Αλέξης Τσίπρας: Σαν πρελούδιο επιστροφής

Αλέξης Τσίπρας: Σαν πρελούδιο επιστροφής

Από το Ωδείο ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την «προοδευτική συμμαχία» με γαλλική –και «ΓΑΠική»– αντίστιξη

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέα «παλαιοπροεδρικών» χώριζε στο φουαγέ του Ωδείου σε τρεις φάσεις την πρωθυπουργική πορεία του Αλέξη Τσίπρα. Το δεκαεπτάωρο στις Βρυξέλλες με τη μνημονιακή περίοδο, την έξοδο από την επιτροπεία στην Ιθάκη και την προοδευτική συμμαχία με τις Πρέσπες, που επίσπευσε το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ. Η τελευταία περίοδος αποδείχθηκε η πιο επώδυνη, καθώς, αν και ο πρώην πρωθυπουργός την πίστεψε, δεν του βγήκε. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το καλοκαίρι του 2016 ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν ψήφισαν την απλή αναλογική. Από το 2019 μέχρι το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς αποτέλεσμα, παρά τα πολλαπλά «καμπανάκια» που είχαν χτυπήσει. Το περυσινό καλοκαίρι ήρθε η «ψυχρολουσία».

«Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα» και ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε κατά την ομιλία του την Τρίτη πως επιμένει σ’ αυτό που του κόστισε. 354 ημέρες μετά την παραίτησή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το αφήγημα πλέον δείχνει να είναι πιο ολοκληρωμένο. Σε διπλανές καρέκλες στη διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του κάθισαν ευρωσοσιαλιστές, αριστεροί και πράσινοι, με τον Φρανσουά Ολάντ να παραδέχεται σε live σύνδεση από το Παρίσι πως, αν και δεν αντέχει τον Μελανσόν, οφείλει να συμπορευτεί μαζί του. Πριν από έξι μήνες μια νέα προσπάθεια για συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς δεν θα είχε την ίδια απήχηση. Με τη Μαρίν Λεπέν να προελαύνει στη Γαλλία και το ακροδεξιό «τσουνάμι» να υψώνεται, τα «γαλατικά χωριά» της Ευρώπης δεν είναι πολλά μετά την 9η Ιουνίου. Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της πρότασής του για δημιουργία μιας συνομοσπονδίας δυνάμεων στη Γηραιά Ηπειρο, η οποία σε πέντε χρόνια θα νικήσει το ΕΛΚ, έριξε ουσιαστικά το βλέμμα του στην Ελλάδα, πριν καν αναφερθεί αναλυτικά στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα.

Νέο λεξιλόγιο

Ο πρώην πρωθυπουργός στο Ωδείο Αθηνών επιχείρησε να επανασυστηθεί, ανοίγοντας έτσι και τη δική του ατζέντα για το μέλλον. Η δημιουργική ασάφεια της «νικηφόρας προοδευτικής συμμαχίας» στην οποία επικεντρώθηκε, δημιουργεί πολλούς συνειρμούς. Σχεδόν κανείς, ωστόσο, δεν σκέφτηκε πως αναφέρθηκε σε μια μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 3.657 λέξεις της ομιλίας του, το όνομα του κόμματος δεν υπήρχε πουθενά. Σε αντίθεση με τις «προοδευτικές δυνάμεις» και τον κατακερματισμό τους, την «προοδευτική παράταξη», το «προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου», και βέβαια την «προοδευτική συμμαχία», που κυριάρχησαν. Oσοι τον παρακολούθησαν τόνιζαν πως οι «πολιτικές νότες» που βγήκαν από την κεντρική σάλα του Ωδείου δεν έδειχναν έναν άνθρωπο που σκοπεύει να μείνει στα «μετόπισθεν» και απλώς να ενθαρρύνει το νέο εγχείρημα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παρεμβάσεις του θα πυκνώσουν. Γράφτηκαν οι πρώτες γραμμές της ιδρυτικής πράξης ενός νέου σχήματος που θα διεκδικήσει την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς; Ο κόσμος, που παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες της διάσκεψης, κατάλαβε πως η περιγραφή της πολιτικής πρωτοβουλίας έγινε. Το rebranding λειτουργεί, το ύφος της δημόσιας παρουσίας του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο και ο χρόνος και οι εξελίξεις θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Στις 3.657 λέξεις της ομιλίας του, το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε πουθενά. Σε αντίθεση με τις «προοδευτικές δυνάμεις» και τον κατακερματισμό τους.

Είχε προηγηθεί του διημέρου ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε ξορκίσει τον «από μηχανής Θεό» που θα επιχειρήσει να τον βγάλει από το κάδρο. Το ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας ξύπνησε τους χειρότερους «εφιάλτες» του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόωρο να απαντηθεί. Βουλευτές του κόμματος επιχείρησαν να κάνουν μια προβολή στο μέλλον μετά την πρώτη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης. Ο Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει μία πολύ χρήσιμη πολιτική μονάδα, όταν κινδυνεύσουμε και πάλι να πλησιάζει η απευκταία εκδοχή της επανεκλογής Μητσοτάκη».

Κατά τη διάρκεια του διημέρου οι διαχωριστικές γραμμές μπήκαν. Με την πρόσκληση προς τη Νέα Αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως δεν θεωρεί το κόμμα μόρφωμα, ούτε τους Αλέξη Χαρίτση και Eφη Αχτσιόγλου αποστάτες. Πρόσκληση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έστειλε, σε αντίθεση με το συνεχές «φλερτ» του Στέφανου Κασσελάκη προς την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ κραυγαλέα απόδειξη της απόστασης που υπάρχει ήταν η «cameo» εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση.

Παρών και ο ΓΑΠ

Ξαφνικά, οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν «πάρει το όπλο τους». Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα με το φιλικό καρφί για το «Ολαντρέου» επιβεβαίωσε την επικοινωνία και τη συναντίληψη των δύο. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και η αναφορά του στο γαλλικό μέτωπο που σχηματίστηκε δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προγραμματίσει τις επόμενες παρεμβάσεις του. Σήμερα ταξιδεύει για το Στρασβούργο, όπου θα συγκληθεί για πρώτη φορά η επιτροπή για τα δυτικά Βαλκάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας προεδρεύει. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η συμφωνία των Πρεσπών, με αναλυτές να παίρνουν τον λόγο από την Ελλάδα (Κωνσταντίνος Φίλης) και τη Βόρεια Μακεδονία. Το άλλο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Τουρκία ως τιμώμενος ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Koç. Μέχρι το τέλος του έτους το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα θα διοργανώσει εκδηλώσεις με θέματα εστιασμένα στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT