαδικασίας για μια πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική. «Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης». Πώς μεταφράζεται αυτό; Μάλλον δύσκολο να ερμηνευτούν οι προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εξίσου δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις του. Ο ίδιος παραπέμπει στην Κεντρική Επιτροπή για την ανακοίνωση αυτού που έχει περιγράψει ως διπλό οδικό χάρτη: για το μέλλον της παράταξης και για τις διεργασίες ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σε όσους επιχειρούν να πληροφορηθούν κάτι για το πώς σκέφτεται να προχωρήσει, απαντάει ότι το να προαναγγείλει τις κινήσεις του θα ήταν καταστροφικό, διότι θα πυροδοτούσε έναν νέο κύκλο σεναριολογίας ή μια προσπάθεια απαξίωσης των κινήσεών του από εκείνους που ευθέως έχουν τοποθετηθεί απέναντί του. Είναι, άλλωστε, αναμενόμενο να επιθυμεί να διατηρήσει το πλεονέκτημα του όποιου αιφνιδιασμού μπορεί να σκέφτεται.

Πάντως, όσα έγιναν την Τετάρτη έδωσαν την ευκαιρία για μια πρώτη καταγραφή δυνάμεων και η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε απομονωμένος, με ελάχιστη στήριξη από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τους βουλευτές που πήραν τον λόγο. Ακόμη και στελέχη που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι βρίσκονται στον στενό κύκλο του Νίκου Ανδρουλάκη ή που ανοιχτά τον είχαν στηρίξει στο παρελθόν, βρέθηκαν είτε στο απέναντι στρατόπεδο ή επέλεξαν να μην τοποθετηθούν καθόλου.

Να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων προσπαθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μονόδρομος η προσφυγή στις κάλπες πιστεύουν οι αντίπαλοί του.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα και όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, διχάζονται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ύστερα από όσα έγιναν την Τετάρτη και την αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας από εκπροσώπους όλου του φάσματος –ηλικιακού και ιδεολογικού– του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει πολλές επιλογές. Θεωρούν ότι είναι μονόδρομος μια απόφαση για προσφυγή στην κάλπη μέσα στο φθινόπωρο για την ανάδειξη ηγεσίας. Αυτό ήταν, άλλωστε, ένα αίτημα που κατατέθηκε από αρκετά στελέχη. Στο σκεπτικό όσων εκτιμούν ότι δεν έχει άλλη επιλογή ο κ. Ανδρουλάκης, είναι πως κατέστη φανερό ότι δεν έχει υποστηρικτές για να προχωρήσει σε κινήσεις αιφνιδιασμού ή παρελκυστικές, ότι δηλαδή έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αναγκαστικά θα συρθεί στην εκλογική διαδικασία, όσο κι αν δεν το επιθυμεί.

Από μια άλλη μερίδα στελεχών η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εξελίξεις να μην είναι τόσο ευθύγραμμες. Υπενθυμίζουν ότι, ανεξαρτήτως όσων έγιναν την Τετάρτη, η Κεντρική Επιτροπή είναι ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο και ότι εκεί παραμένει αρκετά ισχυρός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ή, τουλάχιστον, αυτή είναι η γενική αίσθηση. Αναφέρουν, επιπλέον, ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι αρέσκεται σε κινήσεις τακτικής με στόχο να βραχυκυκλώσει τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούν πιθανό να κινηθεί σε μια κατεύθυνση καθυστέρησης της προσφυγής στις κάλπες και αντ’ αυτού να προτάξει άλλες διεργασίες, όπως για παράδειγμα την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης ή ακόμη και συνεδρίου ως κινήσεις που θα προηγηθούν της προσφυγής στις κάλπες. Στόχος μιας τέτοιας επιλογής, αναφέρουν, θα είναι να κερδίσει ο ίδιος χρόνο, προκειμένου να επιδιώξει ανασύνταξη δυνάμεων και επανασυσπείρωση στελεχών γύρω του, με ορίζοντα την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος.

Πάντως, μέχρι να ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις του και να γνωστοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να προχωρήσει, στάση αναμονής τηρούν όλοι οι πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος του κόμματος, «να δηλώσω υποψήφιος σε τι; Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT