Με το όπλο παρά πόδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Βαθαίνει το ρήγμα στην Κουμουνδούρου λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Π.Γ.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημείο χωρίς επιστροφή έδειξε πως πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέσω Διαδικτύου στον προκάτοχό του και πρόσωπο σχεδόν «ιερό τοτέμ» για την Κουμουνδούρου Αλέξη Τσίπρα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ του απέδωσε ρόλο υπονομευτή. Παράλληλα προς αυτή τη σημαντική εξέλιξη, οι δηλώσεις και οι κινήσεις στις οποίες επιδίδονται κορυφαία στελέχη ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων που δρομολογήθηκαν για την τρέχουσα εβδομάδα (Πολιτική Γραμματεία μεθαύριο Πέμπτη και Κεντρική Επιτροπή ελάχιστα 24ωρα αργότερα) οδηγούν στο συμπέρασμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί στην οδό νέας εμφύλιας ρήξης.

Σε μια, ενδεχομένως ύστατη, προσπάθεια να διορθώσει τα πράγματα και να αλλάξει την πορεία τους εντός ΣΥΡΙΖΑ, πάλι μέσω Διαδικτύου ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί από χθες να αλλάξει την ατζέντα και να ανοίξει, με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, εκ νέου τη συζήτηση για την προοπτική ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Ειδικότερα, με τις δύο τελευταίες αναρτήσεις του έθεσε θέμα αφενός συγκρότησης «μετώπου» από τα «προοδευτικά κόμματα» εντός Βουλής, ώστε να μπει «ανάχωμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης» υποθέσεων, όπως οι υποκλοπές και τα Τέμπη, και αφετέρου ευρύτερων, ακόμη και εκλογικού χαρακτήρα, συνεργασιών «όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά επελαύνει, με την ανοχή της Δεξιάς». Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, με άρθρο της («Παρόν») η εκ των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου σημείωνε: «Η απάντηση στο ερώτημα για τη μεταφορά της γαλλικής εμπειρίας στα καθ’ ημάς είναι ότι “ο δρόμος είναι μακρύς”».

Ωστόσο, εκείνο το οποίο συζητείται στο κομματικό παρασκήνιο δεν είναι κατά την παρούσα συγκυρία το κεφάλαιο της Κεντροαριστεράς υπό το πρίσμα των αναφορών του κ. Κασσελάκη, αλλά η κατάσταση στο κόμμα και οι ενέργειες του προέδρου και της πέριξ αυτού ηγετικής ομάδας.

Στο ενδεχόμενο συγκρότησης «μετώπου» από τα «προοδευτικά κόμματα» αναφέρθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η μέσω άρθρου πρόταση του κ. Διονύση Τεμπονέρα για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού υποκειμένου στον χώρο, αλλά και οι νέες μέσω συνέντευξης του κ. Κώστα Ζαχαριάδη αιχμές στον πρόεδρο περί αποτυχημένης «προσωποπαγούς lifestyle» τακτικής είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί και το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί σε όλο το εύρος του κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνεδριάσεων των κορυφαίων κομματικών οργάνων, όπου –όπως βασίμως πιθανολογείται– δεν θα απουσιάσουν και οι παραπομπές στην προαναφερθείσα ανοιχτή και άνευ προηγουμένου σύγκρουση νυν και πρώην αρχηγών.

Σημειώνεται πως με επίκεντρο την απόφαση Κασσελάκη για κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης της εφημερίδας «Αυγή», ο σημερινός πρόεδρος είπε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας πως επί του προκατόχου του είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. «Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φθηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση», ανέφεραν διαρροές από το περιβάλλον Τσίπρα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα».

Ο διάδοχος Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε έντονα: «Σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με», ανέφερε σε ανάρτησή του, την οποία «διόρθωσε» ελαφρώς λίγο αργότερα: «Στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια», έγραψε σε ανάρτησή του απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των επικριτών του αλλά και βρίσκοντας απρόσμενους συμμάχους, όπως τον κ. Ν. Καρανίκα. Ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού στα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχολίασε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ή θα στηρίξει τον πρόεδρο Κασσελάκη ή θα καταλήξει ομαδάρχης μιας ομάδας κολάκων με παρωχημένες ιδέες».

Την ίδια στιγμή, η κ. Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ) επέκρινε τον κ. Κασσελάκη επειδή όπως σημείωσε εκτός όλων των άλλων με την πρόσφατη μακροσκελή ανάρτησή του «έθεσε ένα δίλημμα τεχνητό αλλά και με επικίνδυνες προεκτάσεις, το οποίο έλεγε περίπου ότι ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT