ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό του νέου «ρήγματος»

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό του νέου «ρήγματος»

Η τροποποίηση στην τελική ανάρτηση Κασσελάκη, το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα, η αντίδραση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού για την «Αυγή» και η εξίσωση της επόμενης μέρας.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου πριν καν μπει ο έτσι κι αλλιώς «καυτός» Ιούλιος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρώτη εβδομάδα του οποίου θα συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

Οπως έγραφε χτες η «Κ», το διάστημα μέχρι τις συνεδριάσεις των οργάνων δεν θα ήταν κενό εξελίξεων καθώς πολλοί ανέμεναν ένα γεγονός – καταλύτη που θα έδινε νέα δυναμική στις εσωκομματικές εξελίξεις. 

Το γεγονός αυτό ήταν τελικά η μεταμεσονύχτια ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη η οποία είχε αποδέκτη τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε επί της ουσίας τον τέως είτε να «έρθει και να αναλάβει» το κόμμα είτε να «στηρίξει χωρίς παιχνίδια» την ηγεσία του.

«Ελα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στ. Κασσελάκης σε μια ανάρτηση που φαίνεται να ανέβηκε, να κατέβηκε και να επανήλθε ελαφρώς τροποποιημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην πρώτη εκδοχή της ανάρτησης ο κ. Κασσελάκης φέρεται να είχε συμπεριλάβει και τη φράση – προτροπή προς τον Αλέξη Τσίπρα «σταμάτα την υπονόμευση» η οποία εν τέλει αφαιρέθηκε.

Στο τέλος της ανάρτησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει με νόημα, παραπέμποντας στη φράση που χρησιμοποίησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης απευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα: «Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο. Αλέξη, πάμε;».

H ανάρτηση Κασσελάκη:

Είχε προηγηθεί η αντίδραση από κύκλους κοντά στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με διαρροή της Κουμουνδούρου που ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Κασσελάκη για οικονομική ενίσχυση της «Αυγής».

«Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση», απαντούσαν χαρακτηριστικά στην εν λόγω διαρροή κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, η κλιμάκωση της νέας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ήδη από το κείμενο των «87» το οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη τόσο σε σχέση με ζητήματα οργανωτικής φύσης, όσο και σε σχέση με τον πολιτικό προσανατολισμό και τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος. 

Το κείμενο αυτό, μάλιστα, υπέγραφαν στελέχη που έχουν σαφή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ολγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, στο εν λόγω κείμενο καταγράφηκε και η πρώτη «ρωγμή» στο νεοπροεδρικό «μπλοκ», καθώς το κείμενο υπέγραφαν και στελέχη που είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η Τζένη Αρσένη, η Ελένη Αυλωνίτου και η Αθηνά Λινού.

Η γραμμή άμυνας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο των «87» είχε ως επίκεντρο το γεγονός ότι το κείμενο δημοσιοποιείται ενώ ήδη ο κ. Κασσελάκης είχε ανακοινώσει τη σύγκληση των οργάνων. 

«Είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν (σ.σ. οι προβληματισμοί των «87») στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου. 

Των εξελίξεων αυτών είχαν προηγηθεί η απόφαση για αναστολή του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», η αναφορά σε «μαύρα ταμεία» και οι διευκρινίσεις της ηγεσίας επί του θέματος αλλά και το «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ με το οποίο ασκούσε δριμεία κριτικής στις επιλογές της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα χωρίς, όμως, να τον κατονομάζει. 

Φόντο της νέας κρίσης στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι το ρευστό τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Υπενθυμίζεται η πρόταση Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα σε σχέση με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, η αναφορά του Νίκου Παππά σε κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η δήλωση Κασσελάκη ότι αν υπάρξει νέος φορέας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του, αλλά και η παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την εκδήλωση του Ινστιτούτου του περί ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. 

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικείμενη συνεδρίαση των οργάνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT