Γαλάζια καφενεία εναντίον wine bar

Τι κρατάει το Μαξίμου από τη φορτισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τετάρτη; Τα συμπεράσματα του κυβερνητικού επιτελείου και οι διορθωτικές κινήσεις που εξετάζονται για τη συνέχεια

6' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την περασμένη Τετάρτη ήταν η πιο δύσκολη εδώ και χρόνια και σίγουρα η πιο «θορυβώδης» της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ο αρχηγός της Ν.Δ. χωρίς καμία αμφισβήτηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν είχε καταφέρει κανένας προκάτοχός του.

Ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος, οι σχέσεις βουλευτών με υπουργούς, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας τέθηκαν με έμφαση από τους 37 βουλευτές που πήραν τον λόγο, τους περισσότερους από κάθε άλλη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Τι άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Τι συμπεράσματα έβγαλε και τι σκοπεύει να κάνει για να ανταποκριθεί στις φωνές των βουλευτών του; Κυβερνητική πηγή αναφέρει στην «Κ» πως μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν», καθώς «τα μηνύματα ελήφθησαν». Ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά τους βουλευτές, ακόμη και τους πιο αιχμηρούς και με το πέρας της συνεδρίασης ομολόγησε κάτι που ήχησε παράξενο, αλλά ήταν ειλικρινές: «Ακουσα πράγματα που δεν ήξερα», είπε.

«Σηκώθηκε το χαλί»

Αρχικά ο πρωθυπουργός αντιλήφθηκε σε όλο του το βάθος το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κυβέρνησης. «Ηταν σαν να σηκώθηκε το χαλί και φάνηκε ό,τι κρυβόταν από κάτω για πολύ καιρό, ακόμη και από την πρώτη τετραετία», περιγράφει κυβερνητική πηγή. «Το να πηγαίνουν όλα καλά στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου ενίοτε δεν συγχρονίζεται με το να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στην κοινωνία», προσθέτει άλλη πηγή, σημειώνοντας πως η Κ.Ο. ανέδειξε με σαφήνεια στον πρωθυπουργό αυτή τη διάσταση.

Ο πρωθυπουργός εμπέδωσε ακόμη τον αντίκτυπο που έκανε στην εκλογική βάση του κόμματος ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η αίσθηση που υπήρχε στο Μαξίμου τις μέρες που ψηφιζόταν ο νόμος ήταν πως «σε λίγο καιρό δεν θα το θυμάται κανείς αυτό το θέμα», κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Τουλάχιστον οι βουλευτές σε αυτό το θέμα εστίασαν τα πυρά τους, επικαλούμενοι και τη στάση των ψηφοφόρων τους.

Η συνεδρίαση αποτέλεσε τομή και για το θέμα της προεδρικής εκλογής, καθώς στο στόχαστρο μπήκε και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε από ορισμένες φωνές σαν «κάτι τελείως ξένο» με την κουλτούρα της Νέας Δημοκρατίας. Τα επινίκια το βράδυ της ψήφισης του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων, δεν ήταν τόσο η αιτία όσο η αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ακόμη από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πως το να μπει λίγο νερό στο κρασί είναι μονόδρομος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον Σεπτέμβρη διορθώσεις, με κάποια φίλτρα που θα αφορούν το οικογενειακό εισόδημα, σε συνδυασμό και με γεωγραφικά κριτήρια.

«Αν είχαμε 157 υπουργούς»

Υπάρχουν όμως κι αυτά που ο πρωθυπουργός δεν άκουσε. Οι κατηγορίες, για παράδειγμα, πως δεν έχει αλλάξει ποτέ εξωκοινοβουλευτικό υπουργό απορρίφθηκαν επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που καταμέτρησε 15 εξωκοινοβουλευτικούς που έχουν φύγει από το 2019. Οι γκρίνιες άλλωστε που ακούστηκαν στην Κ.Ο. δεν θα πρέπει να υπερμεγεθύνονται, καθώς ενέχουν και το στοιχείο της προσωπικής πικρίας. Οπως έλεγε κυβερνητική πηγή την επόμενη μέρα της συνεδρίασης, «μόνο αν είχαμε 157 υπουργούς θα ήταν όλα αμέσως καλύτερα».

«Αστοχίες σε πολιτικές μπορώ να δεχθώ, αλλά πού ακριβώς έχουμε αποκλίνει;», διερωτάται ο Μάκης Βορίδης. «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι απόκλιση; Ή μήπως είναι απόκλιση η ενίσχυση της εθνικής άμυνας;».

Για παράδειγμα, οι πρόσφατα εισελθόντες στην κυβέρνηση Κώστας Καραγκούνης και Βασίλης Οικονόμου δεν πήραν τον λόγο στην Κ.Ο. «Αν δεν είχαν γίνει υφυπουργοί είναι βέβαιο πως θα έκαναν πύρινες ομιλίες κατά της κυβέρνησης», έλεγαν οι ίδιες πηγές. Η φράση άλλωστε του κυβερνητικού εκπροσώπου την περασμένη Πέμπτη, που έλεγε πως «οι βουλευτές δεν είναι εν αναμονή υπουργοί», μάλλον κόβει τον βήχα όσων θεωρούν πως η δουλειά τους είναι να πιέζουν για να μπουν στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει ακόμη μετ’ επιτάσεως και τα περί απόκλισης από τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος. «Αν εξαιρέσει κανείς τον γάμο των ομοφύλων, πού έχουμε πάει κόντρα στις αξίες της παράταξης;», αναρωτιόταν υπουργός της δεξιάς πτέρυγας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και ο Μάκης Βορίδης αμφισβητεί ευθέως σε συζητήσεις του πως η Ν.Δ. έχει φύγει από τις ιδεολογικές της αρχές. «Αστοχίες σε πολιτικές μπορώ να δεχθώ, αλλά πού ακριβώς έχουμε αποκλίνει;», διερωτάται. «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι απόκλιση; Ή μήπως είναι απόκλιση η ενίσχυση της εθνικής άμυνας;».

Εκείνος πάντως που δέχθηκε πυρ κατά βούλησιν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ο Ακης Σκέρτσος, χωρίς να τον κατονομάσουν, αλλά φωτογραφίζοντάς τον ευθέως. Πληροφορίες λένε πως ο ίδιος θεωρεί άδικη αυτή την κριτική, αλλά ως χαρακτήρας δεν είναι από εκείνους που θα αντιδράσουν, αλλά θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του μετά την Κ.Ο., πως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρέπει «να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά και εντατικά με τους βουλευτές μας και τα συναρμόδια υπουργεία», ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν.

Συνεπώς, τίποτα δεν αλλάζει. Τα προβλήματα και η αναζήτηση λύσεων δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα και πάντα θα χρειάζονται τεχνοκρατική επάρκεια, παρά την κριτική που δέχθηκε η μεθοδολογία Σκέρτσου. Ο ίδιος εξηγεί σε κάθε ευκαιρία και με το γνωστό ατάραχο ύφος του, πως «το excel δεν είναι πολιτική αλλά τρόπος μέτρησης και αποτίμησης του παραγόμενου αποτελέσματος, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε προθέσεις και διακηρύξεις με έργα». Ο υπουργός σημειώνει πάντα πως η κυβέρνηση έχει πορευτεί με μότο «το είπαμε και το κάναμε» και στο τέλος γι’ αυτό θα κριθεί.

Μίνι «ανασχηματισμοί»

Το γεγονός πάντως πως η Κ.Ο. δεν μπορεί να περάσει χωρίς να ληφθεί υπόψη, θα φανεί το επόμενο διάστημα από τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς, αλλά και στο κόμμα. Οι πρώτες προηγούνται και εκτός απροόπτου θα γίνουν εντός του Ιουλίου, ενώ αναμένεται να είναι αρκετά εκτεταμένες.

Πηγές που γνωρίζουν, μιλάνε για αλλαγές σε πάνω από 15 γενικούς γραμματείς. Το βασικό κριτήριο θα είναι «ποιος κάνει για τη δουλειά», όπως συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός. Ανεπίσημα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε και μία «εξισορρόπηση», όπως το θέτει πηγή, μεταξύ στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Την ίδια ώρα, αλλαγές αναμένονται και στο κόμμα είτε μετά τη ΔΕΘ είτε το αργότερο στο συνέδριο της ερχόμενης άνοιξης, καθώς είναι εδραιωμένη η άποψη στο Μαξίμου πως το κόμμα χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση.

Κατά πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις λένε πως στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. αναζητείται πρόσωπο που μπορεί να είναι ακόμη και από την κυβέρνηση.

Στις «επιπτώσεις» της Κ.Ο. είναι και η καθιέρωση πιο συχνών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους βουλευτές, τόσο ανά εικοσάδες όσο και κατά μόνας όποτε αυτό χρειάζεται. «Ο πρωθυπουργός πάντα θέλει να ακούει καινούργια πράγματα», αναφέρει με νόημα κυβερνητική πηγή και πολλούς αποδέκτες.

Τι ειπώθηκε στην Κ.Ο. 

Πέντε ώρες, 37 ομιλητές

Μάριος Σαλμάς
«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί ολιγοπώλια». (Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό) «Κυβερνάτε με 5 συνεργάτες σας».

Ευριπίδης Στυλιανίδης
Μίλησε για «μετάλλαξη της παράταξης» και όχι διεύρυνση, στηλιτεύοντας και φαινόμενα αλαζονείας των κυβερνώντων. «Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετά κι αυτός όταν θα ξεπεζέψεις», ήταν η φράση που έκλεισε την ομιλία του.

Κώστας Βλάσης
«Γέλαγα όταν άκουγα υπουργούς να λένε για ποσοστό 35%, καθώς δείχνουν πως δεν έχουν επαφή με την κοινωνία».

Γιάννης Οικονόμου
Εστίασε στην «αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής», αφήνοντας έμμεση αιχμή για συνεργάτες του πρωθυπουργού με την πρότασή του να συσταθεί ένα πολιτικό κέντρο, που δεν θα αποτελείται από συνεργάτες του πρωθυπουργού, ώστε να συζητάει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.

Θόδωρος Καράογλου
Μίλησε για «ιδεολογικό ευνουχισμό» της παράταξης και για υπουργούς «που νομίζουν πως είναι παντογνώστες».  

Νότης Μηταράκης
Ζήτησε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ σημείωσε πως η πραγματική πολιτική απέχει πολλές φορές από όσα λένε τα excel, αφήνοντας αιχμή για το Μαξίμου.

Γιώργος Βλάχος
Δήλωσε πως πλέον δεν θα ψηφίζει κανένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν θα έχει αναλυτικές εξηγήσεις, ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι δεδομένος για την ψήφιση ΠτΔ. Παράλληλα είπε πως «όλοι οι τυχάρπαστοι του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει υπουργοί».

Νικήτας Κακλαμάνης
Κατηγόρησε τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς για αλαζονεία και τους χαρακτήρισε ειρωνικά «αστέρες», ενώ άσκησε προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό πως δεν έχει αλλάξει ποτέ κανέναν από αυτή την ομάδα.

Μίλτος Χρυσομάλλης
Ζήτησε εξηγήσεις για τον ιδεολογικό προσανατολισμό τού «πάμε μπροστά», ενώ σημείωσε πως «τα επινίκια για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών επιβραβεύθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό».

Ανδρέας Κατσανιώτης
Κατηγόρησε υπουργούς πως «ξεχνάνε εύκολα με την καρέκλα», ενώ έθεσε θέμα ιδεολογικής αλλοίωσης του κόμματος και λάθος κατεύθυνσης. 

Στράτος Σιμόπουλος
Ζήτησε μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων, αφήνοντας αιχμή πως κόβονται από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT