Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο
υπό-ελληνική-διοίκηση-νατοϊκές-δυνάμ-563106298

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, εφόσον αυτό ζητηθεί και εγκριθεί

Σταύρος Ιωαννίδης

Η αξιολόγηση «Combat Ready» που έλαβαν η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και η Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) του ΓΕΕΘΑ ολοκληρώνει μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2021 και δίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αναλάβει την περιφερειακή διοίκηση νατοϊκών μονάδων στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μια κρίσιμη γεωγραφική περιοχή τόσο για τα συμμαχικά όσο και για τα εθνικά συμφέροντα.

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-1

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα εφόσον αυτό ζητηθεί και εγκριθεί. «Η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί απολύτως τους εθνικούς σκοπούς» αναφέρει αρμόδια στρατιωτική πηγή. «Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα βρεθούν άλλοι να καλύψουν το κενό» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως οι τουρκικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων θα ήταν ιδιαιτέρως πρόθυμες να επιχειρούν σε περιοχές ζωτικές για τα ελληνικά συμφέροντα, φορώντας το «καπέλο» του ΝΑΤΟ.

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-2

Η αξιολόγηση

Στελέχη της Συμμαχικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ASOFCOM) βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα με σκοπό την αξιολόγηση σε νατοϊκά πρότυπα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Η ΔΔΕΕ αξιολογήθηκε ως Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) και η ΜΑΕΕ ως Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (SOATG). Αμφότερες έλαβαν τον χαρακτηρισμό «Combat Ready» που σημαίνει ότι μπορούν άμεσα να αναλάβουν αποστολές από το συμμαχικό στρατηγείο. Η αξιολόγηση δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς κρίνεται όχι μόνο η οργάνωση της μονάδας αλλά και η αποτελεσματικότητά της σε πολλά και σύνθετα αντικείμενα. Παρόλα αυτά, τόσο η ΔΔΕΕ όσο και η ΜΑΕΕ κρίθηκαν επιχειρησιακά έτοιμες, συνεχίζοντας το σερί που ξεκίνησε το 2021.

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-3

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση ήταν η τελευταία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να αναλάβει τη συγκρότηση Περιφερειακής Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (R-SOCC) από την 1η Ιανουαρίου 2025. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ ώστε τα κράτη-μέλη να διαθέτουν ετοιμοπόλεμες δυνάμεις που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της Συμμαχίας, σύμφωνα με τα περιοχικά σχέδια (Regional Plans).

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-4

Το SOCC αποτελείται από έξι τακτικές διοικήσεις, χερσαίες, ναυτικές και απαραιτήτως αεροπορικές. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν από μόνες τους την απαραίτητη υποδομή σε μέσα και έμψυχο δυναμικό, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε συνέργειες. Η Ελλάδα, για λόγους εθνικού συμφέροντος, θέλησε να ηγηθεί ως κράτος – πλαίσιο (Framework Nation) στελεχώνοντας το Επιτελείο αλλά και κρίσιμες μονάδες χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων, ενώ με μικρότερες δυνάμεις συμμετέχουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απάντηση του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-5

Επιχειρήσεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα

Η πιστοποίηση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε νατοϊκά πρότυπα ξεκίνησε στα τέλη του 2021 με την αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ακολούθησε η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) το καλοκαίρι του 2023 και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση του ΤΝΕΕ ήταν και η σημαντικότερη της διαδικασίας καθώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νηοψίες, επιχειρήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, άμεσες επιθετικές ενέργειες, εξουδετέρωση πυρηνικής, βιολογικής και χημικής απειλής και επιχειρήσεις απαγόρευσης περιοχής. Το ΤΝΕΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία τα «τεστ» των αξιολογητών και μπορεί να διατεθεί για τις ανάγκες της Συμμαχίας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο για την ανάπτυξη δυνάμεων σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος και μάλιστα με τη «σφραγίδα» του ΝΑΤΟ.

Υπό ελληνική διοίκηση νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο-6

Φωτογραφίες: Πηγή ΓΕΕΘΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT