ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου στην Αυγή νέας κρίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου στην Αυγή νέας κρίσης

Η εσωκομματική αντιπολίτευση συλλέγει υπογραφές, ενώ για πρώτη φορά, βουλευτής του κόμματος χρησιμοποίησε δημόσια τη διάκριση μεταξύ «τσιπρικών» και «κασσελακικών»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η εσωκομματική αναταραχή και τα ρήγματα εντός της Κουμουνδούρου με αφορμή την απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», τη συζήτηση που άνοιξε περί «μαύρων ταμείων», αλλά και τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.

Συγκεκριμένα, έκκληση για οικονομική συνεισφορά από βουλευτές και ευρωβουλευτές -είτε με δωρεά, είτε με τη μορφή δανείου – με σκοπό την κάλυψη των εξόδων των κομματικών ΜΜΕ («Αυγή», «Κόκκινο») για τον μήνα Ιούνιο, πραγματοποίησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της απόφασης περί αναστολής του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει χτες πως ο ίδιος προχώρησε σε δωρεά ύψους 20.000 ευρώ (το ανώτατο ποσό που επιτρέπει ο νόμος) σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ακολούθησε και το mail προς βουλευτές και ευρωβουλευτές. 

Ειδικότερα, στην επιστολή που εστάλη από την οικονομική υπηρεσία της Κουμουνδούρου ζητείται η οικονομική στήριξη για να καλυφθούν έξοδα ύψους 375.146 ευρώ.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλο mail – ειδοποίηση προς τους εργαζομένους του κόμματος το οποίο αναφέρεται σε πιθανή καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Ιουνίου. 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον πολυχώρο «Σπούτνικ» στο Μεταξουργείο ο οποίος μέχρι σήμερα στέγαζε τη νεολαία του κόμματος η οποία «πληγώθηκε» βαριά από τη διάσπαση του φθινοπώρου και απομαζικοποιήθηκε. Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών σημείωναν ότι πρόθεση της ηγεσίας ήταν να «ξενοικιάσει» τον χώρο, κάτι το οποίο, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, ο διάλογος που άνοιξε τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με ενδεχόμενα «μαύρα ταμεία», παρά τις διευκρινίσεις στελεχών του περιβάλλοντος Κασσελάκη, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στελεχών, ειδικά ορισμένων που βρίσκονταν και βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι χτες, για πρώτη φορά, βουλευτής του κόμματος και συγκεκριμένα ο Χρήστος Γιαννούλης, χρησιμοποίησε δημόσια τη διάκριση μεταξύ «τσιπρικών» και «κασσελακικών». 

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης συλλέγουν υπογραφές σε κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει πολύπλευρη κριτική στις επιλογές της ηγεσίας τόσο σε σχέση με τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, όσο και σε σχέση με τη στρατηγική των συμμαχιών. Στο κείμενο αυτό το οποίο θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις αρχές Ιουλίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και υπογραφές μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τα στελέχη που συσπειρώνονται, θα θέσουν ψηλά το θέμα της «Αυγής» για της οποίας το κλείσιμο -όπως λένε- δεν συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του, αναμένεται να επιμείνει στην αναγκαιότητα των έως τώρα κινήσεων μετά τις ευρωεκλογές και να εξειδικεύσει το σχέδιό του για τον «μετασχηματισμό» του κόμματος με ορίζοντα το «συνέδριο επανίδρυσης» που είναι προγραμματισμένο για το φθινόπωρο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε δήλωση του στον ΑΝΤ1, από την Αμερική όπου βρίσκεται, για το θέμα της «Αυγής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία πριν εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, δηλαδή επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα. Ανάλογη δήλωση πραγματοποίησε και ο Νίκος Παππάς: «Το κλείσιμο της “Αυγής” είχε αποφασιστεί το 2022 και δεν εφαρμόστηκε και σταματώ εδώ», είπε στο OPEN. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της «Αυγής» και της αναστολής του ημερήσιου φύλλου της είχε ξανασυζητηθεί και στις αρχές του 2022, χωρίς όμως να υιοθετείται εν τέλει.

Ο Ιούλης, πάντως, αναμένεται «καυτός» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς στις 7 του μήνα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά όργανο του κόμματος (εξαιρείται η Κ.Ο. στην οποία μίλησε μόνο ο πρόεδρος), για να απολογίσει, μεταξύ άλλων, και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT