Εντός και Εκτός: Οι χίμαιρες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας

Εντός και Εκτός: Οι χίμαιρες της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ενα βήμα πριν από τη –βάσει του κανονισμού της Βουλής– διάλυσή της βρίσκεται από χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, καθώς ακόμη δύο βουλευτές (Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης) δήλωσαν με επιστολή τους στον Κ. Τασούλα ότι ανεξαρτητοποιούνται. Υπενθυμίζεται πως οι Σπαρτιάτες εισήλθαν στη Βουλή μετά τις εκλογές του 2023, με 12 βουλευτές. Μετά τη χθεσινή διπλή αποχώρηση έμειναν με πέντε: αυτό είναι και το όριο για να θεωρείται ότι αυτοί οι πέντε συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με μία ακόμη αποχώρηση διαλύεται η ομάδα και θεωρούνται άπαντες απλώς «ανεξάρτητοι». Να θυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Γαυγιωτάκης πριν κάνει καριέρα στην πολιτική, το μακρινό 1985, είχε αναδειχθεί «Μίστερ Κρήτη», κάνοντας καριέρα στο body building…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για έναν χρόνο ένας ελληνικός Λόχος Ελιγμού θα σταθμεύει στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης «EUFOR-Althea». Η Ελλάδα συμμετείχε συνήθως με έναν ή δύο αξιωματικούς σ’ αυτές τις αποστολές, ωστόσο η απόφαση να συμμετάσχει με ένα ολόκληρο λόχο αναδεικνύει και τη βούληση που υπάρχει στην Αθήνα να στηρίζονται έμπρακτα όλες οι επιχειρήσεις υπό ευρωπαϊκό «καπέλο». Ο λόχος μεταφέρθηκε με το αρματαγωγό «Σάμος» του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη και αποβίβασε το προσωπικό του Στρατού Ξηράς στο Πλότσε της Κροατίας. Είναι μια αποστολή περίπλοκη για το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ωστόσο η εμπειρία είναι δεδομένη, καθώς ο Στρατός Ξηράς έχει επιχειρήσει παρόμοιες αποστολές σε πολύ πιο απαιτητικό περιβάλλον, όπως –για παράδειγμα– στο Κόσοβο. Η ενισχυμένη παρουσία της Ελλάδας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα που παραμένει διχασμένη και με μέλλον αβέβαιο, αποτελεί και μια έμμεση πολιτική δήλωση, η οποία αναδεικνύει τη βούληση της Αθήνας να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, παρά τις δεδομένες δυσκολίες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Θα πάρει λίγο καιρό έως ότου ο πρωθυπουργός –και επισήμως πλέον– της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτογραφία) προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Σας έχω εν καιρώ ενημερώσει ότι οι νέοι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο «επαναδιαπραγμάτευσης». Σας θυμίζει κάτι; Σε κάθε περίπτωση, από την Κομισιόν εστάλη χθες ένα ακόμη μήνυμα, καθώς η εκπρόσωπoς της Αννα Πισονέρο, απαντώντας σε ερώτηση για τη μη χρήση του συνταγματικού ονόματος από τον κ. Μίτσκοσκι και, βεβαίως, την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σημείωσε τα εξής: «Εχουμε ήδη πει ότι λυπούμαστε για τη μη χρήση του συνταγματικού ονόματος από κάποιους από τους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για κάτι που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται τους όρους της συμφωνίας και να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει». Σημείωσε ακόμη ότι «η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μομέντουμ που υπάρχει για τη διεύρυνση, ώστε να προχωρήσει αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή της πορεία», ενώ προσέθεσε ότι «η Ε.Ε. θα συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση, ώστε να σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να προαχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο ΤΟΠΟΣ

Ολες αυτές οι –εκ Βρυξελλών– επισημάνσεις ήλθαν λίγο αφότου ο κ. Μίτσκοσκι ουσιαστικά είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν… κατάλαβε τα περί αυτοπροσδιορισμού της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την Αθήνα η απάντηση ήταν σαφής: «Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε, συστηματικά και επίμονα, να μη χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμιζαν, ακόμη, ότι «η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή».

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει να βγούμε από τα γραφεία και να ακούσουμε τα παράπονα, προφανώς και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια. Ομως, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ένας μαέστρος που κρατάει με αποτελεσματικό τρόπο την μπαγκέτα και όπου χρειάζεται δίνει τον τόνο να τρέξουν πιο γρήγορα τα πράγματα. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, όλοι είμαστε χρήσιμοι για την πολιτική». Αυτά είπε (ΣΚΑΪ), μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, επιχειρώντας να ερμηνεύσει, στον βαθμό του εφικτού, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο κ. Σκέρτσος και το Μαξίμου σίγουρα τρέχουν, το πραγματικό ερώτημα είναι αν έλαβαν το ίδιο μήνυμα και οι υπουργοί…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT