Εντός και Εκτός: «Αυτονόητη η παρουσία Μπελέρη στο Στρασβούργο»

Εντός και Εκτός: «Αυτονόητη η παρουσία Μπελέρη στο Στρασβούργο»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, με τον γνωστό ανελέητο ρυθμό, έχει ήδη φέρει πάνω-κάτω το νέο υπουργείο της. Χθες, πρωί πρωί επισκέφθηκε όλους τους εργαζομένους του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, για να τους συγχαρεί, όπως είπε, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και να ζητήσει τις σκέψεις τους για τις πολιτικές που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Το υπουργείο Εργασίας –που έχει «ανασυσταθεί» τα τελευταία χρόνια μερικές φορές– ήταν δύσκολο τις καλές εποχές, όταν δηλαδή υπήρχαν δομημένες εργασιακές σχέσεις. Τώρα είναι μια ηλεκτρική καρέκλα από την οποία χρειάζεται πολιτικό ταλέντο για να εξέλθει κάποιος αλώβητος. Ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει το παράδειγμα και μάλιστα πολύ πρόσφατα…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έχει βέβαια πλέον άλλους μπελάδες στο κεφάλι του, καθώς οι οικοδομικές άδειες αυξάνονται σε επιφάνεια και όγκο, είναι ωστόσο ερώτημα πόσο ωφελούν τους ιθαγενείς, δηλαδή τους Ελληνες πολίτες. Είναι κοινό μυστικό ότι η «έκρηξη» δόμησης στην Αθήνα και στα προάστια δεν εξυπηρετεί τον μέσο Ελληνα καταναλωτή, αλλά κυρίως ξένες επενδύσεις για εκμεταλλεύσεις στον ευρισκόμενο σε άνθηση τομέα του real estate. Ο κ. Χατζηδάκης το αναγνωρίζει, βεβαίως, αυτό γι’ αυτό και χθες προχώρησε σε ανακοινώσεις. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι η πολιτική της κοινωνικής αντιπαροχής που σχεδιάζεται θα οδηγήσει σε οικοδόμηση, από ιδιώτες, κατοικιών σε δημόσια οικόπεδα για ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σπίτια θα παραχωρούνται στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρχουν και εμπορικοί χώροι προς εκμετάλλευση για έσοδα, προφανώς από τους ιδιώτες που θα τα κατασκευάζουν. Δεν την λες και ακριβώς φιλελεύθερη τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά εδώ που φτάσαμε όλα είναι πια σχετικά.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Θεωρώ αυτονόητο ότι ο Φρέντης Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ απολύτως λογικό και αυτονόητο ότι αυτό θα συμβεί». Αυτά είπε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι με κάποιο τρόπο ο κ. Μπελέρης (φωτογραφία) θα μπορέσει να είναι παρών στο Στρασβούργο. Εν ολίγοις, το μπαλάκι είναι πάλι στα Τίρανα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, πάντως, ότι ακόμα και στην περίπτωση που η αλβανική δικαιοσύνη δεν δώσει άδεια στον κ. Μπελέρη, η θέση του μπορεί να παραμείνει κενή έως ότου μπορέσει να μεταβεί στο Στρασβούργο. Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης, από το Ευρωκοινοβούλιο τηρούν σιγήν ιχθύος. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως χθες δεν μίλησε μόνο για τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία λαμβάνει υπόψη και τις ελληνικές ευαισθησίες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να σχολιάσει και το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία προώθησαν ένα κείμενο αλλαγών για τη Στρατηγική Ατζέντα, από το οποίο έγιναν τελικά ελάχιστες αναφορές δεκτές.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως για την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη από το Πανεπιστήμιο Κοτς. Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου. Ωστόσο χθες ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον οποίο, μάλιστα, συμφώνησαν για την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Ελλάδα είναι μια γειτονική χώρα και οι σχέσεις μας είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για μένα», είπε ο κ. Ιμάμογλου, καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα «τόσο ως δήμαρχος όσο και ως Σοσιαλδημοκράτης». Αυτή η σύμπτωση όρων (δημαρχίας και Σοσιαλδημοκρατίας) θα σήκωνε τα φρύδια αρκετών στην Ελλάδα, όπου οι καημοί είναι άλλοι. Ο κ. Τσίπρας πάντως ήταν χαλαρός και άνετος, όπως δηλαδή κάθε πολιτικός που βρίσκεται μακριά από τη φωτιά…

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτοί που δεν θέλουν τον Κασσελάκη τον νταλκά τους δεν μπορούν να τον αποβάλουν, είναι μια η έννοια τους πώς θα απαλλαγούν από τον Κασσελάκη». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Αντώναρος (ρ/σ Παραπολιτικά), γνωστό και ιστορικό στέλεχος της… Αριστεράς. Κατά τον κ. Αντώναρο, «είναι κατάφωρη περιφρόνηση στην εκπεφρασμένη βούληση της λαϊκής βάσης και αυτό δείχνει ότι ο νταλκάς τους είναι πώς θα φύγει ο Κασσελάκης. Ας το διαχειριστούν, δική τους είναι η πίκρα δεν μας απασχολεί ποσώς». Πέρα από την πλάκα, είναι προφανές ότι αυτό στο οποίο μεταλλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποια σχέση με την Αριστερά. Αλλά έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αν συνεχιστεί έτσι, θα καταλήξει σε όμιλο προβληματισμού διατελεσάντων υπουργών Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT