Την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου θα παρουσιαστεί με κάθε επισημότητα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) το σχέδιο αναμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διά χειρός του καθηγητή Κωνσταντίνου Βαρώτσου. Ο ανασχεδιασμός θα συμπαρασύρει και την εγκατάσταση που είχε εγκαινιαστεί μόλις πέρυσι ως «Μνημείο των Αθανάτων» – μια καφέ κατασκευή που παραπέμπει σε μιλιτέρ αισθητική του τέλους της δεκαετίας του ’60. Οπως πληροφορούμαι, το σχέδιο του Βαρώτσου θα έχει ως βασικό υλικό το γυαλί, σήμα κατατεθέν του διεθνούς φήμης γλύπτη, πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων και θα τείνουν στον ουρανό. Με την ευκαιρία, θα αναμορφωθεί και η πρόσοψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με στόχο τη συνολικότερη αισθητική αναβάθμιση του χώρου.
Τι διαβάζει ο Σημίτης
Πολύς λόγος για πρώην πρωθυπουργούς αυτές τις μέρες. Ρώτησα λοιπόν τι κάνει αυτή την περίοδο ο Κώστας Σημίτης, που κλείνει σήμερα, αισίως, τα 88 του χρόνια. Εμαθα ότι διαβάζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Ντόναλντ Κέιγκαν, ότι κολυμπάει στους Αγίους Θεοδώρους με κάθε ευκαιρία και περπατάει συχνά τα πρωινά στο Ζάππειο. Και, όπως πάντα, διαβάζει γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες για να μελετάει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Σκέφτονται αποχή
Πλην της μερίδας των βουλευτών που σκέφτονται να λάβουν τον λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την ερχόμενη Τετάρτη, υπάρχει και μία άλλη κατηγορία που σκέφτεται να εκφράσει διαφορετικά τη δυσαρέσκειά της: να μην πάει καθόλου. Σε αυτή την κατηγορία έχει πέσει στην αντίληψή μου πως ανήκουν τουλάχιστον 3-4 βουλευτές, που όχι μόνο δεν θέλουν να πάρουν τον λόγο, αλλά δεν θέλουν καν να δώσουν το «παρών». Να δούμε αν τελικά θα γίνει πράξη.
Τέλος από γενικοί
Οπως έγραφε και χθες η «Κ», ακόμη και εντός Ιουλίου αναμένονται αρκετές αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης, οι οποίοι αποτελούν έναν αθέατο κρίκο για την κυβερνητική λειτουργία, που είναι όμως κρίσιμος για να εφαρμοστεί το κυβερνητικό έργο. Στο Μαξίμου έχουν εντοπίσει ήδη πολλές δυσλειτουργίες σε αρκετά υπουργεία, με τους υπουργούς να καλούνται να δώσουν το τελικό report για το ποιος εργάζεται σωστά και ποιος όχι. Οπως μάλιστα μου λένε, οι αλλαγές δεν θα είναι λίγες, με τα δύο πρώτα ονόματα που θεωρούνται βέβαιο πως θα αποχωρήσουν να είναι η Ζέφη Δημαδάμα από το υπουργείο Οικογένειας και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος από το Ψηφιακής Πολιτικής, που δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.
Ενστάσεις για τη Ζωή
Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκαν προς τον πρόεδρο ενστάσεις για τα συνεχή ανοίγματα προς την Πλεύση Ελευθερίας. Οι ίδιες πηγές λένε πως ο κ. Κασσελάκης εξήγησε ότι ο ίδιος επιθυμεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους, ωστόσο φαίνεται πως οι παρατηρήσεις ήταν τόσο επίμονες, που μάλλον το επόμενο διάστημα το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα σταματήσει να ακούγεται τόσο συχνά.
Νέες πρωτοβουλίες
Οσον αφορά τις διεργασίες για την ενωμένη Κεντροαριστερά, αυτές συνεχίζονται. Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα επιμείνουν στην πρότασή τους για δημοψήφισμα και ο Διονύσης Τεμπονέρας με τον Αντώνη Κοτσακά φέρονται να ετοιμάζουν νέο συμπληρωματικό κείμενο σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας μιας συντονιστικής επιτροπής από τα προοδευτικά κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητες κινήσεις –περιμένοντας και τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη– ετοιμάζονται να συστήσουν ομάδα που θα διοργανώνει εκδηλώσεις με συγκεκριμένες θεματικές.
Φίλοι από την Καβάλα
Μία από τις πιο ομαλές μεταβάσεις σε υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό είναι αυτή στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο το γεγονός πως ο τέως υπουργός Δημήτρης Καιρίδης γνωρίζεται από παλιά με τον νυν Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και όταν λέμε από παλιά, κυριολεκτούμε, καθώς ήταν οικογενειακοί φίλοι από την Καβάλα, με τον αδερφό μάλιστα του τέως υπουργού να είναι συμμαθητής με τον Παναγιωτόπουλο. Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης, ο νέος υπουργός έχει κρατήσει ένα κομμάτι του επιτελείου του Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο, με τον τέως υπουργό να του έχει κάνει ήδη λεπτομερή παρουσίαση όσων θεμάτων χειρίστηκε κατά τη θητεία του.
Ο αγχωμένος υφυπουργός
Υπάρχει ένα «πρωτάκι» υφυπουργός που παραείναι αγχωμένος, με αποτέλεσμα να ρωτάει συνεχώς συνεργάτες του αν πρέπει να κάνει το τάδε ή το δείνα τώρα που έχει κυβερνητική θέση. «Σε λίγο θα ρωτάει αν πρέπει να πιει και καφέ», έλεγε ένας στο υπουργείο, απαυδισμένος, που του συνέστησε να αναθαρρήσει λίγο γιατί με αυτό τον ρυθμό θα προσαρμοστεί το… 2030.
Δεν το δούλεψε
Αυτό που κατάφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήθελε προσπάθεια. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπόρεσε να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς ήρθε τελευταίος σε ψήφους. Πολλοί έσπευσαν να χρεώσουν την αποτυχία σε μη στήριξη του Μαξίμου. Η πραγματικότητα όμως είναι πως το Μαξίμου έχει άλλα θέματα να ασχοληθεί, με την αποτυχία να χρεώνεται κατά κύριο λόγο στον ίδιο τον ευρωβουλευτή, καθώς φάνηκε πως δεν έχει δουλέψει όσο θα έπρεπε, αφού αυτές οι ψηφοφορίες είναι κατά κύριο λόγο δουλειά παρασκηνίου.
Mιλάει με στελέχη
Κινητικότητα αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας από μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τα πουν από κοντά.