Υπόθεση Μπελέρη: Ο Ράμα τραβάει το σχοινί με την Αθήνα

Υπόθεση Μπελέρη: Ο Ράμα τραβάει το σχοινί με την Αθήνα

Ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο μετά την απόφαση του Εφετείου των Τιράνων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στην επιβεβαίωση της πρωτόδικης απόφασης για φυλάκιση δύο ετών του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και πλέον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Φρέντη Μπελέρη προχώρησε το Εφετείο των Τιράνων χθες το μεσημέρι. Η απόφαση δεν εξέπληξε κανέναν από όλους όσοι γνωρίζουν την εμμονή με την οποία ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αντιμετωπίζει ζητήματα που θεωρεί ως προσωπική πρόκληση, όπως είναι κατ’ αυτόν και η υπόθεση Μπελέρη.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Μπελέρης δεν θα μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως στην πρώτη ολομέλεια, από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Με βάση τον τρόπο που μετρούν οι ημέρες φυλάκισης στην Αλβανία (από τον Μάιο του 2023 κάθε ημέρα μετριέται περίπου ως μιάμιση), δεν θα αποφυλακιστεί πριν από τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Ράμα θα προκηρύξει εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα εκλεγεί πρόσωπο της αρεσκείας του κυβερνώντος κόμματος. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει διαδικασία ορκωμοσίας, είναι σαφές ότι ο κ. Μπελέρης θα λαμβάνει κανονικά τη βουλευτική του αποζημίωση και θα θεωρείται εκλεγμένος, καθώς η Νέα Δημοκρατία ενημέρωσε για την εκλογή του από τη πρώτη στιγμή.

Οι αλβανικές αρχές φαίνεται, πάντως, ότι οχυρώνονται πίσω από τον ισχυρισμό πως δεν ενημερώθηκαν επισήμως (και όχι από τη σχετική ειδησεογραφία) για την εκλογή του κ. Μπελέρη και, βεβαίως, τις υποχρεώσεις της Αλβανίας ώστε ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής να ασκήσει ελεύθερα τα δικαιώματά του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο 7 «για τα προνόμια και τις ασυλίες της Ε.Ε.», το οποίο δεν αφορά μόνο ευρωβουλευτές, αλλά το σύνολο των αξιωματούχων της Ε.Ε., η Αλβανία έχει κάθε υποχρέωση να διευκολύνει τον κ. Μπελέρη στην άσκηση των καθηκόντων του.

Εμμεση δήλωση

Η απόφαση της αλβανικής Δικαιοσύνης επιμηκύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη διπλωματική περίοδο των παγετώνων ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, σε μια περίοδο που η ελληνική βαλκανική πολιτική αντιμετωπίζει σειρά από προκλήσεις. Η απόφαση ουσιαστικά συνιστά και μια έμμεση, πλην σαφή, δήλωση για την πρόθεση του κ. Ράμα να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε υποχώρηση που στο εσωτερικό –αλβανικό– μέτωπο θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή ως συμβιβασμός.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο άμεσα ενδιαφερόμενος Φρέντης Μπελέρης έκανε λόγο για «πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις» εις βάρος του «από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό». Ο κ. Μπελέρης ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, δηλώνοντας βέβαιος ότι «εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα». Ο Φρέντης Μπελέρης προσέθεσε ότι «όσοι έτρεφαν αυταπάτες πως ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμη αυταρχικός ηγέτης διαψεύστηκαν. Σε ό,τι με αφορά, η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Οπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Εντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι».

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μετά την έκδοση της απόφασης, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χειμάρρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Η απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται εις επίρρωσιν των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία. Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την ολομέλειά του τον προσεχή Ιούλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT