Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Τι είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιτάχυνση των προσλήψεων.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα των πυρκαγιών, που πάντα είναι στην πρώτη γραμμή κάθε καλοκαίρι, αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. «Το κράτος είναι παρόν από την πρώτη στιγμή σε εκατοντάδες εστίες, σε ολόκληρη την επικράτεια», είπε κάνοντας λόγο για έναν πολύ δύσκολο Ιούνιο «με υψηλή ξηρασία και ασυνήθιστα υψηλούς ανέμους γι’ αυτή την εποχή», δίνοντας τα εύσημα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και «σε όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία έκαναν τις τελευταίες ημέρες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο συντονισμός ήταν καλύτερος από άλλες φορές, ενώ επισήμανε τη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, τονίζοντας ωστόσο πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς «μπαίνουμε πια στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί (σ.σ. η μάχη) χωρίς τη συνδρομή και των πολιτών, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης», καλώντας τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Ο πρωθυπουργός θύμισε πως «με δική μας απόφαση οι Δασικές Υπηρεσίες μετακινήθηκαν, η αρμοδιότητά τους μετέπεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και νομίζω ότι αυτή ήταν μια παρέμβαση η οποία έχει ήδη δείξει ουσιαστικά δείγματα γραφής, αν τη συνδυάσουμε και με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο επίπεδο της οργανωμένης πρόληψης από το υπουργείο, αξιοποιώντας και σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέφερε ο πρωθυπουργός ήταν ακόμη ένα βασικό κομμάτι του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο αν. υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε συνολικά την πρόοδο υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στα χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνολικά στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως «όσο πιο επιτυχημένη συνολικά είναι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να είναι απλά ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον κορωνοϊό, αλλά μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο κάποια στιγμή στο μέλλον», καταλήγοντας πως αυτή θα είναι η απάντηση και στους «φειδωλούς» της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας από εκεί όπου έπιασε το νήμα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε στη βελτίωση κρίσιμων λειτουργιών του κράτους. «Εχουμε ήδη κάνει μια πρώτη ουσιαστική σύσκεψη με το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα το οποίο ξέρω ότι σας απασχολεί όλους, που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση των διορισμών. Νομίζω ότι έχουμε πια εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες που εμποδίζουν ακόμη την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτές να μη γίνονται τελικά άμεσα ορατές στον πολίτη», είπε προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις που θα άρουν εμπόδια σχετικά με τους διορισμούς. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής τη συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται, ώστε να μην την απορρίπτουν εκ των υστέρων, ενώ τα δικαιολογητικά θα μπορούν να ελέγχονται ψηφιακά μέσω εσωτερικών διασταυρώσεων και με την υποστήριξη των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να περνάει τα σχετικά τεστ ανεξάρτητα από το εάν εκείνο το διάστημα “τρέχει” κάποιος σχετικός διαγωνισμός. «Είναι σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του ΑΣΕΠ», είπε προσθέτοντας πως «ο σκοπός μας τώρα είναι η επιτάχυνση των σχετικών δια-δικασιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT