Διπλωματικές πηγές: Το erga omnes στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Διπλωματικές πηγές: Το erga omnes στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Ο Μίτσκοσκι ισχυρίζεται ότι εντός συνόρων μπορεί να αποκαλεί «Μακεδονία» τη χώρα του

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ο όρος της Συμφωνίας των Πρεσπών για ενιαία χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» έναντι όλων («erga omnes») δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, αναφέρουν διπλωματικές στην Αθήνα σήμερα Τρίτη σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι χθες Δευτέρα.

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση», τονίζουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Επικαλείται «προσωπικό δικαίωμα»

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικού Γιώργου Γεραπετρίτη περί παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Μίτσκοσκι δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα πως «ο άνθρωπος αυτός είτε δεν γνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε δεν την κατανοεί». Πρόσθεσε δε πως αν και στα επίσημα έγγραφα η χώρα του θα αναγράφεται με το συνταγματικό της όνομα, στις αναφορές εντός της χώρας θα γίνεται λόγος για «Μακεδονία».

Προχώρησε δε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι το να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία» αποτελεί «προσωπικό δικαίωμα» που το ανέφερε και ως «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Εχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο σύνολο της οποίας αναφερόταν μόνο σε «Μακεδονία» όταν μιλούσε για τη χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT