Εντός και Εκτός: Διά χειρός Βαρώτσου η ανάπλαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

Εντός και Εκτός: Διά χειρός Βαρώτσου η ανάπλαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας έχω ενημερώσει εγκαίρως ότι το Μνημείο Αθανάτων, ένα έργο που ξεκίνησε και τελείωσε σε χρόνους συνήθως άγνωστους για το ελληνικό Δημόσιο, δεν άρεσε σε κανέναν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρά το γεγονός ότι έως τον περασμένο Ιανουάριο άπαντες κρατούσαν τις επιφυλάξεις για τον εαυτό τους. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το ουσιαστικό ξήλωμά του και την αντικατάστασή του από ένα Μνημείο-Κιβωτό της Εθνικής Μνήμης, το οποίο αποτελεί σχέδιο –και αφιλοκερδή προσφορά– του καθηγητή του ΑΠΘ και γνωστού γλύπτη Κωνσταντίνου Βαρώτσου.

Εντός και Εκτός: Διά χειρός Βαρώτσου η ανάπλαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας-1

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να πω ότι οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών μας, που υπάρχουν ήδη στον χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Φλώρου, στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Οπως φαίνεται και στη μακέτα του νέου μνημείου, πρόκειται για μια σύνθεση με βασικό υλικό το γυαλί, στο οποίο θα είναι γραμμένα τα ονόματα των 121.692 νεκρών. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας με την ευκαιρία «κυνήγησε» δωρητές και ευεργέτες, προκειμένου να συνεισφέρουν και στη συνολικότερη ανάπλαση του Στρατοπέδου Παπάγου (δηλαδή, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), μεγάλο μέρος των κτιρίων του οποίου κοντεύει τα 70 χρόνια. Πέρα από το μνημείο, το κτίριο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα αποκτήσει βιοκλιματική όψη, θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η σημερινή εικόνα που θυμίζει υπαίθριο πάρκινγκ, ενώ θα κτιστεί και ένα ακόμη κτίριο Ηλεκτρονικού Πολέμου.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τους δωρητές δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το κτίριο της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο θα ανεγερθεί με δωρεά από τον Θάνο Λασκαρίδη, ενώ η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του Γιώργου Περιστέρη και της εταιρείας ΓΕΚ. Μάλιστα, χθες, κατά την εκδήλωση, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπόλοιπη δαπάνη, «η οποία ανέρχεται περίπου στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές». Με την ευκαιρία, πάντως, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι σήμερα θα εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών τα δύο πιο φιλόδοξα προγράμματα της επόμενης δεκαετίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 και τις φρεγάτες κλάσης Constellation. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο επίδομα στόλου, δηλαδή τη διόρθωση μιας παροχής που δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ελάχιστη απόδειξη ότι το κράτος αναγνωρίζει την υπηρεσία και τον καθημερινό κόπο και αγώνα των ανδρών και γυναικών του Πολεμικού Ναυτικού.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ως «κυνική και ωμή» περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την απειλή «κατά της υπόστασης» της Κύπρου, αναφερόμενος αφενός στις απειλές της Χεζμπολάχ, αφετέρου στον τρόπο με τον οποίο τις υιοθέτησε ο ομόλογός του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών ενέταξε τις προειδοποιήσεις όπως αυτή κατά της Κύπρου στον «φαύλο κύκλο» των απαράδεκτων απειλών. Ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε σε αυτήν τη δήλωση χθες λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφάντι. Οι επαφές Ελλάδας – Ιορδανίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι πυκνές. Η Ιορδανία αποτελεί χώρα-κλειδί για την περιοχή, δέχεται σοβαρές πιέσεις ήδη λόγω του μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων που διαμένουν στα εδάφη της, ενώ για την Αθήνα το Αμμάν έχει πρόσθετη αξία, καθώς η χασεμιτική μοναρχία της Ιορδανίας (Αμπντάλα Β΄) διατηρεί το προνόμιο του προστάτη των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Είναι προφανές πως η συνάντηση Γεραπετρίτη – Αλ Σαφάντι πραγματοποιήθηκε ενώ οι χώρες της ευρύτερης περιοχής αναμένουν την πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών στο έδαφος του νότιου Λιβάνου, ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στις Ισραηλινές Δυνάμεις, με την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ μάλιστα να παραμένει τεταμένη. Η ένταση στη Δυτική Οχθη, η διαταραχή της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι δυτικοί να προστατεύσουν αυτόν τον –πολύτιμο για την ευρωπαϊκή Μεσόγειο, αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος– εμπορικό δίαυλο, αποτελούν επιπλέον προκλήσεις, που στην πραγματικότητα δεν βρίσκονται υπό έλεγχο από τη Δύση. Σε όλες αυτές τις διαρκώς επιδεινούμενες κρίσεις, η Ελλάδα κυριολεκτικά ελίσσεται με μεγάλη προσοχή, δίχως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

Η ΑΤΑΚΑ

Οσο εντός Ελλάδος δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς νόημα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος από το παρελθόν, ο Γιάννης Μανιάτης, κατόρθωσε να εκλεγεί αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για κάτι που επιτυγχάνει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. «Από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή… η εκλογή μου ως αντιπροέδρου του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT