Προειδοποίηση Μητσοτάκη προς Β. Μακεδονία: Ολοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

Προειδοποίηση Μητσοτάκη προς Β. Μακεδονία: Ολοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

«Τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε διαδικασία σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε μεταξύ άλλων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, εάν έθεσε το ζήτημα των συνεχιζόμενων προκλήσεων από τη νέα πρόεδρο και τον νέο πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Οπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης, «κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη –αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη– οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Καθώς υπήρχε λήμμα για τα ζητήματα της διεύρυνσης, πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα του συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία, για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο Φρ. Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το εάν η συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος πλέον είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής, δημιουργεί προσκόμματα για το θέμα της ορκωμοσίας του.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κάναμε γιατί ήταν παρούσα η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα. Κοιτάξτε, θεωρώ αυτονόητο, αν θέλετε, ότι ο Φρέντη Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT