ΠΑΣΟΚ: «Πληθωρισμός» υποψηφίων για την ηγεσία

ΠΑΣΟΚ: «Πληθωρισμός» υποψηφίων για την ηγεσία

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα στηθούν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ – Οι στρατηγικές και τα «ισχυρά χαρτιά» των διεκδικητών

Με, έως χθες, πέντε επίσημες υποψηφιότητες, καθώς και ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να προστεθούν και άλλες είτε να αποσυρθεί κάποια ή κάποιες το επόμενο διάστημα, άνοιξε από προχθές Κυριακή και τυπικά ο 14 εβδομάδων διάρκειας αγώνας δρόμου για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και μία εβδομάδα αργότερα για τον δεύτερο γύρο.

Οπως αναμενόταν, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο νυν πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ενώ ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους οι Χ. Δούκας και Π. Γερουλάνος. Χθες, όπως συζητούνταν το προηγούμενο διάστημα, οι Μιλένα Αποστολάκη και Μιχ. Κατρίνης επίσης ανακοίνωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι για την αρχηγία.

Επόμενο βήμα για άπαντες είναι να παρουσιάσουν σαφή και διακριτή πολιτική πρόταση, ώστε να σταματήσουν οι επικρίσεις ότι έως τώρα το μόνο που υπάρχει είναι μια «πασαρέλα» υποψηφιοτήτων. Με τρόπο συγκροτημένο, η παρουσίαση αυτή πιθανολογείται πως θα γίνει ενώπιον τόσο εσωκομματικού ακροατηρίου όσο και ευρύτερων τμημάτων ψηφοφόρων. Το πρώτο αφορά «ανοιχτή» συνεδρίαση της Κ.Ε. που πιθανώς θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο σε τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» των διεκδικητών, αλλά και κατά μόνας με συνεντεύξεις ή και εκδηλώσεις.

Οι σχετικές λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν από τα, υπό πυρετώδη διαμόρφωση πλέον, επιτελεία των διεκδικητών της κομματικής ηγεσίας, παράλληλα με τον καθορισμό της στρατηγικής που εκάστη υποψηφιότητα θα ακολουθήσει μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Νίκος Ανδρουλάκης
Τα αρχηγικά πλεονεκτήματα

Ο πρόεδρος του κόμματος, όπως κατέδειξαν οι πρώτες κινήσεις του, σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρον τα αρχηγικά πλεονεκτήματα που επί τριετία, δηλαδή μετά την εκλογή του, διαθέτει. Σε συμβολικό επίπεδο θα είναι ο πρώτος τη τάξει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 50χρονα από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Θα έχει το πλεονέκτημα των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, ως πρόεδρος της Κ.Ο., αλλά και θα είναι η «βιτρίνα» του κόμματος στη ΔΕΘ (7-15/9), στο πλαίσιο της παραδοσιακής ετήσιας εμφάνισης εκεί των πολιτικών αρχηγών. Στα «ισχυρά χαρτιά» που θεωρεί ότι διαθέτει είναι και η υπεράσπιση του στοιχείου της «αυτονομίας» του κόμματος, ως αντιστάθμισμα στις συζητήσεις για δημιουργία νέου μεγάλου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Χάρης Δούκας
Με τρεις «άσους» στο μανίκι

Με μόλις εξάμηνη θητεία στη δημαρχία Αθηνών, ο κ. Δούκας εμφανίζει ως στρατηγικά του πλεονεκτήματα: Πρώτον, ότι είναι ο πρώτος την τελευταία 15ετία που κέρδισε σε εκλογές «τη Δεξιά». Δεύτερον, σε συνέχεια του πρώτου, ότι ο κυριότερος αντίπαλός του, ο κ. Ανδρουλάκης, «όχι τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε και τον κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να κερδίσει», όπως λέγεται από υποστηρικτές του, ότι κατέδειξαν οι ευρωκάλπες. Τρίτον, πως είναι ο μοναδικός έως τώρα υποψήφιος που έχει δημόσια υποστήριξη από άλλα στελέχη, και μάλιστα βουλευτές. Ας υπενθυμίσουμε τη ρητή στήριξη από τον Μ. Χριστοδουλάκη και τα θετικά δημόσια σχόλια του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.

Παύλος Γερουλάνος
Η εναλλακτική υποψηφιότητα

Δείχνει να θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του «ανάμεσα» σε εκείνες των Ανδρουλάκη και ∆ούκα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική απέναντι στη διαφαινόμενη εσωκομματική πόλωση, και θα μπορούσε να συσπειρώσει δίπλα του βουλευτές στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις τόσο του σημερινού προέδρου όσο και του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Ο ίδιος λέει: «Εζησα το κτίσιμο ενός νέου Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, τα δύσκολα πρώτα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του 2004, την οργανωτική δουλειά που απογείωσε το Κίνημα στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2009, στην οποία πιστεύω πως συνέβαλα κι εγώ».

Μιχάλης Κατρίνης
Πρωταγωνιστής την επόμενη ημέρα

Στόχος του στελέχους που λειτούργησε με τρόπο ο οποίος δεν προκάλεσε αρνητικά σχόλια εντός ΠΑΣΟΚ, ως κοινοβουλευτικός αρχηγός τον καιρό που ο Ν. Ανδρουλάκης είχε την ιδιότητα του εξωκοινοβουλευτικού προέδρου, είναι να προβάλει εαυτόν ως το κατάλληλο πρόσωπο για να προχωρήσουν οι συζητήσεις περί ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. «Μιλάω ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλένα Αποστολάκη
Οπλο, η παρουσία στη Βουλή

Τα αρνητικά της εικόνας του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός Βουλής, και η δυναμική των εξελίξεων που δρομολογήθηκαν από το αρχικό συγκρουσιακό δίπολο Ανδρουλάκη – Δούκα ήταν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η αφετηρία της επιλογής της κ. Αποστολάκη να ξεπεράσει την αρχική διστακτικότητα και το στάδιο του προβληματισμού, ώστε χθες να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ως ισχυρό χαρτί της μοιάζει να είναι η δυναμική παρουσία της εντός Βουλής, σε αντιδιαστολή με το αμφισβητούμενο της παρουσίας του κ. Ανδρουλάκη και το ήπιο των άλλων υποψηφίων.

Οι φήμες για ακόμη δύο υποψηφιότητες

Αν και για τα σημερινά πολιτικά μεγέθη της Χαριλάου Τρικούπη οι πέντε υποψηφιότητες σχολιάζεται πως είναι πολλές, στο παρασκήνιο κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι πιθανόν να προστεθούν και άλλες δύο: εκείνες των Νάντιας Γιαννακοπούλου και Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία χθες το βράδυ (ΕΤ1) πραγματοποίησε μια αινιγματική παρέμβαση στις εξελίξεις: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές να προσπαθήσω να συμμετάσχω στο να οργανωθεί το πολιτικό πλαίσιο. Θα βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω».

Κριτική από Μπακογιάννη στον Δούκα

Nα μεταβιβάσει άμεσα το σύνολο των αρμοδιοτήτων του στον αναπληρωτή του κάλεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τον δήμαρχο Χάρη Δούκα. «Για όσο καιρό ο κ. Δούκας κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω της κομματικής του ενασχόλησης για το χρονικό διάστημα που είναι υποψήφιος, ο αναπληρωτής θα τις ασκεί, σύμφωνα με τον νόμο». Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες και τόνισε ότι «το Σάββατο παραλίγο να καεί ο λόφος του Κολωνού και την Κυριακή ο λόφος του Φιλοπάππου. Σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χάρη στους περιοίκους και στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής». Προσέθεσε ότι είναι δικαίωμα του κ. Δούκα να διεκδικήσει όποια θέση επιθυμεί. «Υποχρέωσή του, όμως, είναι να μη μείνει ο δήμος ακέφαλος και ακυβέρνητος. Η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT