Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Παραιτήθηκαν από τα κομματικά όργανα Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρές παραιτήσεις από τα καθοδηγητικά όργανα της Κουμουνδούρου, απεργία εργαζομένων και σκληρά σχόλια για την απόφαση να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας «Η Αυγή», αλλά και τσουνάμι επικριτικών δηλώσεων κορυφαίων στελεχών για τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ συνδιαμορφώνουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας αρκετούς στο παρασκήνιο να μιλούν ακόμη και για το φάσμα μιας νέας διάσπασης.

Η ένταση των αντιδράσεων είναι τόσο σφοδρή που φαίνεται πως κατ’ αρχάς προκάλεσε μια τάση «στρογγυλέματος» εκ μέρους της ηγεσίας Κασσελάκη: ο μεν διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα με νέα παρέμβασή του επιχείρησε «εξαγωγή» του εσωκομματικού προβλήματος, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε έλεγχο των οικονομικών των δύο κομμάτων. Ο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου Ευάγγελος Αποστολάκης, που αρχικώς είχε μιλήσει για «μαύρο χρήμα» σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα, σε ανεπίσημες συζητήσεις με δημοσιογράφους στη Βουλή ακούστηκε να λέει ότι το θέμα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως ο πρόεδρος «θα μπορούσε να μη χρησιμοποιήσει τη λέξη “μαύρο χρήμα”».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της «προεδρικής» Θεοδώρας Τζάκρη (ΕΡΤ1), ενώ η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά από την πλευρά της επισήμανε («Ναυτεμπορική»): «Δεν έχουμε πει ποτέ ότι υπήρχαν “μαύρα” στον ΣΥΡΙΖΑ». Και τα τρία αυτά στελέχη υπεραμύνθηκαν της απόφασης να διακοπεί η καθημερινή έκδοση της «Αυγής», με τον ίδιο τον πρόεδρο χθες το απόγευμα σε συνέντευξή του στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Κόσμος» να υποστηρίζει ότι η απόφαση είχε ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος επί προεδρίας του κ. Τσίπρα, την οποία όμως δεν είχε υλοποιήσει ο προκάτοχός του.

Για απόφαση που ελήφθη επί Τσίπρα, αλλά δεν υλοποιήθηκε, κάνει λόγο ο Κασσελάκης αναφορικά με το «λουκέτο» στην «Αυγή».

Μεγάλη αίσθηση, πάντως, είχε προκαλέσει από νωρίς το πρωί η επιλογή των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα να παραιτηθούν από τα κομματικά όργανα. «Η τελευταία παρέμβαση του προέδρου κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε. Αποτελεί πεποίθησή μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα», αναφέρουν σε κείμενο που συνυπογράφουν.

Τοποθέτηση Γεροβασίλη

«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη» χαρακτήρισε αυτές τις παραιτήσεις η εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και κορυφαίο κομματικό στέλεχος Ολγα Γεροβασίλη (ΑΝΤ1), και αφού σημείωσε πως περιμένει εξηγήσεις από τον κ. Κασσελάκη όταν εκείνος επιστρέψει από τις ΗΠΑ για τα περί «μαύρου χρήματος», καυτηρίασε το γεγονός ότι για τα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν δεν έχουν συγκληθεί τα κομματικά όργανα.

Αναλόγου περιεχομένου σχόλια έκανε και η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είπε μεταξύ άλλων (Open): «Το να μη συνεδριάζουν επί μήνες τα όργανα του κόμματος είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για όλα αποφασίζει ο πρόεδρος». Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε μεταξύ άλλων (ΣΚΑΪ) ότι «πολλά ζητήματα θα πήγαιναν διαφορετικά αν συνεδρίαζαν τα συλλογικά μας όργανα».

Το μήνυμα αυτό, πάντως, φαίνεται να έφθασε στο προεδρικό γραφείο και είναι ενδεικτικό ότι η κ. Κεχαγιά έδωσε χθες μια πρώτη ένδειξη ότι προετοιμάζεται το κρίσιμο εσωκομματικό ραντεβού στις αρχές του επόμενου μήνα: «Θα υπάρξει συνεδρίαση των οργάνων. Πιστεύω ότι αρχές Ιουλίου θα υπάρξει σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT