Εντός και Εκτός: Η διαφωνία Μητσοτάκη – Κάλας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Εντός και Εκτός: Η διαφωνία Μητσοτάκη – Κάλας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί σήμερα στο αυστριακό μοναστήρι του Γκότβεϊγκ, όπου πραγματοποιείται συνάντηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων» στην Ε.Ε. (Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία) και οι ομόλογοί τους των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Ανάμεσα σ’ αυτούς θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ίσως στην τελευταία διεθνή παρουσία του με το «καπέλο» του επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του. Και τούτο διότι το Σαββατοκύριακο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και ο διάδοχός του, που θα είναι ο 34χρονος Σλαβομακεδόνας αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE και νυν δήμαρχος της πόλης Αεροντρόμ, Τίμτσο Μουκούνσκι.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Αριστα πληροφορημένη πηγή μου, αναφέρει ότι την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξαν κάποιες ελαφρές αναταράξεις, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλας, η οποία προαλείφεται να αντικαταστήσει τον Ζοσέπ Μπορέλ ως ύπατη εκπρόσωπος, να βγει από την αίθουσα, καθώς επρόκειτο να συζητηθεί το όνομά της. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την παραίνεση ως διαπραγματευτής του ΕΛΚ, γεγονός που δείχνει και την πολιτική βαρύτητα του Ελληνα πρωθυπουργού στο μεγαλύτερο κόμμα της Ευρώπης. Αλλωστε, για τον ίδιο λόγο είχε μείνει εκτός αιθούσης κατά τη διάρκεια του δείπνου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κ. Κάλας αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι και πριν από πέντε χρόνια, όταν είχε εκλεγεί ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Συμβουλίου, δεν είχε βγει από την αίθουσα. Ο κ. Μισέλ παρενέβη λέγοντας ότι όταν οι ηγέτες κλήθηκαν να πάρουν απόφαση εκείνος βγήκε από την αίθουσα, ωστόσο η κ. Κάλας επέμεινε. Και, τελικά, έμεινε στην αίθουσα με τη στήριξη του έτερου φιλελεύθερου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είναι έτοιμος να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι γνωστό ότι διανύουν εδώ και πάρα πολύ καιρό μια άνευ προηγουμένου άνθηση. Του λόγου το αληθές διερεύνησαν και τα μέλη εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Μαρκ Γκριν, Ρεπουμπλικανό βουλευτή και επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας του Κογκρέσου. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Ρεπουμπλικανοί Μάικλ Γκεστ, μέλος της Εσωτερικής Ασφαλείας του Κογκρέσου, Αλεξ Μούνεϊ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, Ντέμπι Λέσκο, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, και οι Δημοκρατικοί Ζόι Λόγκφρεν, μέλος της Επιτροπής Επιστήμης, και Νόρμα Τόρες, μέλος της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων. Ολοι αυτοί επισκέφθηκαν χθες τον υπουργό Εξωτερικών μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη (φωτογραφία), ο οποίος αποτελεί τον ξεναγό τους αυτές τις ημέρες. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε στους Αμερικανούς βουλευτές τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος και στα περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου βρίσκεται η «φωλιά» του μοναδικού μαχητικού αεροσκάφους που έχει συμπληρώσει μισόν αιώνα υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία: Του F-4E, γνωστού σε όλους ως «Φάντομ». Για τον λόγο αυτό, στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση στην Ανδραβίδα στον χώρο της 338 Μοίρας, θα πετάξουν –φυσικά– κάποια «Φάντομ» και θα παραβρεθούν οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία χειριστές που υπηρέτησαν στα F/RF-4E της Π.Α. Οι «φαντομάδες» είναι ίσως η πιο φανατική «φυλή» της Π.Α. και υπερηφανεύεται ότι τα F-4, που χειρίστηκαν γενιές και γενιές ιπταμένων, τελικά «πέρασαν πάνω» από όλα τα μαχητικά τα οποία τα τελευταία 50 χρόνια πέταξαν πάνω από το Αιγαίο. Επειδή, όμως, όλα τα παραμύθια έχουν το τέλος τους, σιγά σιγά η Ανδραβίδα θα αρχίσει να διαμορφώνεται ώστε να αποτελέσει τη βάση του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35…

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν θέλουμε έναν συνασπισμό ηττημένων. Εμείς δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Κεντροαριστερά, είμαστε μια δύναμη της Αριστεράς. Χρειάζεται προγραμματική βάση για να γίνει συζήτηση, την οποία δεν βλέπω ούτε στο ΠΑΣΟΚ –πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων–, ενώ την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται μια πολιτική εκκαθαρίσεων. Οποιος διαφωνεί με την ηγεσία βρίσκεται εκτός». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας –με έναν τρόπο– τη στρατηγική επιλογή του κόμματος που ξεπήδησε στην περυσινή διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: να μείνουν έξω από οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία υπονοεί ότι στο τέλος της διαδρομής μπορεί να υπάρχει κάποια κυβερνητική προοπτική. Είναι κι αυτή μια επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT