Εντός και Εκτός: Τίποτα δεν έχει χαθεί. Δείτε την Αγγλία!

Εντός και Εκτός: Τίποτα δεν έχει χαθεί. Δείτε την Αγγλία!

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επέλαση του εθνολαϊκισμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν ανακόπτεται, «θρηνούν» από προχθές το βράδυ αναλυτές και δημοσιολόγοι ανά τον κόσμο. Η Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία πρέπει να επιβεβαιώσει την επικράτησή της και στον β΄ γύρο των εκλογών (7 Ιουλίου), ενώ μέχρι τον Νοέμβριο –ποιος ξέρει;– μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αποτύχει στις αμερικανικές εκλογές. Σε όλους όσοι ανησυχούν έχω να πω μόνο το εξής: η εθνική Αγγλίας ποδοσφαίρου κατόρθωσε στο Ευρωπαϊκό της Γερμανίας όχι απλώς να περάσει στη φάση των «8», αλλά για να το επιτύχει αυτό να «γυρίσει» και το ματς απέναντι στους Σλοβάκους. Αν η ομάδα-ερείπιο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ κατόρθωσε να ισοφαρίσει το παιχνίδι στις καθυστερήσεις και να κάνει και την ανατροπή στην παράταση, τότε ενδέχεται να δούμε στη ζωή μας και ανάσταση (πολιτικά) νεκρών.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η χειρίστρια της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) που επέβαινε στο Mirage 2000-5, το οποίο παρουσίασε χθες βλάβη ενώ τροχοδρομούσε στον διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας, είναι καλά στην υγεία της, γεγονός που από μόνο του φθάνει για να υποβαθμίσει το χθεσινό περιστατικό. Χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του αεροσκάφους όταν αντιλήφθηκε ότι αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχο, πιθανότατα λόγω κάποιας δυσλειτουργίας στο σύστημα πέδησης. Η απόσταση στην οποία εκτινάσσεται το κάθισμα είναι αρκετή ώστε να λάβει ύψος ικανό, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει το αλεξίπτωτο με ασφάλεια. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), το αεροσκάφος φέρει μικρές ζημιές στο δεξί σκέλος του και, μετά τους απαραίτητους ελέγχους, είναι εφικτή η επισκευή του εντός της μονάδας. Η μόνη παραφωνία στο χθεσινό περιστατικό ήταν η αποτυχία να προστατευθεί η ταυτότητα του χειριστή, καθώς ένας λαλίστατος απόστρατος δεν κρατήθηκε και δήλωσε δημόσια από τηλεοράσεως ότι πρόκειται για γυναίκα πιλότο. Δεν είναι σαφές τι παθαίνουν κάποιοι άνθρωποι όταν βγάζουν τη στολή, ωστόσο ορισμένοι γίνονται επικίνδυνοι για τους εν ενεργεία αξιωματικούς, οι οποίοι ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά πάνω από το Αιγαίο. Η ευθύνη είναι κάτι που ο αξιωματικός κουβαλάει και μετά την αποστρατεία του. Εκτός εάν η ανάγκη για την αυτοπροβολή τα ξεπερνάει όλα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Το χθεσινό ατύχημα θορύβησε –όπως ήταν λογικό– και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος αυτές τις ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχεί. Αλλωστε και πριν από λίγες ημέρες το πλήρωμα ενός Canadair που συμμετείχε σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης γλίτωσε για λίγο το ατύχημα. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπήρχε ακόμη μία αγωνία. Πέρυσι οι πυρκαγιές στη Μαγνησία προκάλεσαν την –γνωστή στο πανελλήνιο– έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών του Καραμπά, λίγο έξω από την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, οδηγώντας στη συζήτηση για τα μέτρα πυρασφάλειας μέσα και γύρω από τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Φέτος, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, μία από τις πρώτες κατευθύνσεις του κ. Δένδια ήταν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα πρόληψης γύρω από τα στρατόπεδα και μέσα σε αυτά. Τις τελευταίες ημέρες κάποιες από τις πυρκαγιές πέρασαν κοντά από στρατόπεδα, δίχως ωστόσο αυτά να απειληθούν. Μάλιστα, οι Ενοπλες Δυνάμεις συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κάποιων από τις πυρκαγιές (στην Πάρνηθα, στη Σταμάτα και αλλού) με οχήματα του Μηχανικού αλλά και ελικόπτερα Chinook που έκαναν ρίψεις νερού. Βέβαια, είναι ακόμη 2 Ιουλίου, το καλοκαίρι είναι στην αρχή του και το ατύχημα μπορεί να περιμένει στην επόμενη στροφή…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η πολιτική συνταξιοδότηση, για την οποία αναχώρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όπως πολλοί άλλοι βουλευτές και ευρωβουλευτές πριν από αυτόν. Ο κ. Παπαδημούλης διετέλεσε ανάμεσα στο 2004 και το 2024 τρεις φορές ευρωβουλευτής (δηλαδή 15 χρόνια) και, εμβόλιμα, μία 5ετία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 69χρονος πρώην ευρωβουλευτής θα παραμείνει, κατά τα λεγόμενά του, «ενεργός πολίτης», ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Αν και ο κ. Παπαδημούλης επικρίνεται για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του (όχι μόνο από τη Ν.Δ. αλλά και με συντροφικά –εντός ΣΥΡΙΖΑ– μαχαιρώματα), είναι άξιο να σημειωθεί ότι αποτέλεσε τον πιο σταθερό και αποτελεσματικό μοχλό της Κουμουνδούρου στο Ευρωκοινοβούλιο, προκαλώντας στη σημερινή κυβέρνηση περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να περιμένει, κυρίως λόγω των πολύ καλών σχέσεων με συντρόφους του άλλων –μεγαλύτερων– χωρών. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα για όλους να παραμερίσουν. Ηρθε και για τον κ. Παπαδημούλη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν θέλω να εκληφθεί το σχόλιό μου ότι έχω προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο. Δεν έχω καμία δουλειά. Κάντε αυτό που νομίζετε στο ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστιέμαι την εσωκομματική δημοκρατία». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά την κοινοβουλευτική μονομαχία, για θέμα της αρμοδιότητάς του, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία φορά που η Ν.Δ. άφησε να εννοηθεί ποιον υποστηρίζει για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτός βρέθηκε εκτός κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT