«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η σύμπλευση του δημάρχου Αθηναίων με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη πυροδοτεί σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο τελευταίος θα είναι επικεφαλής της Κ.Ο.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος πόλος, ο οποίος μάλιστα έχει στα πρόσωπα των Χάρη Δούκα – Μανώλη Χριστοδουλάκη τη μορφή διαρχίας, σχηματίστηκε χθες, μόλις τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο του κόμματος να σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα ως απάντηση στις κινήσεις αμφισβήτησής του εντός της Χαριλάου Τρικούπη.

Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε σε προ μιας ημέρας ανάλογη ενέργεια του βουλευτή του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, δείχνοντας πως οι δύο άνδρες σκοπεύουν να πορευτούν μαζί στην κούρσα διαδοχής, που ατύπως έχει ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ. «Πάμε, για να εμπνεύσουμε ξανά και να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Μπορούμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Τον δρόμο αυτόν, κανείς δεν μπορεί να τον διαβεί μόνος του. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Ν.Δ., όπως το κάναμε στην Αθήνα. Το αύριο είναι αργά. Πάμε τώρα», αναφέρει ο κ. Δούκας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στη δική του ανάρτηση μια ημέρα νωρίτερα κατέληγε: «Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα. Χάρη, πάμε;». Η κοινή φρασεολογία και ο συγχρονισμός των αναρτήσεων κάνει αρκετούς στα κομματικά γραφεία να σχολιάζουν πως πρόκειται για μια προσυνεννοημένη ενέργεια, με τα δύο στελέχη ενδεχομένως να έχουν συμφωνήσει ακόμη και για ρόλους: εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος ο κ. Δούκας και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο ηλικιακά νέος βουλευτής Χριστοδουλάκης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1) μεταξύ άλλων ανέφερε πως στην Κ.Ε. θα ανακοινώσει επισήμως τις αποφάσεις του, χωρίς να πει ευθέως τον όρο «υποψηφιότητα». Και επανέλαβε τη θεωρία ότι όπως κατέστη εφικτή η νίκη έναντι της Ν.Δ. στην Αθήνα, έτσι μπορεί να γίνει και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες συμμετείχε στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, φέρεται να δέχεται δύο εισηγήσεις αναφορικά με τον οδικό χάρτη λήψης καθοριστικών για το μέλλον του κόμματος αποφάσεων: η πρώτη αφορά τη σύγκληση κορυφαίων οργάνων – ακόμη και προσφυγή σε συνδιάσκεψη ή συνέδριο για εκλογή προέδρου το φθινόπωρο.

Η δεύτερη, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις συγκεντρώνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες, δίνει χρονικό ορίζοντα τις αρχές του επόμενου έτους. Ουδείς εντός ΠΑΣΟΚ, ούτε και ο σημερινός πρόεδρος, θεωρεί πως μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η σημερινή ρευστότητα στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασυγκροτηθεί πολύ γρήγορα», δήλωσε ο βουλευτής Παύλος Χρηστίδης (Open), το όνομα του οποίου έχει επίσης συμπεριληφθεί στις ηγετικές διεργασίες. Το Κίνημα, πρόσθεσε, πρέπει να προχωρήσει «σε μια πολιτική οριοθέτησή του με καθαρούς όρους. Ποιους εκφράζουμε, με ποιους είμαστε. Και προφανώς μετά να δούμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και την εκλογή ηγεσίας», πρόσθεσε.

Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ανοίγοντας «παράθυρο» για να είναι και ο ίδιος υποψήφιος: «Οι εποχές, αλλά και οι ανάγκες της χώρας, απαιτούν μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που διαθέτει αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης, με πρόσωπα άφθαρτα, σοβαρά, συγκροτημένα, αξιόπιστα. Αυτή η ώρα δεν θα αργήσει».

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την αρχηγία συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Παύλος Γερουλάνος, που πάντως κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT